כריתת שד היא פעולה שמתבצעת בדרך כלל בשל התפתחות גידול בשד. הגידול יכול להיות שפיר או ממאיר, מה שישפיע – לצד גורמים נוספים – על סוג הניתוח שיבוצע בסופו של דבר. ניתוח לכריתת שד נחשב לניתוח לא מורכב, אך הוא עשוי להיות בעל השלכות רגשיות משמעותיות על האישה העוברת אותו, בשל הפגיעה באחד האיברים ה'נשיים' ביותר בגוף.
אילו גישות קיימות לביצוע הניתוח?
בעבר הלא רחוק נעשה ניתוח לכריתת שד בגישה אחת בלבד – כריתה מלאה של השד. כיום, עם התקדמות התחום, מבוצעים גם ניתוחים לכריתה חלקית של השד, כלומר כריתה ממוקדת של הגידול בלבד. ניתוחים אלו נחשבים גם הם יעילים למדי, אך בניגוד לכריתת שד מלאה הם ידרשו טיפולים נלווים, להבטחת יעילות הפעולה (כדוגמת הקרנות).
התקדמות נוספת בתחום זה נוגעת לאפשרות לבצע שחזור שד במעמד הניתוח עצמו, כלומר לכרות את השד או את הגידול – ולשחזר את צורת השד באופן מיידי, כך שהאישה תתעורר מהניתוח עם חזה 'חדש'. אפשרות זו מסייעת לאישה להתמודד בצורה טובה יותר עם הקושי הנפשי והרגשי הכרוך בכריתת השד.
מתי צריך לבצע כריתת שד?
כריתת שד נעשית, כאמור, במקרה של גילוי גידול באחד מהשדיים, ולאחרונה – גם בעקבות גידול של גן אשר עלול לגרום להתפתחות סרטן השד. הקרנות או טיפולים הורמונליים שונים יכולים גם הם לסייע בטיפול במקרה, אך הם נחשבים יעילים פחות ולזמן מוגבל בלבד. בסופו של דבר, ברוב המקרים, תיבָּחר האופציה הניתוחית.
כיום, ובייחוד בשנים האחרונות, ניתוחי כריתת שד מערבים גם את השיקול האסתטי-קוסמטי לצד השיקול הרפואי, שהוא הראשון במעלה. לכן הניתוחים המודרניים מסוג זה נעשים במטרה להוציא את האישה מטווח הסכנה, אך בה בעת גם להבטיח פגיעה מינימלית בצורת השדיים ובמראה המקורי שלהם, עד כמה שזה אפשרי. זאת הסיבה שבגללה ניתוח לכריתה מלאה של השד (מסטקטומיה) לא נחשב לבחירה ה'אוטומטית' כיום: במקרים רבים יוחלט על כריתה חלקית בלבד (למפקטומיה), בהתאם לשיקולים שונים – כולל רצונה של האישה.
איך מתכוננים לניתוח כריתת שד?
ניתוח כריתת שד, חלקי או מלא, נעשה בהרדמה כללית ולכן תתבקשי לצום למשך שש שעות לפני הניתוח. עוד מומלץ שלא לעשן שבועיים לפני הניתוח, וגם שבועיים לאחריו, כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה של הפעולה.
לעיתים יחליט הצוות הרפואי גם על כריתה של בלוטת הזקיף – בלוטות לימפה הנמצאות בבית השחי הקרוב לשד המטופל. במקרה כזה, יום לפני הניתוח יוזרק לאזור זה חומר מיוחד, ש'יסמן' עבור הרופא את הבלוטות המדוברות.
כיצד מתבצע ניתוח כריתת שד?
לאחר האבחון המלא של הבעיה, הכולל בדיקה של אופי הגידול, מקומו בשד וגודלו, יוחלט על סוג הניתוח המתאים.
