Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
>
קיבוע אשך
קיבוע אשך

קיבוע אשך

ניתוח קיבוע אשך הוא ניתוח קצר ופשוט יחסית, שמתבצע לרוב בשני מצבים: במקרה של תסביב אשך (או כאשר ישנו חשד למצב שכזה) ובמקרה של אשך טמיר. במהלך הניתוח 'מקובע' האשך אל שק האשכים, כדי למנוע את הישנות המקרה בעתיד ולא פחות חשוב מזה – לאפשר את התפתחותו התקינה בעתיד.

באיזה מקרים עוברים ניתוח לקיבוע אשך?

רוב הניתוחים לקיבוע האשך נעשים בגיל צעיר מאוד, סביב גיל שנה, משום שאז חשוב מאוד לספק לאשך את התנאים האופטימליים להתפתחותו בעתיד. תסביב האשך ואשך טמיר עשויים לפגוע בתהליך זה, ולכן חשוב שקיבועו של האשך בשק האשכים יתבצע עד שהפעוט בן שנתיים.

ישנם, כמובן, מקרים שבהם ניתוח הקיבוע ייעשה בגיל מאוחר יותר, ואף בגיל מבוגר (שהרי תסביב אשך יכול להתרחש בכל גיל). כך או כך מדובר בניתוח קצר למדי, שלרוב גם אינו מלווה בכאבים רבים ודורש החלמה קצרה יחסית, בהתאם למורכבות המקרה כמובן.

מתי הרופא יפנה לניתוח מיידי?

חשוב לציין כי ישנו הבדל בגישה בין שני המקרים: כאשר מדובר במקרה של אשך טמיר – אשך שנותר בתעלת המפשעה ולא ירד אל שק האשכים – לא תמיד יבוצע הניתוח באופן מיידי, שכן בדרך כלל האשך 'יורד' עם הזמן למקומו הטבעי.

לעומת זאת, כאשר מדובר בתסביב אשך – מקרה שבו האשך מסתובב סביב עצמו – או בחשד לכך, הניתוח ייעשה באופן מיידי, משום שמצב כזה עשוי לפגוע בהתפתחות האשך ואף לגרום לנמק באשך עצמו. למעשה, אם הניתוח ייעשה 24 שעות ויותר לאחר הופעת הסימפטומים, הסיכוי להצלת האשך נחשב נמוך למדי.

מה חשוב לדעת על הניתוח?

ניתוח קיבוע אשך נעשה בהרדמה כללית. אם מדובר בתסביב אשך, הטיפול ייעשה דרך חתך זעיר בשק האשכים עצמו, שדרכו יקובע האשך למקומו. אם מדובר באשך טמיר, יש צורך קודם כול 'להובילו' מתעלת המפשעה אל שק האשכים, ורק לאחר מכן למקמו בשק האשכים ולקבע אותו. לכן, טרם הקיבוע יבצע הרופא חתך בבטן התחתונה, שדרכו יגיע אל האשך בתעלת המפשעה ויוריד אותו אל שק האשכים. ניתוח זה יכול להיעשות בגישה הפתוחה, באמצעות חתך רוחב של כמה סנטימטרים בבטן התחתונה, או בגישה הזעירˉפולשנית שמצריכה רק כמה חתכים קטנים באותו אזור.

איך מתכוננים לניתוח?

אל הניתוח חשוב להגיע בריאים, ללא חום, דלקות וכדומה. העניין רלוונטי בעיקר כאשר המנותח הוא פעוט עד גיל שנתיים, שכן בגיל זה שכיחות יותר תופעות כאלו. הניתוח ייעשה בהרדמה כללית, כאמור, ולכן ידרוש צום של שש שעות לפניו.

ניתוח קיבוע אשך

כיצד מתבצע ניתוח לקיבוע אשך?

כאמור, ניתוח לקיבוע אשך נעשה בהרדמה כללית, כחלק מהפעולה הכירורגית להשבת האשך למקומו – בין אם בשל תסביב אשך ובין אם בשל אשך טמיר. לאחר שהאשך הוחזר למקומו (הוּרַד מתעלת המפשעה אל שק האשכים או סוּבב והושב לתנוחה הטבעית שלו), יבוצע הקיבוע של האשך בשק האשכים.

הקיבוע הוא, למעשה, פעולה שבה יוצרים מעין 'כיס' ברקמת האשך, ממקמים בו את האשך ותופרים אותו אל שק האשכים. כך מבטיחים בעצם שהוא לא יוכל לזוז ממקומו, מה שיאפשר את התפתחותו התקינה. קודם לפעולה זו מוודאים שהאשך משוחרר לחלוטין, כדי למנוע סיבוך ובעיות אחרות הנוגעות לזרימת הדם אליו וממנו.

במקרים רבים של תסביב האשך יחליט הרופא לקבע גם את האשך השני, כדי למנוע מראש תופעה דומה גם בו.

כמה זמן אורך ניתוח קיבוע אשך?

ניתוח קיבוע אשך אורך כחצי שעה בדרך כלל (למעט מקרים מורכבים שמצריכים טיפול בבעיות נוספות באזור זה), וההתאוששות ממנו קצרה למדי. השחרור מבית החולים יתאפשר לרוב כבר באותו יום, או יום למחרת.

מה הם ההנחיות ליום הניתוח?

אם ישנם כאבים עזים באזור הניתוח, מומלץ ללבוש בגדים שאינם צמודים מדי. נוסף על כך, מומלץ להרבות בשתיית מים בימים הראשונים שאחרי הניתוח. במשך חודש לאחר הניתוח יש להימנע מרכיבה על אופניים, ובשבועיים הראשונים לפחות – להימנע מפעילות מינית.

כאמור, כאשר מדובר בפעוטות חשוב שהניתוח לקיבוע האשך יתרחש מוקדם ככל האפשר, משום שרק כך הוא יוכל להתפתח בצורה תקינה לאורך חייו של הילד. אם האשך לא יקובע בזמן, הילד עשוי לסבול בעתיד מבעיות פוריות ואף ממחלות שונות הקשורות באשכים.

תינוק שוכב על הבטן

האם יש תופעות לוואי לאחר ניתוח קיבוע אשך?

מאחר שמדובר בניתוח פשוט למדי, גם תופעות הלוואי שלו אינן רבות. בחילות כתוצאה מההרדמה הכללית נחשבות שכיחות למדי בˉ24 השעות שלאחר הניתוח, והן יחלפו מאליהן. תופעות לוואי אפשריות נוספות הן זיהום במקום הניתוח; נפיחות בשק האשכים, באזור של האשך המטופל; הישנות המקרה וצורך בניתוח חוזר לקיבוע האשך. ככלל, מדובר בתופעות נדירות מאוד.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.