ניתוחים מרפאים סוכרת לפני ירידה במשקל

hero-text hero-text

השמנה גורמת לסוכרת סוג 2 ולכן ברור שניתוחים כנגד השמנה ירפאו סוכרת בשל הירידה הצפויה במשקל לאחר הניתוח. אז מה בכל זאת חדש? ידוע כיום שמעקף קיבה ושרוול קיבה מרפאים או משפרים את מחלת הסוכרת סוג 2 מיד לאחר הניתוח, ללא קשר לירידה במשקל!

 

מזה יותר מ 12 שנים, מאז שהתחלתי לבצע את הניתוח מעקף הקיבה ביוסטון שבטקסס אני עד לתופעה המענינת הזאת שוב ושוב. למטופלים שעברו ניתוח מעקף קיבה או אפילו שרוול קיבה הסוכרת משתפרת או אפילו נעלמת לחלוטין מיד לאחר הניתוח. הדוגמא הבאה של אחד ממטופלי לאחרונה בישראל מדגימה זאת טוב יותר מכל סטטיסטיקה.

 רופאה מודדת היקפי גוף של אשה מלאה

סיפורו של מטופל החולה בסוכרת מסוג 2

ר.ק, גבר בן 53 סבל מאז ילדותו מעודף משקל. בגיל יותר מבוגר התפתחה אצלו סוכרת מסוג 2 בדומה למבוגרים עם עודף משקל רבים אחרים. בהמלצת רופאיו עסק מדי פעם בפעילות גופנית ושמר ככל שיכל על איזון הסוכר בדם. בהתחלה היה צורך תרופות פומיות (דרך הפה) כדי לשמור על רמת סוכר פחות או יותר סבירה אך בשנים האחרונות נוספו גם זריקות אינסולין. ר.ק. הרגיש בסך הכל בריא, הקפיד על דיאטה ותכנן לרדת במישקל.

 

התקף הלב שעבר כאשר שהה במשרדו בא בהפתעה גמורה. לפתע הבין ר.ק שהוא בעצם היה כל השנים חולה, חולה במחלת הסוכרת ועכשיו גם חולה במחלת לב. שלושה חודשים לפני שהופנה למרפאתי הצליח בעזרת דיאטה אגרסיבית לרדת כ 10 ק"ג אך ירידה זאת לוותה בשיפור קל בלבד בערכי הסוכרת. כאשר ראיתי אותו במרפאתי הוא כבר נזקק ל 160 יחידות אינסולין ביום בנוסף לתרופות רבות אחרות כנגד סוכרת, יתר לחץ דם, וכמובן מדללי דם.

 

לאחר שעבר בדיקות כלליות ונמצא כשיר לניתוח העדפנו בעצה אחת את ניתוח מעקף הקיבה. ניתחתי אותו בשיטה הלפרוסקופית והניתוח עבר בהצלחה ללא סיבוכים. שבועיים לאחר הניתוח כאשר חזר ר.ק לביקורת במרפאה הוא רזה ב 10 ק"ג. אך יותר חשוב מזה, הוא לא נזקק יותר לאינסולין כדי לאזן את הסוכרת. ר.ק היה מאושר ואני חייב להודות, שגם אחרי אלפי ניתוחים כנגד השמנת יתר, עמדתי משתומם מול היכולת של ניתוח המעקף שהוא בעצם ניתוח מעיים לרפא סוכרת קשה כה מהר.

 

יש להודות שהמקרה של ר.ק הוא קיצוני ובדרך כלל חולים שצורכים מינון כה רבה של אינסולין יורדים לחצי מינון מיד לאחר הניתוח ורק לאחר מכן באופן הדרגתי ניתן להמשיך ולהוריד את התרופות עד לריפויי מלא ברוב המקרים.

 

לפני שנים כאשר הסברתי למטופלים בקליניקה שלי בארה"ב את סוגי הניתוחים השונים התעכבתי תמיד במיוחד על ניתוח המעקף הקיבתי. כבר אז מצאתי כמו מנתחים אחרים בארה"ב (בארץ ניתוח המעקף היה בחיתוליו), שבא

פן "פלאי" הסוכרת מסוג 2 שהיתה מלווה חולים רבים לפני ניתוח נעלמה למעשה כליל מיד לאחריו. באותם ימים לא הבנו מדוע זה קורה. מדוע ניתוח שלכאורה רק משנה את מהלך המזון במעי גורם לריפוי מהיר ומלא של מחלה כה קשה כמו הסוכרת ועוד לפני ירידה משמעותית במשקל. אכן רופאים רבים באותה תקופה התיחסו לתוצאות אלו בספקנות אך מבחינתי, העיקר שמטופלי רופאו מסוכרת וזאת כמובן בנוסף לבונוס של הירידה במשקל.

