בדיקת EUS – אולטרסאונד אנדוסקופי במערכת העיכול והלבלב

hero-text hero-text

בדיקת EUS (אולטרסאונד אנדוסקופי) משלבת אולטרסאונד עם אנדוסקופציה כדי לבחון לעומק את מערכת העיכול והלבלב. הבדיקה מאפשרת אבחון של מחלות, גידולים, ודלקות, ומבצעת ביופסיה אם נדרש. היא נעשית באמצעות צינור דק המוחדר דרך הפה ומצויד במצלמה ומסך. הבדיקה נחשבת לבטוחה עם סיכונים נדירים בלבד

בדיקת EUS, הידועה גם בתור אולטרסאונד אנדוסקופי (Endoscopic Ultrasound), היא מכלי האבחון המרכזיים של מערכת העיכול והלבלב. מדובר בבדיקה יעילה מאוד שמאפשרת לבחון את מערכת העיכול לעומק, תוך שימוש במיטב הטכנולוגיה, ואף לבצע הליכים טיפוליים שונים הדורשים דיוק מקסימלי. לכן, לא מפתיע שהיא מהווה חלק בלתי נפרד מסל הטיפולים של הרצליה מדיקל סנטר.

מהי בדיקת EUS?

בדיקת EUS, כפי שניתן להסיק משמה, משלבת בין כמה מכלי האבחון המרכזיים בהם נעשה כיום שימוש בתחום הרפואה. היא נעשית בעזרת אנדוסקופ: צינור דק, ארוך וגמיש המוחדר למערכת העיכול של הנבדק דרך הפה. בקצהו של אותו צינור מחוברים מתמר אולטרסאונד, מצלמה ומקור אור, המעבירים את המידע בצורת גלי קול בעלי תדר גבוה ובמקביל בצילום ישיר המוקרן על גבי מסך.

בדרך זו מדגימים באופן מלא את המתרחש בחלקים הפנימיים של מערכת העיכול, לרבות צורת האיברים ורמת התפקוד שלהם, וניתן לאבחן שלל מחלות ומצבים רפואיים.

באיזה מקרים יבצעו את הבדיקה?

לאחר שהבנו ברמה הכללית מה זה EUS, ולפני שניכנס לרזולוציות הקטנות (תרתי משמע) של הבדיקה, חשוב לעצור ולהבין מתי שוקלים שימוש בה. השורה התחתונה היא שבאמצעותה אפשר לבחון באופן מלא מספר אברים של מערכת העיכול, דוגמת כיס ודרכי המרה, לבלב, בלוטות לימפה הסמוכות למתמר, טחול וכבד. הבדיקה גם מאפשרת לסקור את דופן מערכת העיכול בטווח הנבדק על מנת לאתר שינויים בו, המעידים לעיתים על בעיה הדורשת טיפול.

מבחינה מעשית נהוג לבצע את הבדיקה כאשר ישנו יסוד סביר להניח, על פי התסמינים או תוצאות בדיקות קודמות שהאדם עבר, שהוא סובל מבעיה או ממחלה במערכת העיכול המחייבות טיפול.

בין השאר, אפשר לאשש או להפריך באמצעות בדיקת EUS גידולים סרטניים באיברים השונים של מערכת העיכול, דלקות חוזרות בלבלב ובאיברים אחרים במעי, אבנים בדרכי המרה ועוד. בחלק גדול מהמקרים הבדיקה מספקת תובנות שכלי הבדיקה ה"רגילים" יותר, דוגמת אולטרסאונד בטני רגיל ואף לעיתים MRI ממוקד אינם מסוגלים לאתר.

בדיקת EUS

מה זה ביופסיית מחט עדינה מונחית EUS?

