Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
ניתוח TURP

ניתוח TURP

ערמונית מוגדלת היא תופעה נפוצה למדי, בייחוד בקרב גברים בני 50 ויותר. במקרים רבים, ובעיקר כאשר ההגדלה שפירה (כלומר כאשר הגידול בערמונית אינו סרטני), כל שיידרש הוא מעקב רפואי מתמשך, שכן ההגדלה לא תגרום לתסמינים כלשהם. עם זאת ישנם מקרים שבהם נדרש טיפול להסרת הגידול בערמונית. לרוב ייבחר במקרה כזה ניתוח TURP.

ניתוח TURP ובשמו המלא Trans Urethral Resection of the Prostate, הוא ניתוח להסרת גידול מהערמונית דרך צינור השופכה – הצינור שדרכו זורם השתן ונפלט הזרע. השיטה הזו נחשבת לנפוצה ביותר בטיפול בערמונית מוגדלת שפירה, בגודל קטן עד בינוני, והיא חוסכת מהמטופל ניתוח פתוח, שנחשב קשה יותר להתאוששות.

מדוע יש לבצע ניתוח שכזה? הגדלה שפירה של הערמונית לא נחשבת מסוכנת, אך לעיתים היא עשויה לגרום לתסמינים כמו קושי בהטלת שתן, הרגשת דחיפות וצורך תמידי לתת שתן, תכיפות במתן שתן, קשיים בהתרוקנות שלפוחית השתן (מה שיכול לגרום לדלקות באזור) ועוד. כשהתסמינים האלה מופיעים, יש צורך בניתוח לטיפול בערמונית.

מידע כללי על ניתוח TURP

ניתוח TURP הוא ניתוח שנעשה בהרדמה אזורית בדרך כלל (ספינלית או אפידורלית). הוא לא אורך זמן רב מדי, ובמהלכו למעשה נכרת הגידול אשר מפריע לתפקוד התקין. לאחר כריתת הגידול רוב תסמינים נעלמים, ולכל הפחות חל שיפור משמעותי במצב.

הניתוח נעשה בעזרת סכין חשמלית מיוחדת, מעין לולאה אשר בעזרתה יכול הרופא לכרות את הגידול. חשוב לציין שהניתוח הזה לא יתאים, ברוב המקרים, למטופלים הסובלים מערמונית מוגדלת מאוד.

הכנה לניתוח TURP

מאחר שהניתוח לא נעשה בהרדמה כללית בדרך כלל, לא תידָרשו לצום לפניו. עם זאת, תצטרכו לבצע בדיקת PSA (בדיקת דם פשוטה שמודדת את רמת החלבון המיוצר בערמונית) ולעיתים גם תרבית שתן.

מהלך הפעולה

ניתוח TURP נעשה, כאמור, דרך השופכה. אל צינור השופכה מוחדרת צינורית מתכת דקה. דרך אותה צינורית מוחדר אל אזור הערמונית סיב אופטי, שמשדר למסך אל מול עיניו של הרופא שלכם תמונה מוגדלת של האזור. דרך אותה צינורית מתכת מוחדרת גם הסכין המיוחדת – לולאה הניתנת לחימום שבעזרתה אפשר לחתוך את הגידול במדויק, ולאחר מכן 'לצרוב' את רקמות הערמונית הבריאות כדי שלא ידממו.

לרוב, יישלח הגידול שנכרת לבדיקה פתולוגית, כדי לעמוד על מאפייניו ולוודא, בין היתר, כי אינו סרטני (אומנם הרופא יכול להעריך זאת כמעט במדויק עוד לפני הכריתה, אך הבדיקה הפתולוגית תאשר זאת סופית). ברוב המקרים הניתוח יסתיים בתום כארבעים דקות.

ניתוח TURP לא נחשב מורכב מדי, וההתאוששות ממנו קלה יחסית משום שהוא לא נעשה בגישה הפתוחה, המצריכה ביצוע חתך כירורגי גדול באזור המפשעה. אתם צפויים להשתחרר לביתכם בתוך 48 שעות לכל היותר, וכבר לאחר כשבוע תוכלו לשוב לשגרה. עם זאת, למשך חודש וחצי תתבקשו שלא להתאמץ ולא לקיים יחסי מין. בימים שלאחר הניתוח חשוב מאוד לשתות הרבה, מה שיסייע למערכת השתן להשתקם ולפעול כראוי.

תופעות לוואי

תופעות הלוואי הנפוצות ביותר אחרי ניתוח הן דימום בזמן הטלת שתן, התפתחות זיהום בשלפוחית השתן, חסימת דרכי השתן, היצרות של צינור השופכה, התפתחות קרישי דם במערכת השתן, חוסר יכולת להגיע לזקפה, חוסר שליטה על השתן ושפיכה אחורית (מצב שבו נוזל הזרע לא נפלט החוצה, אלא מגיע אל שלפוחית השתן). אומנם מדובר ברשימה ארוכה של תופעות לוואי, אך מרביתן, אם יתרחשו, ייעלמו מעצמן עם הזמן. כך או כך, הרפואה מציעה כיום טיפול יעיל לכל אחת מהתופעות הללו, אם יהיה צורך בכך.

תופעת לוואי נוספת אשר עלולה להתרחש בעקבות הניתוח קשורה בתמיסת הגליצין – תמיסה נוזלית שבעזרתה 'שוטף' הרופא את אזור הניתוח לאחר כריתת הגידול. התמיסה עלולה לגרום להרעלת נוזלים אם הניתוח אורך זמן רב מדי, ולכן יבוצע ניתוח TURP כמעט תמיד רק בערמונית מוגדלת במידה קטנה או בינונית, ולא בערמונית שגדלה בצורה משמעותית (אז יבוצע הניתוח בגישה הפתוחה בדרך כלל).

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם

 

ניתוח TURP