>
>
הרדמה לילדים
הרדמה לילדים

הרדמה לילדים

אם ילדכם עומד בפני ניתוח אשר נעשה בהרדמה, אתם בוודאי חוששים וחרדים לשלומו. המפתח לשקט נפשי במקרה כזה הוא הכנה מוקדמת שלכם ושל ילדכם. תמצאו כאן אנו את כל המידע שיעזור לכם להתכונן לרגע הזה כראוי ולהגיע אליו בטוחים יותר וחוששים פחות.

איזו הרדמה נעשית לילדים?

הרדמה לילדים נעשית בשלוש דרכים מרכזיות:

  • הרדמה כללית: שיטת הרדמה נפוצה מאוד לילדים, משום שהיא מאפשרת לצוות הרפואי לטפל בילד ללא חשש לתזוזות פתאומיות או לתגובות לא רצויות – ומבטיחה שהילד לא יחוש דבר. בניגוד לניתוחים למבוגרים, הרדמה כללית תיעשה לילדים גם בניתוחים שנחשבים פשוטים, משום שרוב הילדים, בייחוד בגילים צעירים מאוד, לא מסוגלים לתפוס את משמעות הניתוח ועשויים להגיב בקיצוניות אם יהיו בהכרה מלאה במהלכו.
  • הרדמה אזורית: הרדמה אשר מכוונת לאזור מסוים בגוף. לילדים היא תיעשה לא פעם בשילוב הרדמה כללית (שוב, בהתאם לגילו של הילד). ההרדמה האזורית מבטיחה שלאחר ההתעוררות מההרדמה הכללית, הכאבים באזור המטופל יהיו קלים ונסבלים יותר עבור הילד.
  • הרדמה מקומית בתוספת טשטוש: ככלל, לא מתבצעת הרדמה מקומית לילדים, בייחוד ילדים קטנים מאוד, משום שהרדמה מקומית היא כזו שבה המטופל נותר ערני לחלוטין. עם זאת, ישנם לא מעט הליכים פשוטים יחסית, שחבל שייעשו בהרדמה כללית – שלה השלכות רבות, ושההתאוששות ממנה ארוכה יותר. הליכים כאלו ייעשו בהרדמה מקומית ונקודתית, וכדי למנוע חששות ותגובות קיצוניות מצד הילד, הוא יטושטש. הטשטוש הוא מעין הרדמה קלה אשר הופכת את המטופל למנומנם ומעורפל הכרה, עד שלמעשה לא יזכור דבר מההליך עצמו.

איך מתבצעת הרדמה לילדים?

ישנם כמה הבדלים בין הרדמה לילדים להרדמה למבוגרים מבחינת ההליך עצמו, זאת למרות שהחומרים שבהם נעשה שימוש זהים בשני סוגי ההרדמות. בהרדמה לילדים יעשה השלב הראשון – השראת ההרדמה – ההרדמה הראשונית, טרם הכניסה לחדר הניתוחים – באמצעות מסיכה ולא על ידי הזרקה תוך-ורידית, מהסיבות המובנות. ילדים גדולים יותר יוכלו לבחור בין שתי האפשרויות: מסיכה או הזרקה תוך ורידית. עם זאת, ישנם מקרים דחופים שבהם תיעשה השראת ההרדמה דרך הווריד גם לילדים קטנים, כדי לחסוך בזמן.

נוסף על כך, ההרדמה לילדים תכלול מינונים נמוכים יותר של חומר הרדמה, כמובן. בשל גופם הקטן יותר, ובשל המבנה השונה מעט של מערכות שונות בגוף, הם זקוקים למינונים נמוכים יותר של חומרי הרדמה.

ההכנה הפיזית להרדמה ולניתוח

כידוע, כאשר מתבצעת הרדמה עמוקה, יש צורך בהכנות לפניה – הכנות שכוללות בעיקר צום כמה שעות לפני תחילת הניתוח. לילדים משך הצום יהיה קצר יותר, באופן טבעי, גם כדי להפוך את השלב הזה לקל יותר עבורם. לרוב, יוכל הילד להמשיך ולשתות נוזלים צלולים (מים ואפילו תה) עד שעתיים לפני תחילת הניתוח.

הכנות נוספות שיתבצעו לפני ההרדמה כוללות בדיקה של מצבו הבריאותי של הילד, שכן מחלות שונות בשילוב הרדמה עשויות לסכן את הילד, מה שיביא לא פעם לדחיית ההליך הרפואי.

ילד שוכב במיטת טיפולים ומחבק דובון

מה אתם, כהורים, יכולים וצריכים לעשות?

