>
אורטרוסקופיה - בדיקה אבחונית-טיפולית לאבנים בדרכי השתן
בדיקת אורטרוסקופיה

בדיקת אורטרוסקופיה

סובלים מכאבים באזור המותן? מצריבה בעת הטלת שתן? חשים רצון דחוף וחוזר להטלת שתן, או זיהיתם דימומים בשתן? סימפטומים אלה יכולים לעורר חשד לאבנים או גידולים בדרכי השתן. מדובר בכאבים חזקים, לעיתים בלתי נסבלים, המחייבים מענה רפואי מהר ככל האפשר. תכירו את ה-אורטרוסקופיה.

מה זה בדיקת אורטרוסקופיה?

נתחיל מקצת סטטיסטיקה: מחלת אבני כליה ודרכי השתן שכיחה למדי, למעשה, על פי הסטטיסטיקות 1 מתוך 10 אנשים סובלים או יסבלו מאבנים במהלך חייהם.
מקורה בגורמים רבים ובכללם שתיה לא מספקת, הרגלי תזונה, מצבים רפואים קיימים, ולעתים פשוט נטייה מולדת של הגוף לייצור מוגבר של אבנים.

למה אבנים בדרכי השתן כואבות כל כך? ההסבר למעשה פשוט והגיוני: כשהאבן עולה על גודל  2 מילימטרים, היא עלולה לגרום לחסימה של צינור השופכה. התוצאה היא הרחבה של הצינור, חסימה של מעבר השתן וכאב עוויתי עז ביותר המורגש לרוב בגב המותני, בבטן התחתונה ובמפשעה. במקרים בהם האבן פוצעת את צינור השופכה, היא גורמת להופעת דם בשתן.

אז אם כבר הייתם בסרט הזה של אבנים בדרכי השתן, בדיקת אורטרוסקופיה אינה זרה לכם.

מדובר בבדיקה אבחנתית וטיפולית, המתבצעת במקרים בהם קיימת תלונה על תסמינים כמו: כאבים, צריבה בעת הטלת שתן, רצון דחוף וחוזר להטלת שתן, דימומים ועוד, המעוררים חשד לאבנים או גידולים בדרכי השתן העליונות (השופכנים וחללי הכליות), או כאשר ישנו צורך לטפל בממצאים שאותרו בהם.

הרופא המטפל שלכם ימליץ על הבדיקה, במצבים בהם נדרשת בחינה מקיפה של דרכי השתן העליונות, במטרה לאתר ממצאים שונים או גורמים שבעקבותיהם התפתחו תסמינים המצביעים על היתכנות לאבנים או גידולים בדרכי השתן.

יתרונות הבדיקה

היתרון המשמעותי של הבדיקה, מסבירים המומחים, הינו בכך שאורטרוסקופיה יכולה להתחיל כהליך

אבחוני ו'להפוך' תוך כדי הפעולה להליך טיפולי, בהתאם לממצאים המתגלים במהלכה.

זה אומר שבמידה והתגלו אבנים , יבצע הרופא במקום את פעולת הריסוק והוצאתם. באותה המידה ניתן להסיר במהלך אותה הפעולה גם גידולים קטנים (ממאירים או שפירים), וליטול דגימת רקמה מגידולים גדולים יותר (ביופסיה).

יתרון חשוב נוסף הינו שיעור ההצלחה של הפרוצדורה, העומדת על מעל ל- 90%.

וישנה גם העובדה שבפעולה כירורגית אחת ניתן לבצע גם אבחון וגם טיפול חוסכת מהמטופל לעבור את הפרוצדורה פעמיים או יותר (פעם לאבחון ופעם נוספת לטיפול)  ומאפשרת מתן מענה כולל ומידי.

בדיקת אורטרוסקופיה

כיצד מבוצעת הבדיקה?

הפעולה מבוצעת כאשר המטופל תחת הרדמה אזורית או כללית. בחירת סוג ההרדמה הוא בהתאם להעדפתכם אך בסופו של דבר נתונה לשיקול המנתח.

