Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
>
בריחת שתן אצל נשים
בריחת שתן אצל נשים

בריחת שתן אצל נשים

הפרעות במתן השתן בנשים כוללות:

  • הפרעות באגירת השתן (דליפת שתן בלתי-רצונית- כגון "דליפת שתן במאמץ" ו"שלפוחית בלתי יציבה")
  • הפרעות בהתרוקנות ובתחושה (דחיפות, תכיפות וכאב).

בריחת שתן

דליפת שתן מוגדרת באופן כללי כ"תלונה של כל אובדן שתן בלתי רצוני". ל-10%-5% אחוזים מהנשים המבוגרות ישנה דליפת שתן חמורה בחיי היומיום, הגורמת לשינוי דרמטי ושלילי באיכות חייהן. נשים רבות בקבוצה זו סובלות מהידרדרות בביטחונן העצמי.

דליפת שתן היא תופעה עולמית, ומוערך שכשליש מהנשים הבוגרות (מעל לגיל 40) סובלות מדליפת שתן לפחות פעם אחת בשבוע. למרות הקושי והפגיעה באיכות חייהן, נשים רבות נרתעות מלדון ומלחשוף הפרעות אלה. חלקן חשות מבוכה או בושה וסובלות בהסתר, אחרות אינן מעלות את הנושא מתוך תפיסה מוטעית שהטיפולים אינם יעילים.

גם דליפת שתן מזערית (טיפות בודדות..) יכולה לגרום לתחושת טרדה חמורה, המורגשת על ידי האישה. דרגת המוטרדות בה חשה האישה מושפעת מגורמים רבים, כגון ערכים תרבותיים, ציפיות, סביבת חייה ופעילותה הגופנית. ניתן כמעט תמיד לשפר דליפת שתן, ואף לרפאה באמצעים פשוטים. לכן, אם דליפת השתן נתפסת כמטרידה לאישה, יש וניתן לבצע בירור ולהציע טיפול.

סוגי דליפת שתן בנשים

הסוגים הנפוצים של דליפת שתן בנשים הם:

  • דליפת שתן במאמץ (בכ-50% מהנשים הסובלות מדליפת שתן).
  • דליפת שתן בדחיפות (תסמונת השלפוחית הבלתי יציבה- בכ-20% מהסובלות).
  • הפרעת השתנה משולבת (דליפת במאמץ ותסמיני שלפוחית בלתי יציבה), המופיעה בשילוב באותה אישה (כ-30% מהנשים הללו).

דליפה בדחיפות: בנשים מבוגרות

למרות שדליפת שתן במאמץ היא הדליפה הנפוצה בנשים, איבוד שתן בדחף ("תסמונת השלפוחית הבלתי יציבה" Overactive Bladder Syndrome) היא הצורה הנפוצה של דליפת שתן בנשים מבוגרות ומוגדרת כאיבוד שתן בלתי רצוני, הקורה ביחד, או מוקדם, על ידי תחושת דחיפות למתן שתן. בנוסף, נשים אלו יכולות לחוות תכיפות מוגברת בהשתנה ביום ובלילה. בעיה זו נגרמת על ידי התכווצויות בלתי מבוקרות של דופן שלפוחית השתן, כאשר סיבתה בדרך כלל אינה ברורה ומהווה ביטוי לליקוי בבקרה העצבית של כיס השתן.

דרכי הטיפול בבריחת שתן

הטיפול בדליפת שתן בלתי רצונית בנשים יכול להיות שמרני, או תרופתי, והגישה הטיפולית מתבססת על הממצאים הקליניים ודרגת ההפרעה שאותה חשה האישה.

אמצעים שמרניים פשוטים

ניתן להתחיל באמצעים פשוטים, כגון שינוי בסגנון החיים. למשל, קביעת זמנים קצובים להטלת שתן, הפחתת צריכת קפאין, הפסקת עישון והפחתת משקל. אמצעי פשוט נוסף הוא פיזיותרפיה של שרירי רצפת האגן, שניתן להציעה כקו טיפולי שמרני ראשון לנשים הסובלות מדליפת שתן.

תרופות המרפות את הדופן השרירי של שלפוחית השתן:

  • טיפולי קו ראשון – הטיפול המשמעותי והבסיסי בתסמונת ה"שלפוחית הבלתי יציבה" ובאיבוד שתן בדחיפות הוא טיפול תרופתי על ידי קבוצת התרופות המרפות את הדופן השרירי של שלפוחית השתן והשייכות למשפחת התרופות האנטי-כולינרגיות. תרופות אלו חוסמות קולטנים בדופן שריר שלפוחית השתן, ובכך מאטות את התכווצותה ומביאות להקלה בתסמינים של דחיפות, תכיפות והשתנה לילית. הטיפול התרופתי מביא להקלה בתסמינים בשיעור של 60-80%.
  • טיפול קו שני – בהעדר שיפור בטיפולים התרופתיים (טיפולי קו ראשון) ניתן לבצע הזרקת בוטוקס לשלפוחית השתן בעזרת הסתכלות ישירה בשלפוחית השתן עם או ללא הרדמה. הטיפול נמצא כיעיל ביותר.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.

בריחת שתן