Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
>
כריתת רחם
כריתת רחם

כריתת רחם

אם את עומדת לעבור ניתוח כריתת רחם, אולי ירגיע אותך לדעת שמדובר בניתוח הגינקולוגי השכיח ביותר אחרי ניתוח קיסרי, ושמרבית ניתוחי הוצאת הרחם מבוצעים עוד לפני גיל המעבר. מה שחשוב הוא שתגיעי לניתוח כמה שיותר מוכנה, עם מקסימום ביטחון, על מנת שתקבלי יחד עם הרופא המנתח שלך את ההחלטות הטובות לך ביותר, ותדעי להכין את עצמך לתהליך המצפה לך.

מה זה רחם?

הרחם הוא איבר שרירי, חלול, דמוי אגס, הנמצא בבטן תחתונה ובאגן. בחלקו העליון של הרחם נמצאות שתי החצוצרות. החלק המרוחק של החצוצרה נמצא סמוך לשחלה. השחלות עצמן מונחות ליד וקצת מאחורי נמצא הרחם. חלקו התחתון של הרחם נעשה צר ונפתח לתוך הנרתיק. חלקו התחתון של הרחם נקרא צוואר הרחם.

מהי כריתת רחם?

בניתוח כריתת רחם מוציאים את הרחם באופן מלא או חלקי (ללא צוואר הרחם). כתוצאה מפעולה זו, לא תקבלי מחזור חודשי ולא תוכלי להרות.

מה הן הסיבות השכיחות לכריתת רחם?

שרירנים/מיומות ברחם מהווים את אחת הסיבות המובילות להוצאת הרחם. מדובר בגידולים שפירים של שריר הרחם, היוצרים מצב של דימומים מוגברים, העלולים לגרום לאנמיה ולתפיחות בטנית.
סיבה נוספת בעטייה ממליצים על כריתת הרחם הינה מחלה כרונית בשם אנדומטריוזיס, בה בלוטות רירית הרחם יוצאות מחוץ לרחם ומתפשטות אל איברים שונים בגוף ויוצרים תהליך דלקתי במקום הימצאם. כתוצאה, סובלת האישה ממגוון סימפטומים כגון:  דימום חריג, כאבי מחזור חזקים, תסמינים במערכת העיכול, תכיפות במתן שתן, כאבי בטן תחתונה, הפרעות בפוריות ועוד.

גם מצב של צניחת איברי האגן בו קיימת צניחת רחם, צניחת שלפוחית שתן וכתוצאה: הפרעה בתפקוד המיני ובשליטה על תפקוד השלפוחית, מהווים סיבה להוצאת הרחם אצל נשים רבות. המלצה על הוצאת הרחם יכולה להגיע גם כתוצאה מסרטן הרחם או השחלות.

שימי לב: הוצאת הרחם אינה הפיכה. לכן, לפני שמקבלים החלטה סופית, מומלץ לבדוק את כל החלופות האפשריות לטיפול בבעיה, במידה ויש כאלו.

כריתת רחם

האם יש טיפולים חלופים לכריתת רחם?

האופציה לקבל טיפולים תרופתיים, או שיטות כירורגיות פולשניות פחות מכריתת רחם לנשים הרוצות להימנע מכריתת רחם, תלויים בבעיה הרפואית ממנה את סובלת ומידת חומרתה. בין האופציות:

  • צנתור עורקי הרחם וחסימתם (אמבוליזציה): בתהליך זה, אספקת הדם לשרירנים נחסמת ע"י חלקיקים קטנים, המוזרקים דרך צנתר לכלי הדם המזינים את הרחם. לאחר חסימה זו, השרירנים עוברים תהליך של נמק והתכווצות. תהליך טיפולי זה אינו מומלץ לנשים המעוניינות בפריון.
  • הרס רירית הרחם (אבלציה): זוהי התערבות שבה המנתח הורס או כורת את רירית הרחם ומשתמש בבלון תרמי או במכשירי היסטרוסקופיה.
  • שימוש תרופתי בתכשירים הורמונליים, כמו אנלוגיים GnRH או תכשירי פרוגסטרון, היכולים להפחית את הכאב הקשור לאנדומטריוזיס.
  • קוניזציה: טיפול לייזר או חיתוך חשמלי תוך כדי שימוש בלופ (Leep או Lletz) יטפל בנשים עם מצבים של גידול בצוואר הרחם, והוא קשור להרחקה של החלק החולה בלבד, לעומת הרחקה של הרחם כולו.