ביופסיית מחט עדינה מונחית EUS היא אחד היישומים המרכזיים של אולטרסאונד אנדוסקופי כיום. היא נעשית תוך שימוש במחט דקיקה (FNA/FNB), המוחדרת למערכת העיכול באמצעות אותו אנדוסקופ לצורך לקיחת דגימה לאיתור גידולים סרטניים ובעיות נוספות. התהליך אף מאפשר ביצוע של פעולות נקודתיות בעלות אופי טיפולי, לרבות ניקור או משככי כאבים לאיברי מערכת העיכול ועוד.

סוגי בדיקות EUS

את בדיקת EUS ניתן לחלק לכמה סוגים עיקריים. חלוקה ראשונה היא בהתאם לאיברים, למערכות ולאזורים בגוף הנסקרים במסגרת הבדיקה. בדיקת EUS במערכת העיכול העליונה, המתמקדת באיברים דוגמת הוושט, הקיבה והתריסריון, היא הנפוצה יותר.

בנוסף ניתן לבצע בדיקה במערכת העיכול התחתונה (בדיקה שבוחנת את הרקטום).

איך מתכוננים לבדיקת EUS?

כיאה להליך הרפואי הכולל כניסה לפנים מערכת העיכול, ובמטרה לקבל את התמונה המלאה והמדויקת ביותר, יש להקפיד על כמה הנחיות בסיסיות טרם ביצוע הבדיקה. חשוב מאוד להקפיד על צום מלא, לרבות שתייהבמשך שמונה השעות שלפני הבדיקה (ניתן לשתות מים צלולים עד 4 שעות לפני הבדיקה). בנוסף יש להימנע מפעולות דוגמת לעיסת מסטיק או עישון.

הכרחי לעדכן את הצוות הרפואי עוד קודם לכן לגבי התרופות שנוטלים, במטרה למנוע התנגשות או סיכונים: כך למשל נדרשת לרוב הפסקה הנטילה של תרופות הגורמות לדילול דם טרם הבדיקה כדי למנוע מצב של דימום יתר (רק במצבים שבהם תילקח ביופסיה FNA/FNB).

תרופות הנלקחות באופן קבוע לטיפול במחלות לב ובלחץ דם ניתנות לשימוש גם טרם הבדיקה, אולם מטופלים המזריקים לעצמם אינסולין אינם יכולים לבצע זאת ביום הבדיקה.

אם ידועות רגישויות או אלרגיות לתרופות או לחומרי הרדמה, יש ליידע את הצוות הרפואי בהקדם על מנת להתאים את חומרי ההרדמה וצורתה למטופל.

להנחיות המלאות לקראת בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי EUS לחצו כאן.

סיכונים בבדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי

בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי נחשבת לבטוחה בכל קנה מידה, במיוחד אם מבצעים אותה בבית חולים מהשורה הראשונה המתבסס על צוות מומחים וציוד מתקדם.

עדיין, צריך להביא בחשבון שמדובר בהליך פולשני, וככזה הוא מכיל סיכונים מסוימים עבור הגוף. הסיבוכים ותופעות הלוואי עלולים להיות נוגעים לתהליך הרפואי עצמו, אך גם לעצם השימוש בחומרי טשטוש או הרדמה.

החדשות המעודדות הן שהסיבוכים ותופעות הלוואי הם נדירים ומופיעים רק באחוז מצומצם של מקרים, בטח אם מביאים בחשבון את הצורה החמורה שלהם. הם כוללים דימום קל המפסיק לרוב מעצמו כעבור פרק זמן קצר, התפתחות של דלקת הלבלב (סיכון נדיר שמופיע בעיקר במצבים בהם לוקחים ביופסיה מהלבלב במסגרת הטיפול), זיהום, היווצרות נקב במעי ועוד.

בכל מקרה בו מרגישים בתסמינים חריגים לאחר הבדיקה, חשוב לגשת בהקדם לקבלת ייעוץ רפואי.

מכונת אולטרסאונד

למה אנחנו צריכים לצפות?

