הרדמה ספינלית נחשבת להרדמה אזורית, המיועדת בעיקר לניתוחים בפלג הגוף התחתון. זוהי הרדמה המאלחשת את האזור כולו, כך שהמנותח נותר ערני ומודע לסביבתו, אך אינו מרגיש דבר בזמן הניתוח.
מאפייניה של ההרדמה הספינלית הופכים אותה מתאימה גם לניתוחים נוירוכירורגיים רבים, בייחוד כאלו הנוגעים לטיפול בעצבים ובשורשי עצבים אשר יוצאים מאזור הגב התחתון ומעצבבים את הגפיים התחתונות.
בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר רופאים מרדימים מנוסים ומיומנים, המבצעים דרך קבע הרדמות ספינליות במסגרת ניתוחים נוירוכירורגיים שונים.
כיצד מתבצעת הרדמה ספינלית?
כאמור, הרדמה ספינלית נחשבת להרדמה אזורית – בדומה להרדמה אפידורלית הרווחת בלידות – אך בניגוד לאחרונה, שבה מוזרק חומר ההרדמה אל החלל האפידורלי, ההרדמה הספינלית נעשית תוך הזרקת החומר המרדים ישירות אל נוזל העוטף את עמוד השדרה (ה-CSF) אשר נמצא בשק הספינלי.
כך, ההרדמה תהיה מהירה וחזקה יותר ותצריך בדרך כלל מינון נמוך יחסית של חומר הרדמה.
ההרדמה נעשית ברוב המקרים באמצעות מחט דקה המוחדרת באזור הגב התחתון, כאשר המנותח יושב כפוף או שוכב על צדו בתנוחה עוברית. לעתים יוחלט, טרם הזרקת החומר לשק הספינלי, לבצע הרדמה נקודתית (נקראת גם הרדמה מקומית) שתחסוך מהמטופל את כאבי הזריקה.
- הרדמה ספינלית מורגשת באופן הדרגתי, אך היא מהירה מאוד.
- תחילה ירגיש המטופל חום בגפיים התחתונות, שיחל להתפשט, ותוך דקות תיעלם התחושה בכל פלג גופו התחתון.
חשוב לזכור כי לפני כל הליך רפואי הדורש הרדמה, ייפגש המטופל עם הרופא המנתח ועם הרופא המרדים להערכה מקדימה, שתאפשר לקבוע מהו סוג ההרדמה הרצוי בפעולה. כאמור, בניתוחים נוירוכירורגיים תבוצע לרוב הרדמה ספינלית כאשר הטיפול מתמקד בעצבים פריפריים פגועים בגפיים התחתונות.
בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר פועלים מרדימים מומחים, מהמובילים בישראל.