רצפת האגן הנשית

hero-text hero-text

רצפת האגן הנשית היא מערכת מורכבת התומכת באברי האגן ומאפשרת תפקודים בסיסיים. פגיעה בה עלולה לגרום לתסמינים כמו צניחת איברים, בעיות בשליטה על השתן והצואה, וקשיים בתפקוד המיני. הגורמים לבעיות כוללים גנטיקה, לידות, והשמנת יתר. הטיפול מותאם אישית וכולל אפשרויות כמו פיזיותרפיה, תומכנים, ובמקרים מסוימים התערבות ניתוחית עם שתלי רשת.

אחד מארבעת התחומים ברפואת נשים ויולדות היא התחום הרפואי העוסק בליקויים ותפקוד רצפת האגן הנשית ומערכת השתן התחתונה. רצפת האגן הנשית מהווה מערכת מורכבת, בעלת תפקודים בסיסיים רבים הקשורים גם לאיכות החיים. תפקיד רצפת האגן הנשית, היא לתמוך באברי האגן (שלפוחית השתן, רחם וצוואר הרחם, חלחולת ודפנות הנרתיק), ולאפשר תפקוד תקין של מערכות אלו (כלומר: השתנה תקינה, קיום יחסי מין, לידה ויציאות).

 

ליקוי בתפקוד מערכת רצפת האגן יכול לגרום למגוון תסמינים הקשורים למערכות אלו ולפגיעה באיכות החיים. מערכת רצפת האגן הנשית היא קומפלקס מיבני ותיפקודי המורכב משרירים, רקמת חיבור ועצמות אגן, ונדרש תפקוד ומיקום תקין של מערכת זו על מנת שהאישה תוכל לבצע את התפקודים הבסיסיים של השתנה, יציאה יחסי מין ולידה.

מערכת רצפת האגן עומדת בעומס ניכר בחיי האישה הנובע מהיותה מערכת התומכת הנמוכה בגוף האישה, ועליה מופעלים מירב המעמסים הנובעים מחיי היום יום והפעילויות השגרתיות.

כיצד נזהה פגיעה בתפקוד מערכות האגן הנשי?

כאשר מתרחש נזק לרקמת החיבור האגנית ולשרירי רצפת האגן (הקומפלקס השרירי הקרוי Levator Ani Muscle Complex) נוצרת תנועה כלפי מטה של האיברי האגן הנתמכים ובעקבות כך פגיעה בתפקוד מערכות האגן הנשי והופעת התסמינים באים:

  • תחושת גוש בנרתיק ובין הרגליים.
  • כאבי גב.
  • דרגות שונות של קושי בתפקוד מיני עד אי יכולת לקיים יחסי מין.
  • קשיים בהשתנה עד עצירת שתן.
  • דליפת שתן במאמץ ובדחף.
  • עצירות, אי שליטה בדרגות שונות על יציאת הצואה.

הדעה המקובלת כיום היא שהליקוי בתפקוד רקמת החיבור האגנית נקבעת באופן גנטי על ידי הגנים המקודדים לאיכות הקולגן (המהווה את אבן הבנין של רקמת החיבור בגופנו) ברקמת החיבור האגנית וזו תכונה איתה נולדת האישה, כאשר הפגם מופיע בדרך כלל בעשור הרביעי לחיים ואילך.

אשה בגיל המעבר ומדריכת כושר עובדות על תקגיל על מזרן פילאטיס לחיזוק רצפת האגן

מהם הגורמים לבעיות ברצפת האגן הנשית?

גורמים היכולים להחליש את רקמת החיבור האגנית ומערכת השרירים הם: לידה וגינאלית, השמנת יתר ומצבים כרונים הגורמים לעליית לחץ תוך ביטני כגון: מחלות ריאה כרוניות ושיעול כרוני. תהליך הלידה הנרתיקית ידוע אף הוא כגורם בעל תפקוד לגבי האפשרות של החלשות רצפת האגן הנשית.

 

נשים הסובלות מליקוי בתמיכת רצפת האגן ובצניחת אברי האגן מתלוננות בדרכ"כ על תחושה של בלט בנרתיק, מצב הנחווה על ידם כסטייה בתחושת השלמות הגופנית לגבי איזור זה. כמו במצבים אחרים בבריאות האישה, אין תמיד הלימה בין דרגת הצניחה האוביקטיבית של צניחת אברי האגן ודופנות הנרתיק המתגלה בבדיקה גניקולוגית פיזיקאלית לבין התסמינים המדווחים ונחווים ע"י האישה. תיתכן צניחה חמורה עם מיעוט תלונות ותתכן צניחה קלה – בינונית הפוגעת באיכות החיים באופן משמעותי.

מהם התסמינים לבעיות ברצפת האגן הנשית?

חומרת תסמיניה של האישה הסובלת הם שיביאו אותה לחיפוש אחר פתרון רפואי. ההחלטה לגבי התאמת הטיפול תלוייה בגיל האישה, חומרת התסמינים, הרצון בשימור יכולת הפוריות, מצב בריאותי כללי והסביבה הפסיכוסוציאלית שבה חיה ופועלת האישה.

ההחלטה על האפשרות הטיפולית נעשית בהתאם לעקרונות אלו, תוך שיתוף האישה בהחלטה וכוללים: ירידה במשקל, פיזותרפיה של רצפת האגן או ביופידבק עם פיזותרפיסטית מומחית, תומכנים וגינאלים מסיליקון ועד להתערבות ניתוחית עם / בלי שתליי רשת אגניים.

 

רפואת כירורגית רצפת האגן המודרנית עושה שימוש בשתלי רשת וטכנולוגיות מתקדמות המיועדות לחזק או להחליף את רקמת החיבור הפגומה במערכת רצפת האגן. בעזרת אמצעים טיפוליים אלו ניתן להגיע לשיפור באיכות החיים של המטופלת.

 

מעתה לא צריך לחכות! ניתן להגיע לפגישת יעוץ אצל רופא מומחה תוך 24 שעות!
צרו קשר וניפגש בקרוב.


השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

 


זימון תור לרופאים בתחום