פרוקטולוגיה (מיוונית: "תורת האחוריים / פי הטבעת") הוא תחום מורכב בכל קנה מידה. תחתיו ניתן למצוא מגוון בעיות הקשורות לאיברים דוגמת רקטום ("חלחולת"), פי הטבעת, המעי הגס ורצפת האגן. בעיות אלה כרוכות פעמים רבות בכאבים ובסבל רב הנגרם למטופלים, וזאת כמובן לצד חוסר הנוחות או אפילו המבוכה שעלולים לחוש המטופלים. בנוסף, מאחר ובעיות מהסוג הזה יכולות להיות מטופלות רק במסגרת רופא מומחה בתחום, הזמינות לתורים מאוד נמוכה ומהווה קושי נוסף. המוקד הפרוקטולוגי מבית Medical Now מציע שירות אבחון וטיפול בבעיות פרוקטולוגיות בזמינות גבוהה על ידי רופאים פרוקטולוגים מובילים, כל זאת בסביבת טיפול מתקדמת ובליווי אישי של מנהל אירוע רפואי.
מה זה פרוקטולוג?
פרוקטולוג הוא, כאמור, הרופא המומחה לתחום הפרוקטולוגיה. רוב המומחים הפועלים בשדה המשחק מחזיקים בהכשרה של כירורגים, עובדה שאינה מפתיעה מכיוון שחלק גדול מהפתרונות לבעיות הקיימות בתחום נפתר בצורה ניתוחית, במידה כזו או אחרת. עם זאת, ייתכן בהחלט מצב בו פרוקטולוג יציע פתרונות נוספים או ישתף פעולה עם מנתחים ומומחים בתחומים רפואיים משיקים, דוגמת אורולוגיה.
מתי כדאי לפנות לפרוקטולוג?
שירותי פרוקטולוג בכלל, ומוקד הפרוקטולוגי מבית Medical Now בפרט, נכנסים לתמונה בכמה תרחישים עיקריים. השירות מיועד למטופלים פרטיים המודעים לכך שהם סובלים מבעיה פרוקטולוגית כזו או אחרת, שההתמודדות איתה נחשבת בחלק גדול מהמקרים לממושכת. כמובן שגם אנשים החווים תסמינים שעלולים להיות מקושרים לתחום, לרבות כאבים עזים באיברים הקשורים, יכולים להגיע למוקד לצורך אבחון ובניית תוכנית טיפולים אישית.
המוקד הפרוקטולוגי מספק שירותי אבחון, ייעוץ רופא מומחה וטיפול במגוון רחב של בעיות, ביניהן:
- טחורים פנימיים וחיצוניים
- כאבים בפי הטבעת
- גרד בפי הטבעת
- פיסורה
- פיסטולה
- אבצס פרי אנלי
טחורים
טחורים הם מבנים אנטומיים הממוקמים בסביבת פי הטבעת ומכילים רקמת חיבור וכלי דם, כך שהם מסייעים לפעילות התקינה של האזור. ניתן להבחין בין טחורים פנימיים, הנמצאים בפי הטבעת ובחלק התחתון של הרקטום, ולעומתם טחורים חיצוניים הנמצאים מחוץ לפי הטבעת או על גביה.
מתי עלולים להופיע טחורים?
חשוב לציין שלכל אדם יש טחורים. הבעיה מתחילה כאשר ישנה התרחבות, מתיחה וצניחה שלהם, שעלולים לגרום לדלקות, לפקקת או לקרע. תופעות אלו כרוכים בכאבים עזים (לרבות כאב בפי הטבעת בזמן יציאה), בחוסר נוחות ובתסמינים נוספים שמקשים על ההתנהלות שלנו. טחורים עלולים להיות מקושרים עם אורח חיים פאסיבי הכולל ישיבה ממושכת, עצירויות חוזרות ונשנות ועוד. הסבירות לבעיה עולה עם הגיל, ובחלק מהמקרים יש לה גם בסיס גנטי. קיימים מצבים בהם טחורים מופיעים בשלבים שונים של החיים אך חולפים מעצמם, כשהדוגמה המובהקת היא טחורים בהריון.
