אנדומטריוזיס – תסמינים, אבחון ודרכי טיפול

hero-text hero-text

אנדומטריוזיס היא מחלה גינקולוגית דלקתית, כרונית ומורכבת, בעלת תסמינים רבים, ובפרט כאבים חזקים המזכירים כאבי ווסת. אמנם אנדומטריוזיס אינה ניתנת לריפוי, אולם כיום ישנם טיפולים יעילים שעשויים להפחית את התסמינים ולהעניק לך איכות חיים טובה.    

מהי אנדומטריוזיס?

הרחם מורכב משלוש שכבות, כשהשכבה הפנימית ביותר נקראת רירית הרחם או אנדומטריום, בשפה רפואית. במהלך ימי המחזור החודשי רירית הרחם מתעבה, בהשפעת ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון. אם מתרחש הריון, רירית הרחם המעובה תתמוך בהשרשת העובר, אולם אם לא מתרחש הריון רירית הרחם תתפוגג ותנשור – זהו למעשה הדימום הווסתי.

 

אנדומטריוזיס היא מחלה הנגרמת בגלל נדידת תאים הדומים לתאי רירית הרחם לאזורים מחוץ לרחם, לרוב לכיוון חלל הבטן והאגן. במקרים מסוימים התאים עלולים לנדוד גם לאברים רחוקים יותר.

במהלך הדימום הווסתי תאי רירית הרחם (אנדומטריום) שנדדו מחוץ לרחם מדממים אף הם. אלא שהדימום הנוצר בעקבות התפרקות התאים אינו יכול לצאת מן הגוף, והדבר גורם לתהליך דלקתי לציסטות או להידבקויות.

 

אחת מכל עשר נשים בגיל הפוריות עלולה לסבול מאנדומטריוזיס. הגורמים להתפרצות המחלה אינם ידועים במלואם, על פי ההשערות חלקם גנטיים וחלקם סביבתיים. על פי מחקרים שונים, מידת הסיכון שאשה תלקה באנדומטריוזיס גבוה פי 3 עד 15 בקרב נשים אשר להן קרובת משפחה בדרגה ראשונה שסובלת מן המחלה, בהשוואה לשאר האוכלוסייה.

 

חשוב לציין, כי רק לעיתים רחוקות המחלה מופיעה בקרב נערות לפי קבלת ווסת או בנשים לאחר גיל הפוריות.

אנדומטריוזיס, דגם וירטואלי של הרחם, תקריב. אישה הסובלת מכאבי מחזור, בישיבה על המיטה. כאבי בטן

מהם התסמינים של אנדומטריוזיס?

כאמור, מדובר במחלה שיש לה תסמינים רבים:

  • דימום  וויסתי כבד או בלתי סדיר
  • כאבי וסת עוצמתיים וקשים
  • הפרשות מן הנרתיק בגוון חום
  • כאבים בקיום יחסי מין
  • כאבים באגן, בגב התחתון או בחלל הבטן (עליונה או תחתונה)
  • תסמינים במערכת העיכול: שלשול, עצירות, שלשול ועצירות לסירוגין, נפיחות בבטן, תחושת לחץ בפי הטבעת, בחילות, כאב ודימום בהפרשת צואה
  • תסמינים במערכת השתן: תכיפות במתן שתן, כאבים במהלך ההתרוקנות, צריבה ותסמינים הדומים לדלקת שתן אך ללא עדות לזיהום בשתן
  • הפרעות פוריות, כגון קושי להרות
  • כאבים ודקירות ברגליים
  • עייפות כרונית
  • הפרעות נפשיות כגון חרדה ודיכאון.

כיצד מאבחנים אנדומטריוזיס?

מתברר כי דווקא בגלל ריבוי התסמינים ישנו קושי באבחון של אנדומטריוזיס.

בדרך כלל, השלב הראשון באבחון כולל תשאול מקיף אודות התסמינים מהם את סובלת ובדיקה גופנית או גינקולוגית, אצל רופא.ת משפחה או אצל רופא.ת נשים.  

 

בהמשך, ייתכן שתופני לביצוע בדיקות הדמיה כגון אולטרסאונד, MRI, CT, וכדומה.