בדיקת EUS נמשכת כ-60-30 דקות, בהתאם למטרותיה ולרמת המורכבות שלה במקרה ספציפי. היא נעשית ברוב המקרים תחת סדציה (טשטוש באמצעות הזרקה לווריד), ולכן המטופל אינו חש כאבים או אי נוחות חריגה, דוגמת הפרעות לנשימה. יש מטופלים שאף שוקעים בשינה שלווה במהלך הטיפול. יש לציין שבמקרים מסוימים מוחלט לבצע את התהליך, משיקולים שונים, תחת הרדמה מלאה.

כך או כך, לאחר השפעת החומר מחדירים את האנדוסקופ לפי הנבדק ומתקדמים לתוך מערכת העיכול, על פי מטרות הבדיקה והחשדות הקיימים. במקביל, מחדירים למערכת העיכול פחמן דו חמצני CO2 במטרה לשפר את תנאי הראות ובכך להקל על זיהוי הממצאים. כאשר מגיעים למקום המיועד בתוך מערכת העיכול מבצעים את בדיקת האולטרסאונד, ובחלק מהמקרים כאמור גם ביופסיה ופעולות טיפוליות אחרות בהנחיית האולטרסאונד.

ההתאוששות נעשית בבית החולים עצמו ונמשכת בדרך כלל שעות ספורות בלבד (שעה-שעתיים במקרים שבהם נעשית ביופסיה). מכיוון שקיים קושי להתנייד בשעות שלאחר הבדיקה, ועל אחת כמה וכמה לנהוג, חובה להגיע אליה עם מלווה. ייתכן שלאחר הבדיקה ועם הפגת חומרי הטשטוש יופיעו תחושות לא נעימות של כאבים, בחילות או הקאות, אולם לרוב הם חולפים במהרה. אם הבדיקה כללה ביופסיה, נדרשת בנוסף השגחה בצום למשך שעות ספורות.

מתי נקבל את תוצאות הבדיקה?

ברוב המקרים, ניתן לקבל את התוצאות של בדיקת EUS עוד באותו יום, במהלך פרק הזמן המוקדש להתאוששות ולפני השחרור מבית החולים. במסגרת זו הרופא יציג את ממצאי הבדיקה, בצורה של מכתב סיכום בדיקה הכולל גם הנחיות כלליות לגבי המשך התהליך והטיפולים הבאים (אם נדרשים).

במקרים בהם הבדיקה כללה גם לקיחת ביופסיה, דרוש פרק זמן מסוים עד לקבלת התוצאות המלאות שלה.

שאלות שנרצה לשאול את הרופא

הליך בדיקת EUS נראה אולי מאיים עבור חלק מהאנשים, בנקודת ההתחלה שלו, ומעורר מטבע הדברים חששות ושאלות.  חשוב לכן שתוודאו שאתם נמצאים בידיים טובות. בחרו במוסד רפואי המעניק ליווי והדרכה אישיים לכל אורך הדרך, כפי שאנחנו מקפידים לעשות תמיד בהרצליה מדיקל סנטר. תוכלו לשאול את הצוות שלנו לגבי כל סוגיה העולה לנגד עיניכם, בין אם לגבי ביצוע התהליך, ההכנות הנדרשות או התוצאות, לרבות:

  • מה הממצאים שהתגלו? האם התגלתה בעיה הדורשת טיפול, ואם כן – באיזה שלב היא?
  • אילו נזקים נגרמו למערכת העיכול או הגוף, ואילו עלולים להיגרם בהמשך?
  • האם יש צורך בביצוע בדיקות נוספות?
  • כיצד ניתן לטפל בבעיה?

איך מזמנים תור לבדיקה?

לבדיקת EUS בזמינות גבוהה עם הרופאים המובילים בתחום:

אנא מלאו טופס זה, צרפו את ההפנייה לבדיקה וניצור אתכם קשר בהקדם לקביעת תור מהיר.

    תודה, פנייתך התקבלה במכון הגסטרו.
    ניצור קשר בהקדם לקביעת מועד הבדיקה.

    זימון תור לרופאים בתחום