Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
>
צניחת נרתיק
צניחת נרתיק

צניחת נרתיק

צניחת נרתיק היא תופעה אחת מבין סדרת תופעות שעשויות להתרחש בשל חולשת רצפת האגן. אותה 'רצפה' מחזיקה את איברי אזור האגן במקומם, וכאשר שריריה נחלשים, עשויים איברים אלו, והנרתיק ביניהם, לצנוח בהדרגה מטה. בשלבים החמורים של התופעה עשוי הנרתיק להגיח מבעד לפות, פתח איבר המין של האישה.

הנרתיק הוא איבר גלילי באורך של כמה סנטימטרים שנמצא בין צוואר הרחם לפות, ובסמוך לחלחולת. צניחת נרתיק היא לא תופעה מסכנת חיים, אך היא בהחלט עשויה להפריע למהלך החיים התקין וכמובן – לגרום למבוכה רבה לסובלת ממנה. בשלבים המוקדמים הצניחה לא תמיד תורגש ולא תגרום תסמינים ברורים ומובהקים, אך בשלבים מתקדמים היא יכולה לפגוע בשליטה על הסוגרים, להקשות על התרוקנות המעיים ושלפוחית השתן, לגרום לתחושת לחץ כללית באזור האגן ולכאבי גב, ליצור דימום מהנרתיק ועוד.

הגורמים הישירים לצניחת הנרתיק אינם ידועים במדויק נכון להיום, אך לידות נרתיקיות מרובות, הרמת חפצים כבדים, היחלשות שרירים הקשורה בגיל האישה וגם גנטיקה נחשבים לגורמים המרכזיים התורמים להיווצרות מצב שכזה.

התופעה ניתנת לטיפול שמרני כאשר היא אינה חמורה, אך אם מדובר במצב קשה ומתמשך, הטיפול יהיה בדרך כלל כירורגי.

מה זה בעצם הניתוח?

ניתוח לטיפול בצניחת הנרתיק נעשה כאשר הטיפולים השמרניים לא מועילים, או במקרים שבהם התופעה התגלתה בשלבים מתקדמים מאוד שלה – שלבים שבהם ההפרעה לאורח החיים גדולה מאוד, ואין כל דרך להשיב את המצב לקדמותו באמצעים אחרים.

הניתוח נעשה לרוב בהרדמה אזורית או מקומית. בעבר נעשו ניתוחים אלו בגישה הפתוחה, דרך חתך שנעשה בבטן התחתונה, אך היום רבים מהם נעשים בגישה הווגינלית, דרך הנרתיק עצמו. רק כאשר ישנה בעיה הדורשת טיפול באיברים נוספים, יתבצע הניתוח דרך הבטן התחתונה.

יש לציין כי במקרים רבים צניחת נרתיק אכן תדרוש טיפול באיברים סמוכים: הרחם ושלפוחית השתן, למשל, נוטים גם הם לצנוח כאשר מתרחשת צניחה של הנרתיק. עם זאת ישנם מקרים שבהם רק הנרתיק יצנח מטה.

כך או כך, מאחר שהוא האיבר הפנימי הקרוב ביותר לפות, ההשפעה של צניחת הנרתיק על תפקודה של האישה היא המשמעותית ביותר ברוב המקרים.

הדמייה של שחלות ורחם

הכנה לפעולה

מאחר שמרבית הניתוחים לא נעשים בהרדמה כללית, אין צורך בהכנה משמעותית טרם הניתוח מבחינה זו. ייתכן שלפני הניתוח תעברי בדיקות שונות לבחינת מצב איברי האגן האחרים, כדוגמת בדיקה אורודינמית ובדיקה לאיתור דלקת בדרכי השתן. בדיקות אלו יוודאו שאת מוכנה לעבור את הניתוח מבחינה פיזית.

מהלך הניתוח

ניתוח צניחת נרתיק נעשה, כאמור, בהרדמה מקומית או אזורית. אפשר לבצע אותו גם בהרדמה כללית, אם תרצי בכך. מהלך הניתוח ייקבע בהתאם למצבך הפיזי ולרצונותייך: אם את מתכננת ללדת בעתיד, יבוצע ניתוח לחיזוק ול'מתיחה' של רצפת האגן, לאחר החזרת הנרתיק למקומו. גם המחיצה שבין הנרתיק לבין החלחולת תחוזק ותתוקן, ולעיתים אף יבוצעו במסגרת ניתוח זה פעולות קוסמטיות שיחזירו את הנרתיק לצורתו המקורית (אלו ייעשו בייחוד לאחר לידות רבות). פעולה חשובה נוספת שנעשית במסגרת ניתוח זה: חיזוק דופן הנרתיק, מה שיפחית את הסיכויים להישנות המקרה בעתיד.

אם אינך מתכוונת ללדת עוד, ייתכן שתעברי ניתוח לסגירת הנרתיק, מה שימנע ממנו להגיח דרך הפות. ניתוח זה ייעשה לרוב בגיל מבוגר יחסית. יש לציין כי לאחר ניתוח זה לא תוכלי גם לקיים יחסי מין מלאים.

מאחר שמדובר בניתוח שבדרך כלל לא דורש ביצוע חתך כירורגי גדול, ההתאוששות ממנו תהיה קצרה למדי. את צפויה להיות משוחררת לביתך בתוך יומיים לכל היותר, וכבר לאחר כשבועיים תוכלי לשוב לשגרה, פחות או יותר, בשתי הגבלות מרכזיות: האחת – יהיה אסור עלייך להרים משאות כבדים במשך ששת השבועות הראשונים לאחר הניתוח. השנייה – לא תוכלי לקיים יחסי מין, עד לשמונה שבועות אחרי הניתוח (תקופה זו עשויה להשתנות בהתאם לעצת הרופא שלך). בפעמים הראשונות שבהן תקיימי יחסי מין מלאים אחרי הניתוח, ייתכנו כאבים מסוימים בנרתיק.

זאת ועוד: בתקופה זו חשוב מאוד להימנע מעצירויות, ולכן מומלץ לשתות לאורכה נוזלים רבים.

תופעות לוואי

ישנן כמה תופעות לוואי נדירות מאוד הקשורות בניתוח לתיקון צניחת נרתיק: דימום וזיהום, ניקוב שלפוחית השתן, ניקוב המעי, פגיעה בשופכנים וכליאת עצב השת אשר עשויה לגרום כאבים באזור האחוריים. נדגיש שוב שמדובר בתופעות לוואי נדירות למדי, מאחר שמדובר בניתוח פשוט יחסית ולא מורכב במיוחד.

 

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.