ניתוח וריקוצלה והידרוצלה
שתי תופעות אורולוגיות הקשורות לשק האשכים של הגבר הן הוריקוצלה וההידרוצלה. מדובר בבעיות רפואיות פשוטות יחסית, שלעיתים אף לא ילוו בכאבים, לפחות בשלבים המוקדמים. ניתוח וריקוצלה וניתוח הידרוצלה יתבצעו, אם כן, רק במקרים של הפרעה ממשית לתפקוד המטופל.
ניתוחי וריקוצלה והידרוצלה נפוצים מאוד בקרב ילדים ונערים מתבגרים, אך יכולים להופיע גם אצל מבוגרים. בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר ניתן לעבור את שני הניתוחים הללו על ידי מומחי אורולוגיה מהבכירים בישראל.
עוד לפני הניתוח, תוכלו לקרוא כאן בהרחבה על שתי התופעות והדרכים לטיפול בהן.
מהי וריקוצלה?
וריקוצלה נקראת גם דליות האשך. זוהי תופעה המתארת תהליך בו ורידי האשך, אשר אמורים לנקז ממנו את הדם, מתרחבים מאוד ותפקודם נפגע משמעותית. תופעה כזו עלולה לגרום להקטנת האשך, לאי נוחות (בעיקר לאחר עמידה ממושכת) ולכאבים קלים.
עד היום, לא ידוע המקור המדויק של תופעה זו, אך לרוב היא מתרחשת באשך השמאלי. הוריקוצלה יכולה להתגלות בכל בדיקה שגרתית של שק האשכים ולכן, נערים רבים מאובחנים כסובלים מהבעיה במהלך הבדיקות לקראת הגיוס לצה"ל.
איזה סימפוטומים מופיעים בוריקוצלה?
כאמור, הוריקוצלה עשויה לגרור אחריה תופעות שונות, אך במקרים רבים היא לא תכלול סימפטומים כלשהם. לכן, רופאים אורולוגיים לא ימהרו לטפל בבעיה, כל עוד מצבו של המטופל טוב והוא אינו סובל ממיחושים או כאבים כלשהם. עם זאת, מחקרים שונים הצביעו על כך שוריקוצלה במצבים התפתחותיים מתקדמים עשויה לגרום לבעיות פריון ולכן, יישלח הנבדק לרוב לספירת זרע מייד עם גילוי הבעיה.
כיצד מתבצע ניתוח וריקוצלה?
הרופא מאתר את מיקומם המדויק של הורידים המורחבים על ידי בדיקה קלינית, אולטרסאונד, מיפוי אשכים או מבחן תרמי. לאחר מכן, הוא מחליט על שיטת הניתוח: השיטה המסורתית שכוללת ביצוע חתך בדופן הבטן, ניתוח זעיר פולשני דרך אותו איזור או צינתור.
במהלך הניתוח עצמו הורידים הבעייתיים מבודדים ו'נקשרים', כך שלא יוכל להגיע אליהם דם. יתר הורידים התקינים באשך יבצעו את עבודת הניקוז מאותו רגע. הניתוח יכול להתבצע בהרדמה מקומית או כללית, כאשר לרוב האפשרות השנייה תהיה מתאימה יותר לטיפול בילדים קטנים.
מהי הידרוצלה?
הידרוצלה היא תופעה בה נוצר מעין שק נוזלים בתוך שק האשכים, מה שעלול בעיקר להפריע בתנועה. נפיחות האשך תגבר לרוב לאחר הליכה ממושכת או מאמץ גדול, אך גם במקרים כאלו היא אינה אמורה להכאיב. אגב, ישנם מקרים בהם ההידרוצלה תופיע לאחר ניתוחי וריקוצלה.
הידרוצלה היא תופעה נפוצה מאוד בקרב תינוקות. במהלך ההריון, האשכים מתפתחים באזור הבטן התחתונה של העובר ולאחר הלידה, הם אמורים לרדת בצורה טבעית דרך תעלה אשר מקשרת אל שק האשכים. תעלה זו אמורה להיסגר לאחר כמה ימים וכאשר זה לא קורה, מצטברים בשק האשכים נוזלים. כאשר מדובר בתינוקות, לרוב לא תתבצע כל התערבות רפואית, משום שהתופעה תיעלם מעצמה לאחר כשנה. אם ההידרוצלה עודנה קיימת גם יותר משנה לאחר הלידה, יש לבצע התערבות כירורגית ולפתור את הבעיה.
איזה סימפוטומים מופיעים בהידרוצלה?
כאמור, ההידרוצלה עצמה לא אמורה לגרום לכאבים כלשהם, אלא רק לאי נוחות. עם זאת, כאשר התעלה המקשרת בין המפשעה לחלל הבטן אינה נסגרת מעצמה, ישנו חשש להתפתחות בקע ('זליגת' חלק מהמעי אל האגן) שעלול גם להיכלא, ולכן חשוב לעקוב כראוי אחר מצב ההידרוצלה ולוודא שאינה מתפתחת למצב בעייתי.
כיצד מתבצע ניתוח הידרוצלה?
ניתוח הידרוצלה נעשה כיום על ידי יצירת חתך קטן במפשעה או בשק האשכים עצמו. כך או כך, מגיע הרופא אל שק הנוזל הבעייתי ומנקז ממנו את הנוזלים. אגב, ביצוע הניתוח דרך המפשעה מאפשר לטפל באותה הזדמנות גם בבקע שנוצר בעקבות היווצרות ההידרוצלה.
איך מתכוננים לניתוחי וריקוצלה והידרוצלה?
ככלל, ניתוחי וריקוצלה והידרוצלה נחשבים פשוטים יחסית. לפני הניתוח, ובמיוחד כאשר הוא נעשה בהרדמה כללית, יש לצום במשך שש שעות ולהימנע משתיית נוזלים כשעתיים לפני תחילתו. מלבד זאת, אין שום צורך בהכנות מיוחדות.
ומה קורה בתום הניתוח?
המטופל ישוחרר לביתו כבר באותו יום, עם סיום הניתוח ולאחר התאוששותו מההרדמה. ההתאוששות הפיזית לא אמורה להיות ארוכה וברוב המקרים, ניתוחי וריקוצלה והידרוצלה מאפשרים לחזור לעבודה (או ללימודים, במקרה של ניתוח בילדים) לאחר מספר ימים.
למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.