במידה ואף אחד מאלו אינו מתאים והרופא ממליץ על ניתוח הוצאת הרחם, כדאי שתכירי גם את הסוגים השונים של כריתת רחם וגם את סוגי השיטות הניתוחיות העומדות לרשותך.

אילו אופציות קיימות לכריתת רחם?

כריתת רחם שלמה – בניתוח זה מוציאים את צוואר הרחם ואת הרחם בו זמנית.

כריתת רחם על־צווארית (תת־שלמה) – בניתוח זה מוציאים את הרחם אך משאירים את צוואר הרחם.

במידת הצורך ניתן לשלב גם כריתה של השחלות ושל החצוצרות. אם את בגיל המעבר, יש יתרון להסיר במעמד הוצאת הרחם גם את השחלות והחצוצרות כפעולה מניעתית למחלות אפשריות באברים אלו. לעומת זאת, אם הינך עדין בגיל הפוריות, יש לשקול אופציה זו ולקחת בחשבון שהוצאת השחלות גורמת להופעת תסמינים של גיל המעבר.

איזה שיטות ניתוחיות מאפשרות כריתת רחם?

כריתה בגישה לדנית

כריתת רחם דרך הנרתיק מומלצת במקרים בהם סיבת הניתוח היא צניחת רחם ובתנאי שהרחם אינו גדול.

כריתה בגישה בטנית

הבחירה בניתוח בשיטה בטנית מתקיימת בדרך כלל במקרים בהם לא ניתן לבצע את כריתת הרחם דרך הנרתיק, או  בלפרסקופיה. בשיטה זו חתך אורכי או רוחבי, בהתאם לסיבת הניתוח, בבטן התחתונה לשם הוצאת הרחם. האשפוז לאחר ניתוח בגישה הבטנית אורך כ-  4-7 ימים.

כריתה בגישה לפרסוקופית

השיטה הלפרסקופית הינה השיטה הניתוחית הכי פחות פולשנית, הבטוחה והאפקטיבית מבין השיטות. היא מועדפת על המנותחות והמנתחים במצבים בהם היא מתאימה. בניתוח בשיטה זו עושים מספר חתכים זעירים של 5-15 מילימטרים בדופן הבטן (איזור הטבור ובטן תחתונה), דרכם מכניסים צינוריות קצרות המכילות מצלמה המשדרת למסך חיצוני בו צופים המנתחים. דרך החתכים מחדירים גם את המכשיר הניתוחי באמצעותו מוציאים את הרחם ברצועות, דרך הנרתיק או דרך דופן הבטן.

לאחר ניתוח בשיטת לפרסקופיה התאוששות מהירה, סובלים פחות כאבים ומשך האשפוז הינו בדרך כלל יום או יומיים לכל היותר.

כריתת רחם לפרוסקופית באמצעות רובוט

גישה ניתוחית זו הינה וריאציה של גישה לפרסקופית, בה מכשירי הניתוח מחוברים לרובוט המבוקר על ידי מרכז שליטה של הרופא. היתרון בשיטה נובע מתנועה של 360 מעלות של זרועות הרובוט, ובכך – דיוק מרבי בניתוח עצמו.

זמן הניתוח משתנה בהתאם לגישה הניתוחית, לגודל הרחם ולסיבת הניתוח. במרבית המקרים הוא נע בין שעה לשעתיים.

רופא מסביר למטופלת על פרוצדורת כריתת רחם

איך מתכוננים לניתוח כריתת רחם?