על אף שילד אשר נדרש לעבור ניתוח נמצא באי-וודאות ואולי אף מתמודד עם חוסר אונים ועם פחד מסוים, מי שעשויים להתמודד עם רמות החרדה הגבוהות ביותר הם אתם, ההורים: אי-הוודאות, המשמעויות המוכרות לכם, חוסר השליטה על המצב והדברים שבוודאי שמעתם על הרדמה ועל ניתוחים שונים, אינם מוסיפים לשקט הנפשי שלכם ובוודאי מותירים אתכם עם סימני שאלה רבים, ועם רגעי חרדה לא מעטים.

כאן המקום לומר בצורה הברורה ביותר: ככל שתהיו יציבים ורגועים יותר, לפחות כלפי חוץ, כך הילד שלכם יהיה גם הוא רגוע יותר. חשוב לשדר לו ביטחון רב לאורך כל שלבי התהליך, ולשקף עבורו את מה שהוא הולך לעבור כבר ימים רבים לפני הניתוח – גם אם מדובר בילד קטן, אשר רמת ההבנה שלו אינה מאפשרת לו להבין את משמעות העניין עד תום.

בבתי חולים רבים, הנחשבים ידידותיים לילדים, תוכלו לבקש סיור בבית החולים ובחדרי הניתוח כמה ימים לפני יום הניתוח.  במהלך הסיור, אם זה אפשרי, מומלץ להיפגש עם הצוות המנתח ועם הרופא המרדים, ולאפשר לילד להכיר אף את כלי הניתוח ואת המכשירים המשמשים את הרופאים.

בדרך כלל תתקיים פגישה ביניכם לבין הרופא המרדים, בנוכחות הילד כמובן, ביום הניתוח וכמה שעות לפניו. במהלך הפגישה הזו ישאל אתכם הרופא שאלות מסוימות לגבי הילד (האם הוא חולה, האם ידוע על אלרגיות מסוימות וכדומה), ויאפשר לכם לשאול שאלות שעשויות להרגיע אתכם לקראת ההליך הרפואי. נסו להגיע מוכנים ולהעלות בזמן השיחה עם המרדים את החששות המרכזיים שלכם והשאלות החשובות שמטרידות אתכם. לא פחות חשוב מזה: הרופא ישוחח עם הילד ויכיר אותו טוב יותר, כדי שיהפוך ל'פנים מוכרות' בסביבת הניתוח עצמו.

במרבית המקרים תשהו לצד הילד עד לאחר שלב השראת ההרדמה. המשמעות היא שהוא יראה אתכם, למעשה, עד שיירדם, ולא ישהה בסביבה לא מוכרת לפני שהכרתו תתערפל. עניין זה חשוב מאוד להפחתת החרדה והחששות מצד הילד לפני תחילת ההליך.

ההתאוששות

באותה מידה שחשובה נוכחותכם לצד הילד בתהליך ההרדמה, חשוב שתהיו לצידו ברגע שפוקח את עיניו בחדר ההתאוששות. התהליך הוא כזה: בתום הניתוח, ובייחוד לאחר פרוצדורה בהרדמה מלאה, יועבר הילד שלכם לחדר ההתאוששות. זמן קצר לאחר מכן תיקראו כאמור לחדר, כדי להיות לצד הילד כשיתעורר. הרגעים הללו חשובים מאוד, שכן ההתעוררות מההרדמה מלווה לא פעם בבלבול ובחוסר אונים רב (גם אצל מבוגרים, אגב). נוכחותכם בחדר כאשר הילד יפקח את עיניו לראשונה תהפוך את השלב הזה לקל הרבה יותר.

ההתאוששות מההרדמה תימשך כמה שעות, וייתכן שהילד יתנהג בצורה מעט מוזרה במהלכה, ויהיה מבולבל מאוד, כאמור. כאן הסבלנות היא המפתח: אפשרו לילד להתאושש בקצב שלו, היו לצידו כל העת אך אל 'תעמיסו' עליו. אט-אט הוא יחזור לעצמו.

תופעות לוואי לאחר הרדמה לילדים

תופעות הלוואי המאפיינות הרדמה לילדים דומות מאוד לתופעות הלוואי אחרי הרדמה למבוגרים, ותלויות בסוג ההרדמה ובסוג הניתוח. בהרדמה כללית ייתכנו תופעות כמו בחילות והקאות, קושי בדיבור, סחרחורות ועוד. יש אף מחקרים המעידים על בלבול ממושך לילדים אשר עוברים ניתוח בהרדמה כללית.

הרדמה אזורית וטשטוש עמוק (סדציה) מלווים, כמובן, בתופעות לוואי משמעותיות פחות, והן גם נדירות יותר במקרים כאלו. כאבי ראש, סחרחורות ובחילות נחשבות אופייניות במקרים כאלו, אך הן אינן שכיחות במיוחד.

השחרור מחדר ההתאוששות יעשה באישור רופא רק לאחר שהילד יהיה במצב המאפשר זאת.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.