אפשרויות הטיפול בטחורים
טיפול בטחורים נעשה על פי סוג הטחורים ודרגת החומרה שלהם. בשלבים הראשונים, הטיפול יכלול אמצעים שמרניים דוגמת שינויים באורח החיים (מעבר לתזונה רכה או מניעתית), תרופות ומשחות, אמבטיות ממושכות וכדומה. כשהטיפול אינו יעיל מספיק או כשהטחורים הם בדרגה חמורה באופן יחסי – כמו למשל המקרה של טיפול בטחורים מדממים – הפתרון המתבקש הוא ניתוח טחורים. הניתוח עשוי לכלול קשירת טחורים, קיבוע שלהם, כריתה ופתרונות נוספים, בהתאם לסוג המקרה.
פיסורה
מה זה פיסורה?
פיסורה היא סדק בפי הטבעת, בסמוך לפתח היציאה של הרקטום. למרות שלא מדובר במצב מסכן חיים, הוא כולל כאבים עזים במהלך יציאות – ולפעמים גם בלי קשר אליהן – מה שמקשה מאוד על האדם החווה את הבעיה. בנוסף קיים פוטנציאל לסיבוכים, דוגמת התפתחות זיהומים באזור.
מה ההבדל בין טחורים ופיסורה?
לעיתים חל בלבול בין טחורים לפיסורה, בין השאר עקב התסמינים שעשויים להיות משיקים או העובדה שהם מתפתחים באזורים דומים של הגוף. עם זאת, חשוב לציין שמדובר בשני מצבים רפואיים שונים לגמרי: סדק בפי הטבעת שלא נרפא עם הזמן (פיסורה), לעומת מצב בו כלי הדם באזור מתרחבים או נקרעים (טחורים). עם זאת, טחורים במצב מתקדם עלולים לגרום בין היתר להתפתחות פיסורה, כך שלפעמים טחורים או פיסורה מופיעים בסמיכות.
כיצד ניתן לטפל בפיסורה?
בדומה למקרה של טחורים, גם טיפול בפיסורה נעשה בדרך כלל בצורה שמרנית בשלבים הראשונים של הבעיה: שינויי תזונה, משחות, תרופות מאלחשות, אמבטיות טבילה וכן הלאה. אלו עשויים לספק לנו הקלה על כאבי פיסורה, אפילו משמעותית. במצבים חמורים יותר או כשהפתרונות הראשוניים לא סייעו, נבצע ניתוח פיסורה שעשוי לכלול ביצוע חתכים יזומים בפי הטבעת, הרחבה אנאלית, שימוש במתלה או כריתה של הפיסורה.
פיסטולה
מה זה פיסטולה?
פיסטולה היא תעלה תת עורית שעלולה להתפתח באזור פי הטבעת, לרוב בעקבות מורסה (אבצס) בפי הטבעת – לפעמים אפילו חודשים או שנים אחרי המורסה. פיסטולה טומנת בחובה תסמינים שהם הכול חוץ מנעימים, דוגמת כאב ברקטום שנוטה להופיע במהלך מתן צואה או בזמן ישיבה. ניתן להבחין בין סוגים שונים של פיסטולות. השכיחה ביותר היא פיסטולה אנאלית, הידועה בתור פיסטולה בפי הטבעת ומבטאת חיבור שאינו תקין בין הרקטום לבין העור המקיף את פי הטבעת. סוגים נוספים הם פיסטולה פריאנאלית, פיסטולה אנטרו-אנטרלית, פיסטולה אנטרו-קוטאנית ועוד. לכל אחד מהמצבים האלו יש תסמינים שונים, וכמובן שגם דרכי טיפול הנחשבות לאידיאליות עבורו.
ממה נגרמת פיסטולה?
פיסטולה עלולה להיות מולדת, נרכשת או מכוונת. פיסטולה אנאלית, לדוגמת, נגרמת עקב מורסות שנוצרו עקב סתימה וזיהום בפי הטבעת, מה שעלול להיגרם עקב טראומה, מחלות מין, מחלות מעי דלקתיות (דוגמת קרוהן), קרינה, שחפת או סוגים שונים של סרטן.
כיצד ניתן לטפל בפיסטולה?
אחת הסיבות למורכבות ההתמודדות עם פיסטולה הוא שמדובר בבעיה שאינה חולפת מעצמה אלא עלולה להחמיר עם השנים. בדרך כלל טיפול בפיסטולה יהיה על בסיס כירורגי, אבל החדשות המעודדות הן שבדרך כלל ניתוח פיסטולה נחשב לפשוט באופן יחסי ונמשך פחות מחצי שעה. הניתוח עשוי לכלול כריתה של הפיסטולה, אך במקרים מורכבים יותר פעולות דוגמת השתלת רקמות בפתח הפיסטולה, אטימת התעלה ועוד. יש מצבים בהם ניתן לטפל באמצעים תרופתיים. שילוב בין תרופות לניתוחים הוא בהחלט בגדר אפשרות סבירה.
