Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
שחזור שד

שחזור שד

הימצאותו של גידול סרטני בשד עשויה להביא להחלטה על כריתה חלקית או מלאה שלו, במטרה למנוע התפשטות של המחלה לאיברים נוספים. עבור האישה, כריתת השד גוררת אחריה שלל משמעויות, רבות מהן פסיכולוגיות ותדמיתיות. ניתוח שחזור שד מאפשר לשקם את מראה החזה ולשפר משמעותית את הרגשתה ובטחונה האישי של האישה.

בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר מתבצעים ניתוחים אסתטיים, ניתוחים לתיקון פגמים מולדים וניתוחים משחזרי רקמה, וביניהם גם כאלו לשחזור שדיים. מומחי הכירורגיה הפלסטית בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר הם מהמובילים והמנוסים ביותר בישראל.

ניתוח לשחזור שד: שילוב בין צורך רפואי לצורך אישי

בעבר, כאשר טכניקות שחזור השד היו עדיין בחיתוליהן, נשים אשר לקו בסרטן השד (סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים בעולם המערבי כיום) ידעו כי במקרה של כריתה, תיגרם פגיעה אסתטית קשה לחזה שלהן.

מאחר ומדובר באיבר בעל השפעה רבה על תדמיתן ותחושתן האישית, בחרו רבות מהן בטיפולים כימותרפיים ארוכים וקשים, ולו רק כדי להימנע מהשינוי במראה גופן. אלו שעברו כריתת שד, נאלצו להתמודד עם קשיים פסיכולוגיים רבים, לצד הקשיים הפיזיים שמלווים ניתוח כזה.

כיצד מתייחסים כיום לניתוח שחזור שד?

היום, המצב שונה לחלוטין. ניתוח שחזור שד נחשב פשוט הרבה יותר ובעיני מטופלות רבות הפך לצורך והכרח, ולא נתפס רק כטיפול אסתטי שגרתי. בביצוע השחזור, מקבלת האישה מחדש את כוחה ואת נשיותה, כאשר ברוב המוחלט של המקרים המנתחים מצליחים לשחזר את מראה השד ברמה כמעט זהה למקור.

למעשה, הביקוש לניתוחי שחזור שד יצר מעין תת-תחום חדש ברפואה המודרנית: אונקופלסטיקה, ובמילים אחרות – ניתוחים אשר מבוצעים לצורך שיקום ושחזור רקמות אשר נפגעו בעקבות מחלת הסרטן.

בהתאם, מנתחים רבים אשר מבצעים ניתוחים לכריתת שד, בין אם חלקית או מלאה, ניגשים למלאכה גם בתור מנתחים פלסטיים ולעיתים אף מבצעים אותם בשיתוף פעולה עם מנתח פלסטי מוסמך. בדרך זו, ניתוח הכריתה מתבצע כך שהוא 'מכין את הקרקע' לניתוח השחזור ומאפשר ליצור מראה קרוב ככל הניתן למקור.

שחזור שד

מה ההבדל בין כריתת שד חלקית לכריתה מלאה?

כאשר גידול סרטני בשד מתגלה בשלב מוקדם יחסית, הוא לא יחייב כריתה מלאה של השד. בזכות ההתקדמות הטכנולוגית, שיפור יכולות הרופאים ושדרוג המכשירים המסייעים להם, ניתן כיום לכרות את סביבת הגידול עצמה, תוך פגיעה מינימאלית ברקמות הבריאות. מצב כזה, אשר מוגדר ככריתה חלקית, יאפשר לבצע שחזור של השד בקלות יחסית, לעיתים אף ללא ביצוע כל פעולה כירורגית נוספת (שינוי צורת מתיחת העור, המיקום, זווית השד ועוד).

לעומת זאת, כאשר מדובר בכריתה מלאה, המשימה תהיה כמובן קשה יותר. במקרה כזה, יש לשחזר לא רק את רקמות השד עצמן ולהעניק לו שוב את הנפח המקורי. השחזור צריך לכלול גם את הפטמה והעטרה (העור הכהה שמסביב לפטמה), מה שהופך את השחזור המלא למשימה מורכבת יותר.

כיצד מתבצע כיום שחזור שד?

כאשר לא מדובר בכריתה מזערית, אלא בכזו שמשנה משמעותית את מראה השד, יוחלט על ביצוע שחזור שד. את השחזור ניתן לבצע עוד במסגרת ניתוח הכריתה, מיד לאחר שהוצאו הרקמות הפגועות, אך במקרים מסוימים עשוי הרופא להחליט על שחזור מאוחר יותר, לאחר מספר חודשי החלמה.

חשוב לציין כי בזכות הניסיון שצברו הרופאים לאורך השנים, ידוע כיום כי שחזור שד מיידי אינו פוגע ביכולות הרופאים לאבחן התפתחות מחודשת ועתידית של המחלה באותו שד. עם זאת, הסיבה העיקרית בגללה מטופלות רבות בוחרות בשיטה זו, מתייחסת לכך שכבר בסיום הניתוח, השד הכרות ייראה דומה מאוד למקור.

מה הם השיטות הנפוצות כיום לניתוח שחזור שד?

  • השתלת תותב: זהו שתל הסיליקון המוכר מניתוחי הגדלת החזה, ובתוכו ג'ל או מי מלח. ניתן להשתיל את התותב הן באופן מיידי והן מספר חודשים לאחר ניתוח הכריתה. האפשרות האחרונה מצריכה שימוש במותחן רקמות, אשר יוצר אט אט את החלל אליו יוכנס בעתיד השתל.
  • שימוש ברקמות מאיברי הגוף של המנותחת: ניתן לשחזר את השד גם באמצעות רקמות משריר הגב, שריר הבטן או דופן הבטן. היתרון הגדול הוא בקליטה מלאה של הרקמות במקום החדש (משום שאלו אינן עצמים זרים), אך ההתאוששות מניתוח כזה ארוכה יותר.
  • שימוש בתרומות של רקמות אדם (אלודרם): גם אלו רקמות אשר ניתן להשתמש בהן לצורך שחזור שד, ומקורן בתרומת אדם. גם כאן, היתרון הוא בקליטה המהירה של הרקמות, משום שהן אורגניות אך בניגוד לשימוש ברקמות עצמיות, כאן ההתאוששות מהניתוח אינה ארוכה כל כך.
  • ניתוח דו צדדי: במקרים נדירים, בהם הכריתה היא חלקית והשדיים גדולים מספיק, ניתן לבצע מעין 'איזון' בין שני חלקי החזה. כך, יכול הרופא להקטין את נפחו של השד הבריא ולהתאימו לגודל השד בו נעשתה כריתה חלקית.

השלב האחרון של הניתוח הוא שלב שחזור הפטמה והעטרה. כדי לשחזר את הפטמה, יילקחו לרוב רקמות מהשד המשוחזר או מפטמת השד הבריא, כשבמקרים נדירים יותר ייעשה שימוש ברקמות עור ממקומות אחרים בגוף. העטרה תשוחזר לרוב באמצעות קעקוע רפואי, בצבע זהה ככל האפשר לצבע העטרה בשד הבריא.

מה ההנחיות לאחר הניתוח?

לאחר הניתוח, תשהה המנותחת בחדר האשפוז מספר ימים. ההתאוששות המלאה תימשך בין חודש לשישה שבועות, בהתאם לשיטה בה בחר הרופא. בתקופה זו אין לבצע פעילות ספורטיבית אינטנסיבית, לקיים יחסי מין ולהרים משאות כבדים. במידת הצורך, יורה הרופא על לבישת חזייה רפואית מיוחדת.

 

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.