הברך היא אחד המפרקים הגדולים והמורכבים בגופנו, והיא בנויה משרירים, גידים, חללים המכילים נוזל, פיקה, רצועות ו-2 מניסקוסים (חיצוני ופנימי).
המניסקוס הוא "בולם הזעזועים" של מפרק הברך וזהו סחוס הבנוי מרקמה סיבית חזקה וגמישה, וצורתו כחצי ירח.
קרע במניסקוס הוא אחת הבעיות השכיחות והנפוצות בתחום. קרעי המניסקוס יכולים להופיע בגילאים הצעירים כתוצאה מטראומה (חבלה פתאומית, למשל בספורט, כתוצאה מתנועה סיבובית לכיוון פנים) ובגילאים המבוגרים יותר כתוצאה של שחיקה של הסחוס (קרעים ניווניים).
תסמינים ואופן ההבחנה
סימפטומים של קרע מניסקוס (טראומטי או שחיקתי) יכולים לכלול כאבים באזור, חוסר יציבות, נוקשות, רגישות, נעילת ברך, נפיחות, קליקים.
כמו-כן יתכנו כאבים מוגברים בעת פעילות מאומצת (כמו כיפוף הברך בעת נשיאת משקל).
אבחנה של קרע במניסקוס היא בעיקרה מרפאתית, והיא מבוצעת אצל אורטופד ברכיים.
בדיקה כזו בסיסית וכוללת, בין היתר: צעידה, קפיצות, מישוש וניקוש וכן מבחן McMurray ותמרון Apley, בו בודקים הופעת כאב בתנוחות מסוימות.
לצורך דיוק האבחנה, מקובל גם לבצע MRI, אם כי קיימת הסכמה בספרות שאת רוב רובם של הקרעים המשמעותיים במניסקוס ניתן לאבחן בצורה מוסמכת במרפאה וכי MRI עשוי, במקרים רבים, לגלות קרעים קטנים שאין להם משמעות קלינית.
הטיפולים הקיימים
הטיפול השמרני
הטיפול הלא-ניתוחי בקרע במניסקוס כולל פיזיותרפיה, שימוש בעזרים (כמו מקל הליכה), תרופות (משככי כאבים וכן נוגדי דלקת מסוג NSAIDS) וזריקות מקומיות לברך (של סטרואידים או חומצה היאלורונית).
טיפול זה יכול להתאים במיוחד לקרעים קטנים ולמטופלים שהסיכון הניתוחי וההרדמתי שלהם גבוה.
אצל מטופלים צעירים ובמקרה של קרעים טראומטיים (פתאומיים, על רקע חבלה; קרעים כאלו כוללים קרע אורכי מסוג "ידית דלי", קרע רוחבי וקרע אלכסוני) ההעדפה היא לנתח, כדי לאחות את הקרע ולהביא לשיקום מלא.
ניתוח מקובל גם אצל מבוגרים כ"קו שני", לאחר כישלון של פיזיותרפיה.
הטיפול הניתוחי
את הניתוח לתפירת המניסקוס, מבצע אותו מומחה בכירורגיה אורטופדית של הברכיים, בדרך כלל בגישה זעיר-פולשנית הנקראת "ארטרוסקופיה".
בגישה זו משתמש המנתח בסיב אופטי, במצלמת וידאו ובכלי ניתוח ייעודיים – כך שהפרוצדורה מתבצעת דרך כמה חתכים קטנים, במקום בחתך פתוח.
בניתוח ניתן להסיר את החלקים הקרועים של המניסקוס, כדי שלא יפריעו ליציבות הברך ויתרמו להפחתת הכאבים.
כאשר מדובר במטופלים צעירים ובריאים וכאשר אספקת הדם לאיזור טובה – ניתן לתפור את הקרעים בחזרה אל המניסקוס, וכך להשיג תוצאות טובות עוד יותר.
לאחר הסרה חלקית, מקובל פרוטוקול פיזיותרפי של 6 שבועות, המתחיל יומיים אחרי הניתוח.
אחרי שבועיים ניתן לחזור לפעילות תפקודית מלאה (למעט ריצה וקפיצות) ואחרי 8 שבועות ישנה חזרה מלאה לפעילות.
לאחר תפירת מניסקוס, מקובל פרוטוקול פיזיותרפי של 3 חודשים, המתחיל יומיים אחרי הניתוח.
יש לבצע חזרה מדורגת לשגרה – שבועיים אחרי הניתוח ניתן לפדל באופני כושר ולאחר חודש וחצי ניתן להפסיק להשתמש בקביים בהדרגה ולחזור לדרוך עם נשיאת משקל.
צוות האורטופדים המומחים של הרצליה מדיקל סנטר מבצעים עשרות ניתוחים לשיקום המניסקוס ונשמח להפנות אותך לאבחון מהיר והתאמת טיפול מיטבי
למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.