הכנה מוקדמת

אם את נוטלת תרופות נוגדות קרישה (כמו אספירין, מיקרופירין, קרטיה, קומדין, סינטרום וקלקסאן), עלייך לברר האם קיים צורך להפסיק את נטילתן, כמה זמן יש לעשות זאת לפני הניתוח והאם יש צורך בטיפול חלופי.

התייעצי עם הרופא שלך לגבי נטילת תרופות קבועות ביום הניתוח ובמידה ואת סובלת בעיות לבביות, לגבי טיפול אנטיביוטי מניעתי לפני הניתוח.

במידה והינך סובלת ממחלה כרונית לבבית או ריאתית, תצטרכי לקבל מהרופא המטפל "חוות דעת לקראת ניתוח" .

הכנות אחרונות (יום לפני הניתוח)

צום – צום מוחלט (כולל מסטיק או סוכריה) מחצות הלילה שלפני הניתוח או משעות הבוקר המוקדמות – בהתאם להנחיות שקיבלת.

צמיד  זיהוי – האחות תצמיד לידך צמיד זיהוי הכולל את פרטייך האישיים. אין להסיר את הצמיד עד לעזיבתך את בית החולים בתום האשפוז.

תרופות הרגעה – במידת הצורך ובאישור המרדים תקבלי תרופת הרגעה לפני הכניסה לחדר הניתוח.

שונות – לפני הניתוח תתבקשי להסיר עדשות מגע, שיניים תותבות, לק, אודם ותכשיטים  תכשיטים רצוי להשאיר בבית.

המתנה לניתוח – במהלך ההמתנה לניתוח תחוברי לעירוי נוזלים וייקחו ממך בדיקות דם.

איזה הרדמה מבצעים בניתוח כריתת רחם?

באמצעות ההרדמה מונעים ממך לחוש כאב כלשהוא במהלך הניתוח. תכשירי ההרדמה מורידים את סף הכאב ומשתקים את תנועתיות השרירים. בניתוח כריתת רחם מבצעים הרדמה כללית. חשוב שתתני למרדים במהלך הביקור במרפאה הטרום ניתוחית מידע מלא על תרופות שאת נוטלת או רגישויות לתרופות כדי לתכנן לך תהליך הרדמה מותאם לך. במעמד זה תוכלי לשאול את כל השאלות המטרידות אותך לגבי ההרדמה.

מה חשוב לדעת על תהליך ההתאוששות?

בתום הניתוח יחברו אותך לעירוי נוזלים, מסכת חמצן וקתטר שתן. תופעות מוכרות בתהליך התאוששות מניתוח יכולות לכלול: כאבים בכתפיים, בחילות והקאות (כתוצאה מחומרי ההרדמה), כאבי בטן, תחושת צורך לתת שתן ודימום נרתיקי. אין סיבה שתסבלי. במידה וכואב לך, בקשי משככי כאב. במרבית המקרים ינסו להוריד אותך מהמיטה עוד ביום הניתוח. באופן הדרגתי תתחילי לשתות ובהמשך לאכול. משך האשפוז תלוי בגישה הניתוחית, במצבך הכללי ובטיפולים הנדרשים. בכל מקרה לא מדובר באשפוז של יותר ממספר ימים.

טיפול אנטיביוטי יינתן לפי חוות דעת רפואית.

וכמה זמן החלמה?

חופשת המחלה לאחר ניתוח כריתת רחם תהיה בדרך כלל בין שבועיים לארבעה שבועות, לפי החלטת הרופא המנתח.

ההחלמה הפיזית יכולה להיות מהירה יותר מההחלמה הרגשית/פסיכולוגית וההשפעות ההורמונליות שיש לניתוח כריתת רחם. ההשפעות הרגשיות של כריתת רחם משתנות מאישה לאישה והן יכולות להגיע גם לתחושות של דיכאון על אובדן הפוריות, פגיעה בתחושת הנשיות, וכן הלאה. תמיכה מבן הזוג, משפחה וחברים יכולה לסייע עד להחלמה מלאה ולפעמים מומלץ טיפול פסיכולוגי תקופתי.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.