אבצס פרי אנלי
אבצס פרי אנלי (ידוע גם בתור "מורסה פרי אנלית") הוא זיהום הנוצר בשכבה התת עורית של אזור פי הטבעת, בין אם מסביבה לה, בין השרירים, מעל השרירים וכן הלאה.
ממה נגרם אבצס פרי אנלי?
אבצס פרי אנלי עלול להתפתח מסיבות שונות, כאשר ברוב המוחלט של המקרים (כ-90%) מדובר במחלה קריפטוגלנדולרית, כלומר, מצב בו הבלוטות הנמצאות באזור פי הטבעת נסתמות. על רקע העובדה שהאזור עשיר בחיידקים, בעיקר כאלו הקשורים לצואה, אפשר להבין מדוע הסבירות להתפתחות זיהום במצב הזה היא בהחלט גבוהה. בנוסף, אבצס פרי אנלי עלול להיגרם עקב מחלות מעי דלקתיות ומחלות זיהומים, נזק ישיר הנגרם לפי הטבעת (למשל, ניתוח עקב טראומה), גידולים המתפתחים באזור ועוד.
מהם התסמינים של אבצס פרי אנלי?
אבצס פרי אנאלי עלול להיות כרוך בשורה ארוכה של סימפטומים, ביניהם כאבים חמורים, נפיחויות או רגישות בפי הטבעת, חום סיסטמי או מקומי, אודם, הפרשות מוגלתיות ועוד. בהיעדר טיפול, כמובן, רשימת התסמינים עלולה להתרחב ודרגת החומרה שלהם לעלות.
איך מטפלים באבצס פרי אנלי?
בניגוד למצבים רפואיים רבים אחרים בגוף, הרי שבמקרה של אבצס פרי אנלי לא נבחר לרוב בטיפול אנטיביוטיקה, שעלול להחמיר את הבעיה או לפחות להיות בלתי יעיל בפיתרון שלה. טיפול באבצס פרי אנלי כולל בדרך כלל ניקוז של המורסה, שעשוי לשפר את המצב בנקודת הזמן המיידית ולהפסיק את התפתחות הזיהום. אופן ביצוע הניקוז משתנה בהתאם למיקום המורסה ולהתפתחות הזיהום, החל מניקוז מקומי הנעשה במרפאה ועד ניתוח כירורגי במלוא מובן המילה.
כל השירותים תחת קורת גג אחת
המוקד הפרוקטולוגי מבית Medical Now מאגד תחתיו את כל התהליך הרפואי, במטרה לספק מענה מהיר ומקצועי לבעיה כואבת שמשבשת משמעותית את איכות החיים שלכם ושעלולה להחמיר עם הזמן, בהיעדר טיפול הולם. נקודת ההתחלה היא פניה למדיקל Now, במסגרתה תעברו תשאול ראשוני לגבי הבעיה, התסמינים שאתם חווים, הבדיקות שעברתם (אם נעשו כבר בדיקות) וכן הלאה. נקבע לכם במהרה תור אצל פרוקטולוג מומחה הנמצא במוקד מדיקל Now .שם תקבלו ייעוץ רופא מומחה, בדיקה פיזיולוגית (אנוסקופיה) והפניה לבדיקות נוספות במידת הצורך.
שירותי המוקד כוללים טיפול מקיף בבעיה, בהתאם לסוגה, עם פעולות הכרחיות דוגמת קשירת טחורים חיצוניים או פנימיים, ניקוז אבסס, התאמת תרופות, הזרקות או המלצות לניתוחים. שימו לב שאם אכן נדרש הליך כירורגי, אנחנו נדאג עבורכם למסלול ניתוחי מהיר.
מהי עלות הפנייה למוקד הפרוקטולוגי של הרצליה מדיקל סנטר?
נכון לנקודת הזמן הנוכחית, עלות הפנייה למוקד הפרוקטולוגי עומדת על 1,950 ש"ח. חשוב לציין שמדובר בשירות פרטי שניתן לקבל עליו החזר משמעותי מביטוחי הבריאות הפרטיים, בהתאם למאפייני הפוליסה. מומלץ מאוד לברר מול הגורמים המבטחים מהו המענה הכספי שהם מציעים עבורכם, בהקשר הנוכחי.