 

כיום מוסכם על מרבית הרופאים שניתוחים בראטרים מסוימים מרפאים או משפרים מאד סוכרת ללא תלות בירידה במשקל (ללא תלות בירידה במשקל-זאת הנקודה החשובה) אך המנגנון המדויק עדיין אינו ידוע.

אז למה זה קורה?

השפעת הורמון הגרלין (Ghrelin): ידוע יותר בשם "הורמון התאבון". מיוצר בקיבה ובתרסריון ופועל במספר רמות. בפעילות ישירה על המוח אכן הוא מעודד תאבון. אך פעילות חשובה לא פחות היא על תאי המטרה בה גרלין בעצם מתנגד לפעילות האינסולין ע"י זירוז הפרשת הורמונים אחרים מעכבי אינסולין או עיכוב הורמונים שעוזרים לפעילות האינסולין. נשמע מסובך? זאת רק ההתחלה.

 

נמצא שההורמון זה מדכא ישירות הפרשת אינסולין ברמת התא ועוד פעילויות אחרות שהמכנה המשותף לכולן הוא עליה בתאבון ועליה בתינגודת לאינסולין. משמע: מצד אחד הוא מעודד אכילה רבה ולכן עליה בסוכר הדם, ומהצד שני מתנגד לאינסולין ומונע כניסת הסוכר לתאים. כלומר: גרלין מעודד סכרת ולכן פגיעה בתפקודו ע"י ניתוח מעקף או שרוול קיבה יגרום להיפוכם של הדברים ולריפוי הסוכרת.

 

תיאוריית המעי הקרוב: היפותזה זאת נשענת על מחקרים בחיות מעבדה. על ידי מעקף של המזון מאזור התרסריון והמעי הקרוב גרמו לריפוי הסוכרת במנגנון שאינו ברור לגמרי ושוב ללא קשר לירידה במשקל. הטענה שישנו גורם או גורמים במעי הקרוב ובתרסריון שמווסתים את מאזן הסוכר בדם לכיוון עודף ועקיפתם בניתוח תגרום לירידה ברמות הסוכר ומכאן ההשפעה המתקנת לגבי הסוכרת.

 

תיאוריית המעי הרחוק: תיאוריה זאת טוענת שהניתוחים הבראטרים בהם מבוצע מעקף בעצם גורמים לחומרי המזון להגיע מהר למעי הרחוק. המעי הרחוק אינו אמור להכיל כמות רבה של חומרי מזון לא מעוכלים דיים ולכן הוא משחרר הורמונים משלו דמויי גלוקגון (GLP1) ופפטיד YY ( (PYYאשר תפקידם בין השאר לתת הרגשת שובע, להאט פעילות הקיבה והמעי ולגרום לעליה ברגישות והפרשת אינסולין ובכך להכניס את הסוכר העודף לתאים.

 

כלומר פעילות המעי הרחוק כתגובה למזון הרב המגיע איליו היא פעילות אנטי סכרתית יש לציין שהתיאוריות המעי הרחוק כמו גם הקרוב מסבירות את ריפוי הסוכרת על ידי ניתוחי המעקף למיניהם כמו מעקף קיבה ומעקף תרסריון, אך אינן מסבירות את ריפוי הסכרת אצל מנותחי שרוול קיבה. מנגנון פעילות שרוול הקיבה בנוגע לסוכרת מתאים יותר לתאורית הגרלין כמובן. לגבי הטבעת המתכווננת ישנה הסכמה בין הרופאים שאם ישנה ירידה בחומרת הסכרת לאחר הניתוח זאת ירידה התלויה רק בירידה במשקל ואינה מופעלת על ידי שינויים הורמונלים.

 

ולכן מהי ההמלצה? העיקרון החשוב הוא שכיום יש באפשרותנו לא רק לאזן תרופתית את ערכי הסוכר בדם במחלת הסוכרת סוג 2, אלא קיימים היום ניתוחים יעילים שמטפלים במחלה בצורה יעילה ובדרך כלל מהירה.

ביחוד חשוב לזכור שסוכרת לא מטופלת לאורך זמן גורמת לנזקים בריאותיים קשים ובלתי הפיכים. רופאי הקהילה וחולים במחלת הסוכרת סוג 2 יכולים וצריכים להתייעץ איתנו המנתחים הבריאטרים כדי לשקול ביחד אם ואיזה ניתוח עדיף למטופל המסוים.

 

לייעוץ וקבלת מידע נוסף, ניתן ליצור קשר בטלפון: 09-9592999 או להשאיר פרטים ונחזור אליכם בהקדם.