ניתוח פיסורה

hero-text hero-text

פיסורה היא סדק כואב בפי הטבעת, הנגרם מעצירות, יציאות קשות, שלשולים ועוד. היא אינה מסכנת חיים אך פוגעת באיכותם. ניתן להבחין בה דרך כאבים ודם טרי ביציאות. הטיפול מתחיל בשיטות שמרניות כמו תזונה רכה, אמבטיות ומשחות, ובמקרים חמורים, ניתוחים שונים. אבחנה נכונה חיונית לטיפול יעיל.

כאבים בזמן יציאות וממצאי דם טרי על האסלה, יכולים להעיד על התפתחותו של סדק בפי הטבעת – פיסורה. אומנם מדובר בבעיה שאינה מסכנת חיים, אך היא כואבת ומטרידה מאוד. זה הזמן להבין איך מטפלים בה.

מהי פיסורה ומה גורם לה?

פיסורה היא סדק בעור אשר בפי הטבעת, ממש בפתח היציאה של החלחולת. הסדק הזה הוא פצע לכל דבר ועניין, מה שגורם לרוב לכאבים לא נעימים בעת יציאות וגם זמן מה אחריהן. לעיתים, כאשר הפיסורה חמורה מאוד, הכאבים יורגשו לעיתים גם בלי קשר ליציאות.

הגורמים לפיסורה אינם ידועים לחלוטין, אך ידוע כיום על גורמים המעודדים את היווצרותה ותורמים לה, ביניהם:

  • עצירות ממושכת
  • יציאות קשות
  • שלשולים תכופים
  • בעיה בזרימת הדם לאזור
  • מחלות מעיים שונות
  • הכנסת גוף זר לפי הטבעת (כולל קיום יחסי מין אנאליים)
  • היריון ולידה

כיצד מזהים פיסורה?

מאחר שמדובר באזור שקשה, כמובן, להתבונן בו באופן ישיר, הסימנים להתפתחותה של פיסורה הם בעיקר תחושתיים וכאלו המסתמכים על ממצאים ויזואליים לאחר יציאות. כך, כאבים חדים וחריפים באזור פי הטבעת, וכן סימני דם באסלה – דם טרי שאינו 'מתערבב' עם הצואה עצמה – עשויים להעיד על התפתחות פיסורה. גם הפרשה צהבהבה שנראית על נייר הטואלט מאפיינת מקרי פיסורה.

זאת ועוד: אם הכאבים מתחזקים בזמן יציאות או מופיעים רק במהלכן ולאחריהן, הסיכוי שמדובר בפיסורה עולה עוד יותר. גם גירודים או גירוי סביב פי הטבעת עשויים להעיד על פיסורה, שכן מדובר בפצע שנוטה להזדהם בקלות בשל הסביבה שבה הוא נמצא.

כיצד ניתן להבדיל בין טחורים לפיסורה?

רבים נוטים להתבלבל בין השניים – בעיקר משום שהם מתפתחים באותו אזור בגוף ועשויים לגרום לתסמינים דומים – אך טחורים ופיסורה אינם אותו דבר. טחורים הם ורידים מורחבים שעלולים לגרום לדימום, ואילו פיסורה, כאמור היא פצע או חתך בפי הטבעת.
עם זאת, טחורים מתקדמים עלולים לעיתים לתרום להופעת פיסורה, ובמקרה כזה שתי המחלות יופיעו יחד. רופא שבודק את החולה בבדיקה רקטלית, תוך הסתכלות ומישוש, יכול להבחין בפיסורה ובטחורים, ובדרך כלל לא קושי מיוחד. אבחנה נכונה והפנייה לכירורג מומחה למעי הגס ופי הטבעת חיונית בדיוק מסיבה זו: כדי לאפשר טיפול והחלמה מהירים לסובלים ממחלות אלו.

ניתוח פיסורה

איך מטפלים בפיסורה?

הטיפול בפיסורה הוא הכרחי, לא משום שהוא מסכן חיים חלילה – אלא משום שהוא פוגע קשות באיכות החיים. אם גם אתם סובלים מבעיה זו, או חושדים שיש לכם פיסורה, אל תתעכבו בבדיקת העניין: הפצע לא מגליד מעצמו, בדרך כלל, בשל זרימת הדם המעטה לאזור, והוא עשוי להזדהם בקלות, כפי שציינו קודם לכן.

הטיפול בפיסורה נעשה היום, בראש ובראשונה, באמצעים שמרניים – כלומר ללא ניתוח. ישנן כמה דרכים לעשות זאת, וביניהן: מעבר לכלכלה רכה, שתביא ליציאות רכות ותקל את הלחץ על האזור כולו, וכמובן על הפיסורה; ביצוע אמבטיות טבילה, אשר עשויות להקל על הכאבים ולרכך את העור באזור; משחות מאלחשות שיקלו על הכאבים וירפו את הסוגרים; הזרקת בוטוקס (חומר מאלחש באופן מקומי) שיסייע גם הוא להרפיית האזור ולהפחתת הכאבים.

אם הגישות השמרניות אינן מסייעות לשיפור המצב או אם הפיסורה במצב חמור מאוד – יוחלט על עריכת ניתוח (לרוב תתקבל החלטה כזו לאחר מעקב של כמה שבועות). כפי שיסבירו לכם הרופאים, ישנן ארבע דרכים עיקריות לביצוע הניתוח:

  • ביצוע חתך יזום בפי הטבעת: מדובר בחתך זעיר, אשר יאפשר הרפיה של שריר פי הטבעת, וכך יאפשר את ריפויו של הסדק המכאיב. יש לציין כי ניתוח זה גורם לעיתים לאובדן חלקי של השליטה על הסוגרים, בין אם באופן זמני (למשך כמה חודשים) ובין אם לצמיתות (במקרים נדירים)
  • הרחבה אנאלית: זוהי אפשרות שרופאים משתמשים בה בתדירות נמוכה יחסית היום, משום שהיא נחשבת מבוקרת פחות, אך גם היא אפשרית. בניתוח זה מתבצעת הרפיה של שריר פי הטבעת על ידי הרחבת פי הטבעת עצמו בעזרת בלון מיוחד או בצורה ידנית
  • שימוש במתלה אנאלי: רקמה מאזור פי הטבעת מושתלת במקום שבו נמצא הסדק המכאיב, ומעליו. בדרך זו הסדק 'מכוסה' ויכול להירפא בצורה טובה יותר, שכן הוא מוגן מפני חיכוכים ומפני זיהומים
  • כריתת הפיסורה: בניתוחים מסוימים נעשית כריתה מלאה של הפיסורה, וכך מתחתיה נחשפת קבוצת רקמות בריאה שתחלים בצורה מהירה יותר.

יש לציין שניתוחי פיסורה הם ניתוחים פשוטים מאוד יחסית, שלרוב לא גורמים לסיבוכים מיותרים ונחשבים לבעלי אחוזי הצלחה גבוהים. במקרים רבים מלווה הפיסורה גם בטחורים, אז ישקול הצוות ניתוח משולב לטיפול בפיסורה ובטחורים גם יחד, בהליך כירורגי אחד. לאחר ייעוץ עם מומחי הפרוקטולוגיה של בית החולים הפרטי הרצליה מדיקל סנטר, תוכלו לדעת בדיוק מה מצבכם, להבין מהו הטיפול הנדרש ולהחליט על שיטת הניתוח המתאימה, אם אכן ישנו צורך בהליך כירורגי במקרה שלכם.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם


זימון תור למנתחים בתחום