Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
>
ניתוח פיסטולה
ניתוח פיסטולה

ניתוח פיסטולה

פיסטולה היא מעין תעלה תת-עורית שמתפתחת לרוב בעקבות מורסה (אבצס) ועשויה לגרום לכאבים באזור שבו התפתחה. פיסטולות רבות מתפתחות בסמוך לפי הטבעת, וגורמות לכאבים בעת ישיבה ובעת מתן צואה. מאחר שהפיסטולה לרוב אינה עוברת מעצמה, יש צורך בטיפול שבדרך כלל יהיה ניתוחי.

הפיסטולה, כאמור, מתפתחת בדרך כלל בעקבות הימצאות מורסה באזור: המורסה, פצע מוגלתי וכואב, יוצר למעשה מעין חלל 'חדש' בין הרקמות, במקום שבו הוא מתפתח, ולאחר ניקוזו והיעלמותו הפתח הזה עשוי שלא להיסגר (בדרך כלל משום שלא טופל כראוי או לא נוקה במלואו ממוגלה). בַּמָּקום זה מתפתחת הפיסטולה, מעין תעלה שנותרת מתחת לעור ועשויה לצבור חיידקים, להפריש מוגלה ולגרום לכאבים. יש לציין כי פיסטולה לא תתפתח בהכרח לצד המורסה, אלא שבועות אחדים אחריה – ולעיתים גם חודשים ושנים אחר כך.

התפתחות פיסטולה עשויה לגרום לכאבים במקום שבו היא נמצאת, לגרד, לגירוי ולאי נוחות, להפרשת מוגלה באזור הישבן ולהופעת דם בצואה.

מידע כללי על ניתוח פיסטולה

ככלל, ניתוח לטיפול בפיסטולה אינו מורכב במיוחד. הוא נמשך בדרך כלל פחות מחצי שעה, ונעשה לעיתים תחת הרדמה אזורית ולא כללית. גם ההתאוששות ממנו אינה ארוכה, אך הכול תלוי במקרה, ברמת חומרתה של הפיסטולה ובעומקה.

ישנם מקרים שבהם הפיסטולה אינה מופיעה בדמות תעלה אחת בלבד, אלא מורכבת מכמה 'תעלות' מסועפות. במקרים אחרים, היא עשויה להתפתח בעומק הרקמות, באזור שבו ישנם שרירים רבים – שרירי פי הטבעת. מקרים כאלו הופכים את הטיפול למורכב יותר, ולעיתים אף ידרשו שחזור של שרירי פי הטבעת לאחר הטיפול בפיסטולה, מה שיחייב הליך כירורגי ארוך יותר והחלמה ארוכה יותר גם כן.

הכנה לניתוח פיסטולה

אם מדובר בניתוח שייעשה בהרדמה כללית, תידָרשו לצום כמה שעות לפניו. ללא קשר לסוג ההרדמה, תידרשו לרוקן את המעיים לפני הניתוח (בעזרת חומרים משלשלים או 'חוקן קטן', לדוגמה). במקרים מסוימים תעברו גם בדיקות דימות (MRI או CT למשל) שיסייעו לרופא באבחון הבעיה.

ניתוח פיסטולה ע"י רופאים בבית החולים

מהלך הפעולה

לאחר ביצוע ההרדמה (כללית או אזורית – ספינאלית) יחל הניתוח. הרופא יבחן קודם כול את אופי הפיסטולה, את עומקה ואת היקפה, ורק לאחר מכן יחליט איזה ניתוח יבצע. אם מדובר בפיסטולה אחת, אשר נמצאת קרוב יחסית לעור, הרופא יכרות אותה ולעיתים גם רקמות סביבה, וכך למעשה ישים סוף לבעיה.

אם מדובר בפיסטולה אשר נמצאת בעומק שרירי פי הטבעת, יש צורך בניתוח מורכב יותר כדי להבטיח פגיעה מינימלית בתפקודם של השרירים הללו בעתיד. ישנן כמה אפשרויות שעומדות לרשות הרופא במקרה כזה, וביניהן 'השתלת' רקמות מהרקטום בפתח הפנימי של הפיסטולה, מה שיביא לחסימתה ול'מותה'; הזרקת דבק ביולוגי אל התעלה, שיאטום אותה; והעברת חוט מיוחד, סטון, לאורך התעלה. מדובר בחוט בצורת לולאה, המאפשר לנקז את המוגלה מהתעלה ומשמש גם לחיתוך עדין, זהיר והדרגתי של הפיסטולה ושל רקמות השריר שנמצאות סביבה. החיתוך האיטי מאפשר לרקמות השריר להתאחות, וכך הן לא נפגעות בצורה בלתי הפיכה. במקרים כאלו, של חשש מפגיעה בשרירי פי הטבעת, הניתוח עשוי לכלול כמה שלבים וטיפול שיימשך שבועות וחודשים ספורים.

כאמור, הניתוח יהיה בדרך כלל קצר ויימשך כעשרים דקות, אלא אם מדובר במקרה מורכב יותר. אתם צפויים להשתחרר לביתכם עוד באותו היום, או יום למחרת. בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח מומלץ להקפיד על מזון עתיר סיבים ועל שתייה מרובה, כדי להבטיח צואה רכה ויציאות קלות, שכן עצירוּת עשויה לפגוע ביעילות הניתוח.

תופעות לוואי לאחר ניתוח פיסטולה

לאחר ניתוח פיסטולה אתם עשויים לסבול מכאבים למשך כשבועיים לכל היותר. גם דם בצואה יתגלה לעיתים, אך מדובר בעניין שכיח וחולף. הפיסטולה עצמה עשויה להתפתח שוב באזור שבו התגלתה, אך מדובר במקרים לא שכיחים במיוחד. הסיכון החמור ביותר שטומן בחובו ניתוח שכזה הוא פגיעה באותם שרירי פי הטבעת, מה שעלול לגרום לבעיה בשליטה על הסוגרים וידרוש ניתוח לתיקון הבעיה. עם זאת, מדובר במקרים נדירים למדי.

 

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.