Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
>
צנתור חצוצרות
צנתור חצוצרות

צנתור חצוצרות

במקרים רבים שבהם בני זוג מתקשים להיכנס להיריון, מקורה של הבעיה הוא חסימה 'מכאנית' במערכת הרבייה הנשית. כ-30% ממקרי אי הפריון נגרמים מסיבה זו, וכ-20% מהם נגרמים בשל חסימה בחצוצרה – חסימה שעלולה למנוע מהזרע להגיע אל החצוצרה ולהפרות את הביצית, מצד אחד, ומצד שני למנוע מהביצית המופרית להגיע אל הרחם. בשני המקרים, החסימה מונעת את היווצרותו של היריון ולכן יש לטפל בה.

איך ניתן לאבחן חסימה בחצוצרות?

חסימה בחצוצרה יכולה להתגלות במהלך צילום של הרחם וסביבתו, או במהלך היסטרוסקופיה – בדיקה שמאפשרת לרופא לבחון את מערכת הרבייה של האישה ולגלות את הסיבות האפשריות לבעיית אי פריון.

אם מדובר בחסימה קריבנית (פרוקסימלית) של החצוצרה, כלומר בחסימה שנוצרה בחלק הקרוב יותר לרחם, ניתן לטפל בה באמצעות צנתור חצוצרות – פעולה אשר מסוגלת לטפל בחסימה בצורה יעילה, ונחשבת פשוטה וקלה הרבה יותר מבחינת האישה, בהשוואה לניתוח.

כידוע, בגוף האישה שתי חצוצרות המקשרות בין שתי השחלות לבין הרחם ומובילות אל האחרון את הביצית המופרית. עם זאת, גם חסימה של חצוצרה אחת בלבד עשויה להקטין משמעותית את הסיכוי להיכנס להיריון – ולכן מצב כזה יביא גם כן לרוב להחלטה על עריכת צנתור חצוצרות.

מה חשוב לדעת על צנתור חצוצרות?

צנתור חצוצרות הינה פעולה פשוטה יחסית, שאף אינה מחייבת הרדמה כללית. היא נעשית בעזרת צנתר מיוחד, תחת שיקוף של מכשיר אולטרסאונד, דרך הנרתיק של האישה.
מאחר שהטיפול הוא בחלק הקרוב יותר של החצוצרה, הפעולה אינה פולשנית מאוד ולכן לא אמורה לגרום לכאב. ובכל זאת, באופן טבעי, היא עשויה לגרום חוסר נוחות.

יש לציין כי בדרך כלל לא יתבצע צנתור חצוצרות אם החסימה היא בחלק הרחוק של החצוצרה, אם ישנן צלקות רבות בחצוצרה, אם נערך ניתוח בחצוצרה בעבר, אם החסימה חמורה מאוד ואם ישנם זיהומים או מחלות באיברי המין.

האם יש הכנה מיוחדת לפני הצנתור?

כאמור, צנתור חצוצרות לא נעשה בהרדמה כללית בדרך כלל, אלא רק תחת אלחוש מקומי ולא יותר. לכן לא תידָרשי להכנות מיוחדות לפניו. עם זאת, הפעולה תיעשה רק לאחר סיום המחזור החודשי, כדי לוודא שהיא מתבצעת כאשר האישה אינה בהיריון.

רופא מראה למטופלת הדמייה של חצוצרות

כיצד מבצעים צנתור חצוצרות?

האישה שוכבת במהלך הצנתור על גבה, בדומה לתנוחה שבה היא נמצאת במהלך בדיקה גינקולוגית שגרתית. לאחר מתן החומרים המאלחשים יוחדר דרך הנרתיק צנתר דק, בעובי שני מילימטרים, תחת שיקוף אולטרסאונד. באותה הזדמנות יוזרק גם חומר ניגודי לאזור, שיירָאה היטב על גבי מסך האולטרסאונד ויאפשר לרופא להבחין במקום החסימה במדויק.

כאשר החסימה אותרה, יבחר הרופא שלך באחת משתי אפשרויות: ניפוח בלון צנתור מיוחד, שיוחדר אל החצוצרה או שימוש בתמיסה ביולוגית מיוחדת ש'תשטוף' את החצוצרה. שתי הפעולות הללו יאפשרו פתיחה של החסימה, כך שהבחירה באמצעי הנכון תתקבל בהתאם לאופי החסימה ולהיקפה.

אם במהלך הצנתור מתגלים, לדוגמה, פוליפים שגורמים לחסימה (פוליפים הם גידולים שפירים בצורת פטרייה ארוכה שעשויים להתפתח במקומות שונים בגוף, כולל בחצוצרות), יכול הרופא להסיר אותם במסגרת הצנתור, בלי להידרש לפעולה נוספת.

הצנתור אינו דורש אשפוז ממושך בבית החולים, ונעשה לרוב במסגרת אשפוז יום. לאחר הצנתור, אם הצליח כמובן, גדלים משמעותית הסיכויים להרות. הצוות הרפואי ינחה אותך בדיוק כיצד לנהוג בתקופה זו, כדי להגדיל את הסיכוי להיקלטות ההיריון.

מה הם תופעות הלוואי שיכולות להופיע?

אומנם מדובר בפעולה פשוטה למדי, בוודאי בהשוואה לניתוח מלא, אך היא עדיין עשויה לגרום לתופעות שונות, כמו דימום מהנרתיק, זיהום, דלקת בצפק, ניקוב של קיר החצוצרה וכמובן – חוסר הצלחה בפתיחת החסימה כך שתאפשר לחצוצרה לפעול כראוי. לכל אחת מהתופעות הללו ישנו פתרון יעיל, וכולן אינן שכיחות במיוחד.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.