Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
>
ציסטה בשחלה
ציסטה בשחלה

ציסטה בשחלה

הופעת ציסטה בשחלה היא עניין נפוץ למדי, ולרוב לא מסוכן. ההערכות הן כי בגופה של כל אישה בגיל הפוריות תתפתח ציסטה בשחלה בשלב מסוים, מה שנכון גם לכˉ20% מהנשים לאחר גיל המעבר (כלומר לאחר הפסקת המחזור).

הציסטה היא מעין גידול, שקיק מלא בנוזל. הוא מתפתח בשחלה עצמה, ובמקרים רבים כלל לא גורם לתסמינים, ולכן רבים מהרופאים מסתפקים במצב כזה במעקב בלבד. כאשר הוא גורם לתסמינים משמעותיים יידרש בדרך כלל טיפול, ולרוב יהיה זה טיפול כירורגי.

ישנם שני סוגים עיקריים של ציסטות המופיעות בשחלה:

  • ציסטות תפקודיות: ציסטות שמתפתחות במהלך פעילותה של השחלה עצמה. הציסטות הללו, שנקראות גם ציסטות פונקציונליות, עשויות להיעלם כלעומת שבאו, או להתפתח כמה פעמים לאורך תקופת הפריון של האישה. ציסטות אלו אינן גורמות לתסמינים ברבים מהמקרים, וידרשו בדרך כלל מעקב בלבד
  • ציסטות פתולוגיות: ציסטות שמתפתחות בשל גידול לא מבוקר של תאים בסביבת השחלה. הופעת תסמינים בעקבות התפתחות ציסטות אלו נחשבת שכיחה יותר. במקרים נדירים מאוד הן אף עשויות להפוך לממאירות עם הזמן.

כאשר מופיעים תסמינים – אי נוחות באזור האגן, בעיות בפעילות המעיים, תכיפות במתן שתן, כאבים תכופים באזור הבטן התחתונה, כאבים בעת קיום יחסי מין, בטן 'נפוחה', מחזור לא סדיר, דימום גדול מהרגיל בזמן המחזור וכדומה, יידרש טיפול שיהיה לרוב ניתוחי.

מידע כללי על הציסטה בשחלה

כאמור, לא כל ציסטה בשחלה מחייבת טיפול. למעשה, מאחר שהציסטות התפקודיות הן השכיחות ביותר, ברוב המקרים יחליט הרופא על ביצוע מעקב בלבד. אם הציסטה מתפוצצת או אם היא גורמת להפרעות בזרימת הדם אל השחלה ולתסביב שחלתי, יוחלט על עריכת ניתוח לכריתת הציסטה. הניתוח גם ימנע פגיעה אפשרית בפוריות – מצב שמתרחש במקרים נדירים בשל פגיעה מתמשכת בשחלה.

הניתוח עשוי להיערך בשיטה הזעירˉפולשנית או כניתוח פתוח, בהתאם להחלטת הצוות הרפואי ולמקומה של הציסטה. אגב, ניתוח שהחל כניתוח זעירˉפולשני עשוי לעיתים 'להפוך' בזמן הפרוצדורה לניתוח פתוח, בהחלטת הצוות הרפואי.

הכנה לפעולה

ניתוח להוצאת ציסטה בשחלה נעשה בהרדמה כללית, ולכן לפניו תתבקשי לצום. ייתכן שתתבקשי לעבור גם בדיקות שונות להשלמת התמונה עבור הצוות הרפואי בנוגע למקומה המדויק של הציסטה ולגודלה – בעיקר בדיקות דימות או בדיקות גינקולוגיות לא מורכבות.

מהלך הפעולה

הדרך לניתוח תעבור בראש ובראשונה בבדיקה גינקולוגית, אם בעקבות תסמינים שחווית ושעליהם דיווחת לרופא האישי שלך, ואם בעקבות גילוי מקרי של הציסטה (מאחר שבמקרים רבים, כאמור, היא לא תגרום לתסמינים). לאחר הבדיקה הגינקולוגית תעברי בדיקת דימות – אולטרסאונד לרוב – שבעזרתה יוכל הצוות הרפואי לעמוד על אופי הציסטה, עוד לפני הניתוח. התמונה שתתקבל תסייע לרופא להחליט איזו שיטה כירורגית עדיפה במקרה זה.

לאחר שתורדמי בהרדמה כללית יחל הניתוח. אם הוא ייעשה בשיטה הזעירˉפולשנית, יבצע הרופא כמה חתכים כירורגיים זעירים באזור הטבור, שדרכם יחדיר את כלי הניתוח. אם הניתוח הפתוח הוא זה שייבחר, יבצע הרופא את החתך באזור הבטן התחתונה.

דרך החתכים ייגש הרופא לציסטה ויכרות אותה. ייתכן שדגימה מהגידול תישלח לבדיקת מעבדה, כדי לוודא באופן מוחלט שלא מדובר בגידול שהפך ממאיר.

ניתוחים להסרת ציסטה בשחלה נחשבים לניתוחים לא מורכבים במיוחד, שנמשכים עד לשעה וחצי לכל היותר. כבר לאחר יום או יומיים של אשפוז תשוחררי לביתך, ותצטווי לנוח למשך כמה שבועות לפני שתוכלי לשוב בהדרגה לפעילות מלאה.

תופעות לוואי

תופעות הלוואי של ניתוח להסרת ציסטה בשחלה הן מעטות. לבד מהתופעות הקשורות בהרדמה הכללית, ושלרוב יחלפו מעצמן בתוך זמן לא רב, ישנו סיכון להתפתחות זיהומים או דימומים וגינליים חזקים מהרגיל – מצבים נדירים יחסית, שהרפואה יודעת כיצד לטפל בהם ביעילות. נציין כי ישנו סיכוי להופעת ציסטות נוספות לאורך חייך (כ-50% כאשר מדובר בציסטות תפקודיות) גם אחרי הניתוח, אך גם כאן אין הכרח שהן יגרמו לתסמינים או לבעיות כלשהן.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם

 

ציסטה בשחלה