ניתוח ארטרוסקופיה

hero-text hero-text

ניתוח ארטרוסקופיה הוא פרוצדורה זעיר-פולשנית לאבחון וטיפול במפרקים, בעיקר בברך, כתף וכף היד. הניתוח כולל הכנסת סיב אופטי וכלי ניתוח דרך חתכים קטנים, מה שמאפשר ראייה מוגדלת וטיפול מדויק. ההתאוששות מהירה והסיכונים נמוכים. ניתוחים אלו נעשים לרוב בהרדמה כללית או אזורית ומאפשרים טיפול במגוון בעיות מפרקים.

ניתוח ארטרוסקופיה הוא ניתוח המשמש לאבחון ולטיפול במפרקים שונים בגוף. הפרוצדורה הזו שכיחה בעיקר במפרק הברך, אך היא משמשת גם לאבחון ולטיפול במפרקים אחרים כמו הכתף או מפרק כף היד.

מה זה ארטרוסקופיה?

משמעות המילה ארטרוסקופיה, בתרגום חופשי, היא הסתכלות במפרק (ארטרו – מפרק, סקופיה – להסתכל) והוא מתבצע בשיטה הזעיר-פולשנית: דרך שניים או שלושה חתכים זעירים בעור מוכנסים כלי ניתוח לצד סיב אופטי שבקצהו מצלמה ומקור אור. הסיב האופטי משדר את התמונה מהמפרק עצמו אל מסך שנמצא מול עיני המנתח, ומאפשרת לו לבצע את הפעולה מבלי להידרש לחיתוך גדול בעור, מה שידוע גם כ'ניתוח פתוח'.

התמונה המשודרת מהסיב האופטי מוגדלת פי כמה על המסך, כך שלעיני המנתח מוצגת למעשה תמונת תקריב המאפשרת לו לראות פרטים שהיה מתקשה לראות בעין בלתי מזוינת. שני היתרונות הללו הופכים את הניתוח לפשוט, בטוח ומדויק יותר.

מתי נצטרך ניתוח ארטרוסקופיה?

ניתוח ארטרוסקופיה נעשה לשתי מטרות, כאמור: אבחון וטיפול. במקורו הוא שימש אך ורק לאבחנה של בעיות שונות במפרקים, אך עם השנים הפך לכלי טיפולי לכל דבר. הניתוח השכיח ביותר מסוג זה הוא ארטרוסקופיית ברך, אך גם ארטרוסקופיית כתף, שבעבר נחשבה מסובכת, נעשית היום בהצלחה רבה, ויותר ויותר בעיות במפרק כף היד, במפרק הירך, במרפק ואף בקרסול נבדקות, מאובחנות ומטופלות בשנים האחרונות במסגרת ארטרוסקופיה.

הצורך בניתוח ארטרוסקופיה עולה בכמה מצבים: כשמדובר במפרק הברך, יעלה הצורך בו במקרה של קרע במיניסקוס, קרע או בעיה ברצועות, תזוזה של פיקת הברך, הצטברות נוזלים או התפתחות דלקת בברך ועוד; ארטרוסקופיה במפרק הכתף תתבצע במקרה של נזק או פגיעה בגידים, כאשר ישנו צורך בתפירת רקמות ואף לטובת קיבוע; ארטרוסקופיה בפרק כף היד תתבצע כאשר ישנו חשד לשבר בעצמות שורש כף היד (כולל טיפול בשבר, כמובן), לקרע או לפגם ברצועות ולחלקי רקמות חופשיים אשר לוחצים על האזור.

כאמור, ארטרוסקופיה יכולה להתבצע גם במפרקים אחרים בגוף, אך נכון להיום רוב הניתוחים הללו נעשים בברך, בכתף ובמפרק כף היד.

ניתוח ארטרוסקופיה

איך מתכוננים לניתוח?

ניתוחי ארטרוסקופיה נעשים בהרדמה כללית או אזורית, ויש להתכונן אליהם בהתאם (לרוב הרדמה כללית תדרוש צום של כמה שעות לפני תחילת הניתוח). מלבד הכנה זו, לא נדרשת הכנה משמעותית לפני הניתוח.

איך מתבצע ניתוח ארטרוסקופיה?

לאחר ביצוע ההרדמה – האזורית או הכללית – יחל הניתוח עצמו. ראשית, יבצע המנתח חתך בשתי נקודות באזור המפרק. כאשר מדובר בברך, לדוגמה, יבוצעו החתכים בקדמת הברך, משני צידיה. לאחר ביצוע החתכים 'ינופח' המקום בעזרת תמיסה מיוחדת, כדי לאפשר לרופא גישה נוחה ככל האפשר ומרחב תנועה גדול ככל האפשר במפרק לאורך הניתוח.

השלב הראשון יהיה, בדרך כלל, בחינה של המפרק ואיתור הממצאים אשר מעידים על בעיה כלשהי, בין אם זו ידועה מראש ובין אם מדובר בבעיה שלא הייתה ברורה דיה לפני הניתוח. לאחר מכן יתחיל המנתח בטיפול המתאים, בהתאם לממצאים, כולל סילוק שאריות רקמות, ניקוז נוזלים, תיקון רצועות קרועות, החזרת מבני עצם וסחוס למקומם, קיבוע ועוד.

נציין כי לעיתים יבוצע במהלך הניתוח חתך זעיר נוסף, שלישי במספר, שישמש להכנסת כלי ניתוח נוספים או לבחינת המפרק מזווית נוספת. מדובר בכל מקרה בחתכים זעירים, ברוחב של סנטימטרים בודדים, שמתאחים במהירות.

מה קורה בתום הניתוח ובתקופת ההתאוששות?

לאחר שיושלמו כל הפעולות הטיפוליות יחליט הצוות הרפואי אם לתפור את החתכים או לא. במקרים רבים הם יישארו ללא תפירה, כדי לאפשר לתמיסה להיפלט דרכם, ובמקרים אחרים תתבצע תפירה חלקית בלבד. כאמור, מאחר שמדובר בחתכים זעירים יחסית, הם אמורים להתאחות בקצב מהיר למדי. הניתוח כולו נמשך בין רבע שעה לשעה ברוב המקרים.

ההתאוששות מהניתוח עצמו תהיה מהירה מאוד בדרך כלל: לרוב תשוחררו לביתכם עוד באותו היום, או יום לאחר הניתוח, מאחר שהטראומה לגוף לא תהיה חמורה הודות לפרוצדורה הזעיר-פולשנית. עם זאת, זכרו: מדובר במבנים רגישים מאוד שדורשים החלמה זהירה ואיטית, ולכן ההתאוששות מהפציעה עצמה צפויה להימשך כמה שבועות ואף חודשים ספורים.

האם יש סיכונים או תופעות לוואי?

ככלל, ניתוח ארטרוסקופיה נחשב ניתוח בטוח מאוד, עם מעט מאוד סיכונים ותופעות לוואי. מלבד הסיכונים (הנמוכים בעצמם) שטומנת בחובה הרדמה כללית, ניתוח ארטרוסקופיה יכול לגרום לדימום פנימי, לפגיעה בסחוס או ברצועות, לזיהום בחתכים שבוצעו בעור ואף לקרישי דם. עם זאת, מעטים המקרים שבהם הניתוח גורם לפגיעה מתמשכת.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.


זימון תור למנתחים בתחום