השיקולים המנחים את הצוות הרפואי בהחלטה זו הם נפח הגידול ביחס לגודלו של השד (אם הגידול בינוני או גדול והשד קטן, תידָרש כריתה מלאה שלו), מצבך הפיזי בזמן הניתוח, רצונך לשמור על השד בצורתו המקורית, עד כמה שניתן, ועוד.
ניתוח לכריתה חלקית (למפקטומיה)
הניתוח יחל בהרדמה כללית שתיעשה בידי מרדים מומחה. לאחר מכן יחל הרופא בפרוצדורה עצמה: אם מדובר בכריתה חלקית, יבוצע חתך בסמוך למקום הגידול, ודרכו יכרות הרופא את הרקמות הנגועות. כדי לוודא שהגידול הוּצא במלואו יסיר הרופא גם רקמות בריאות סביבו, אך יעשה זאת כך שייפגעו כמה שפחות רקמות בריאות.
ניתוח לכריתה מלאה (מסטקטומיה)
אם מדובר בכריתה מלאה יבצע הרופא חתך אליפטי סביב הפטמה והעטרה, ולאחר מכן יכרות את רוב רקמות השד (כ-95% מהן), כולל הפטמה. בניתוח זה ישתדל הרופא להסיר כמה שפחות עור, לטובת שחזור שד מיידי או עתידי – אם תרצי בכך.
ניתוחים רבים לכריתת שד כוללים גם כריתה של בלוטות הלימפה הסמוכות, שנמצאות באזור בית השחי הקרוב לשד המטופל. הסיבה לכך: סרטן השד נוטה להתפשט בראש ובראשונה לאזור זה, וכריתה של הבלוטות – אם אכן ישנו חשד שהגידול שלח גרורות לסביבתו – תמנע את המשך ההתפשטות לשאר חלקי הגוף.
האם חייבים להסיר גם את בלוטות הלימפה?
בעבר הכריתה כללה את רוב בלוטות הלימפה באזור או את כולן, אך כיום ניתן להימנע בכך על ידי אותו 'סימון' של בלוטת הזקיף, שנעשה יום קודם לניתוח ומאפשר לרופא להבין אם הסרטן כבר התפשט.
כאמור, בתום ניתוח ההסרה יכול הרופא לבצע באופן מיידי תהליך לשחזור השד. תהליך זה ייעשה בהתאם להחלטתך לפני הניתוח ועל פי הוראותייך, שיינתנו מראש. כך תוכלי להתעורר מהניתוח עם חזה 'חדש' ומלא, המשמר את צורת שדייך המקוריים. שחזור השד יוכל להיעשות, אגב, גם שנים אחרי הניתוח עצמו.
האשפוז לאחר הניתוח יימשך כמה ימים. לאחר כשבועיים תוכלי לחזור לשגרה, אך תתבקשי לשוב למאמץ מלא בהדרגה. בחלוף כמה ימים (בין עשרה ל-14 יום בדרך כלל) תזומני לביקורת, כדי לוודא שהניתוח בוצע בהצלחה.
מה הם תופעות הלוואי?
תופעות הלוואי השכיחות ביותר לאחר ניתוח כזה נובעות מההרדמה הכללית – תחושת בחילה, הקאות וכאבים בגרון, אך הן חולפות לאחר ימים ספורים. לבד מאלה עשוי להתפתח במקום הניתוח זיהום או כאב כרוני, וכן עיוות מסוים במבנה השד. כריתה של בלוטות הלימפה עשויה לגרום להצטברות נוזלים ביד. לצד אלו יש לציין כי לעיתים נדרש ניתוח שד נוסף, כדי להוציא מן השד 'שאריות' של רקמות הגידול שלא הוסרו במלואן.
כך או כך חשוב לזכור כי ככל שחולף הזמן הופכים ניתוחים אלו למדויקים יותר וליעילים יותר, ומציגים אחוזי הצלחה גבוהים יותר, עם מעט מאוד תופעות לוואי כמו אלו שצוינו כעת.
למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.
סיפורה של יעל – כריתת שד מונעת חלק 1
סיפורה של יעל – כריתת שד מונעת חלק 2