חשוב להדגיש, כי האבחון הסופי מתבסס על לפרוסקופיה: זוהי בדיקה פולשנית, ניתוחית, בה מוחדר סיב אופטי לבטן, באמצעותו ניתן לבצע סקירה של איברי הבטן והאגן, ולקחת דגימות רקמה לבדיקה מעבדה (היסטולוגיה).

 

במהלך הבדיקה מסווגים את המחלה ל-4 דרגות חומרה: מזערית, קלה, בינונית וקשה. חשוב להדגיש, כי סווג דרגת החומרה של המחלה לא תמיד זהה לחומרת התסמינים ובפרט לחומרת הכאבים.

כמו כן, ישנם מספר סוגים של אנדומטריוזיס, וייתכן כי במהלך האבחון יזוהה כי את סובלת משילוב של כמה סוגים:  

אנדומטריוזיס פריטונלי (שטחי):  נגעי אנדומטריוזיס המופיעים על פני  הפריטונאום (צפק) – קרום המכסה את דופנות חלל הבטן ואברים שונים בחלל הבטן.

אנדומטריוזיס שחלתי:  ציסטות (שקי נוזל) שחלתיות שנקראות גם אנדומטריומות או "ציסטות שוקולד" בגלל צבע הנוזל הדמי שהן מכילות.  

אנדומטריוזיס עמוק:  נגעי אנדומטריוזיס החודרים לעומק הרקמות באיברים שונים (יותר מ-5 מ"מ מעבר לפריטונאום) כגון הרצועות המחזיקות את הרחם, שלפוחית השתן, המעיים והמחיצה הרקטו-וגינלית (המחיצה בין הנרתיק לחלחולת ופי הטבעת).

הטיפולים האפשריים לאנדומטריוזיס: תרופה או ניתוח

למרבה הצער, לא קיים טיפול המרפא את המחלה. החדשות הטובות הן, שישנם טיפולים רבים שמקלים את התסמינים, כך, שתוכלי לחיות עם המחלה חיים רגילים ומלאים.

 

חשוב שתדעי כי יש מה לעשות! אבחון וטיפול נכונים מקלים באופן משמעותי ומשפרים את איכות החיים.

טיפול תרופתי

הטיפול התרופתי פועל לדיכוי המערכת ההורמונלית, שכאמור, הינה הגירוי העיקרי לפעילות רקמת האנדומטריום.

הטיפול התרופתי הוא לרוב באמצעות גלולות למניעת הריון, ובמקרים מסוימים בתרופות הורמונליות אחרות, שיש ליטול למשך חודשים רבים. חשוב להדגיש, כי הטיפול התרופתי אפקטיבי כל עוד תמשיכי ביטול אותו, אך עם הפסקתו התסמינים בדרך כלל חוזרים. הטיפול התרופתי יעיל להפחתת כאבים והקלת התסמינים, אולם, נדגיש שוב, הוא אינו מרפא את המחלה.

טיפול ניתוחי לפרסקופי

מכלל האפשרויות הניתוחיות, השיטה המועדפת לטיפול באנדומטריוזיס היא בניתוח לפרוסקופי, המתבצע דרך פתחים קטנים בדופן הבטן באמצעות ציוד אופטי טלסקופי.

 

כפי שהדגשנו, ניתוח לפרסקופי הוא הדרך הוודאית לאבחנה מדויקת של אנדומטריוזיס. הן משום שבאמצעות הציוד האופטי ניתן להתבונן ישירות בנגעים החשודים בחלל הבטן ובאגן, והן משום ששיטה זו מאפשרת נטילת דגימות (ביופסיה). כמו כן, במהלך הניתוח ניתן להפריד הידבקויות, לוודא את תקינות החצוצרות ולהסיר נגעים וציסטות שחלתיות.

 

במקרים מסוימים, בהם קיימים נגעים בדרכי העיכול והשתן, ניתן לבצע כריתה חלקית של שלפוחית השתן, השופכן או חלק מהמעי במהלך אותו ניתוח.