מכשיר הבדיקה (האורטרוסקופ) הינו מכשיר אופטי בדמות צנתר בקוטר של מספר מילימטרים בלבד, המוחדר דרך צינור השופכה אל תוך שלפוחית השתן, ממנה אל תוך השופכן ועד לכליה. באמצעות המכשיר, יכול המנתח לבחון, תוך שימוש במצלמת טלוויזיה, את כלל דרכי השתן (מהשופכה ועד לכליות).

במידה וקיימות אבנים שיש לרסק, יחדיר המנתח דרך הצנתר סיב לייזר ממוקד המרסק ומפורר את האבנים לחתיכות קטנות. בסיום פעולת הריסוק, יחליט המנתח האם להשאיר את הפרורים הזעירים בדרכי השתן ולאפשר להן לצאת באופן טבעי באמצעות הטלת השתן, או להוציאן בעזרת ציוד מיוחד המיועד לכך.

אם התגלו גידולים בדרכי השתן העליונות, ניתן גם אותן להסיר בעזרת סיב הלייזר, גם כאשר מדובר בגידולים סרטניים – אך רק אם אלו גידולים קטנים. אם מדובר בגידולים גדולים יחסית, אפשר ליטול מהם דגימה במהלך האורטרוסקופיה, אך הניתוח להסרתם – אם יוחלט כי זו הדרך לטפל בהם – ייעשה בדרך אחרת.

תהליך ההכנה לבדיקה

תהליך ההכנה לבדיקה פשוט יחסית. תתבקשו לבצע תרבית שתן, וליידע את הצוות על נטילת תרופות קבועות. אם הפעולה נעשית בהרדמה מלאה, עליכם להיות בצום מספר שעות לפני, בהתאם להנחיות שתקבלו.

הבדיקה עצמה אורכת לרוב עד 90 דקות. ההתאוששות ממנה קלה יחסית: לעיתים תשוחררו מבית החולים עוד ביום הניתוח, ולכל היותר כיומיים לאחר סיום הפרוצדורה. תוכלו לשוב לשגרה במהירות (בהתאם להוראות שתקבלו מהצוות הרפואי), ותתבקשו להקפיד על שתייה מרובה ועל הטלת שתן תכופה בימים הראשונים שלאחר הפעולה.

האם יש תופעות לוואי?

תופעות הלוואי העיקריות שמאפיינות אורטרוסקופיה הן: צריבה וכאב בעת מתן שתן, וכן הרגשת דחיפות להתפנות והופעת דם בשתן. אלו תופעות מוכרות וידועות, שאמורות לחלוף בתוך ימים אחדים.

יש לשים לב לתגובות נדירות כמו: זיהום, דימום חריף, פגיעה בשופכן מצידו הפנימי והיווצרות בצקת בשופכן. במקרים אלו יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי, המתבצע על ידי  החדרת צנתר פנימי לתקופה קצרה עד החלמת האזור.

פרטי או ציבורי?

ראשית נדגיש שחשוב להקפיד שאת הפרוצדורה יבצע רופא מומחה. ניתן לבצע את הפרוצדורה בבתי החולים הציבוריים, שם מדובר בתהליך ארוך יותר, המתחלק במרבית המקרים להכנסת סטנט על מנת לפתוח את החסימה (מתבצע לרוב על ידי מתמחה) ותאום מועד מאוחר יותר לטיפול ריסוק והוצאת האבנים, על ידי מומחה.

אצלנו בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר תיכנסו לחדר הניתוח תוך 72 שעות לכל המאוחר ותעברו את כל התהליך על ידי רופא מומחה, בפעם אחת תחת קורת גג אחת.

ולסיום אנקדוטה: עד היום נתגלו מעל 200 מרכיבים בסוגי האבנים השונות, אולם מתוכם השכיחים ביותר הם סידן אוקסלאט, זרחן, חומצת שתן וציסטין.

מלאו פרטים וניצור אתכם קשר בהקדם

    תודה!
    פנייתכם נשלחה בהצלחה. ניצור עמכם קשר בהקדם