אומנם מדובר בניתוח שנחשב מורכב ודורש מיומנות גבוהה, אך סיבוכים חמורים מניתוח זה הם נדירים.

 

משך הניתוח הוא קצר, מידת הסיכון בו להידבקויות תוך בטניות או לדימומים הינה נמוכה, ההחלמה מהירה יותר ותופעות הלוואי שלו, כגון כאב ובחילה, הינן מופחתות. 

 

מקובל להמליץ על לפרוסקופיה לנשים שאובחנו עם ציסטות שחלתיות גדולות, נשים הסובלות מכאבים חזקים אשר אינן מגיבים לטיפול תרופתי, ונשים שסובלות מקושי להיכנס להריון זמן ממושך או לאחר כישלון טיפולים אחרים. כאשר מדובר באי פריון ההחלטה מתי לבצע לפרוסקופיה הינה מורכבת, תלויה בגורמים רבים וצריכה להתקבל באופן פרטני.

 

הגורמים אשר נלקחים בחשבון כוללים את חומרת המחלה וסוג התסמינים וכדומה.

שימי לב: לפרוסקופיה נחשבת למורכבת ודורשת מיומנות גבוהה וניסיון רב. חשוב לבצע תאום ציפיות עם המנתח שלך טרם הניתוח לגבי הפעולות שאת עומדת לעבור. בשל המורכבות הניתוח, הקושי בזיהוי הנגעים ומעורבות איברים רגישים מומלץ לבצע ניתוח זה אך ורק אצל גינקולוג מומחה בעל ניסיון בטיפול באנדומטריוזיס, שמכיר את האופציות הטיפוליות ויוכל להתאים לך את הטיפול המדויק והנכון לך, בהתאם למצבך הרפואי.

ניתוח אנדומטריוזיס בסיוע רובוט דה וינצ'י

אנדומטריוזיס, פוריות והריון

אנדומטריוזיס היא מחלה שעלולה לפגוע בפוריות. כפי שצוין, המחלה נפוצה בקרב נשים צעירות בגילאי הפוריות 20-40 (כ-3-10% מהנשים), והיא מהווה את אחת הסיבות השכיחות לאי פריון. כשליש מהנשים עם אנדומטריוזיס סובלות מבעיות פריון. כמו כן, כשליש מהמטופלות בהפריה חוץ גופית (IVF) מאובחנות כסובלות ממנה.

 

הסיבה העיקרית לכך שמחלה זו גורמת לאי פריון היא ההידבקויות שנוצרות באגן והציסטות השחלתיות, הגורמות לפגיעה אנטומית ותפקודית בחצוצרות ומונעות מעבר תקין של ביצית מהשחלה לחצוצרה ולרחם. לעיתים תיתכן גם פגיעה בתפקוד השחלה, הן בשל הציסטות עצמן והן בשל התערבות כירורגית לכריתתן. כמו כן, קיים סיכון לפגיעה בביציות, בסיכויי ההשרשה ובהתפתחות העובר.

 

חשוב לדעת כי מרבית הנשים הסובלות מהמחלה יכולות להרות, בין אם באופן עצמאי או לאחר טיפולים מותאמים. כמו כן, לאחר הכניסה להריון, המחלה נרגעת וקיים שיפור בתסמינים, בדרך כלל. אולם חשוב לזכור, כי המחלה והתסמינים עלולים לחזור לאחר מכן.  

מתנתחים רק אצל מומחים

כל ניתוח דורש איש מקצוע מיומן. בשל המורכבות הניתוח, הקושי בזיהוי הנגעים ומעורבות איברים רגישים מומלץ לבצע ניתוח זה אך ורק אצל גינקולוג מומחה בעל ניסיון ספציפי בטיפול באנדומטריוזיס, שמכיר את האופציות הטיפוליות ויתאים לך את הטיפול המדויק והנכון לך בהתאם למצבך הרפואי.

 

בהרצליה מדיקל סנטר מבוצעים טיפולי פריון על ידי בכירי הרופאים בישראל, בסיוע צוות קשוב ורגיש, ובאמצעות טכנולוגיות חדשניות.

 

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.


זימון תור לרופאים בתחום