Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
>
ערמונית
ערמונית

ערמונית

טיפול בערמונית מוגדלתהערמונית היא בלוטה בלוטה קטנה למדי (גודלה כגודל אגוז) אשר נמצאת באגן של הגבר, בסמוך לשלפוחית השתן ולחלחולת, אשר משתתפת בייצור ובאגירת נוזל הזרע. רבים מהגברים יתמודדו לאורך חייהם עם תופעה שנקראת ערמונית מוגדלת – מצב שבו מסיבות מסוימות נפח הבלוטה גדל משמעותית בהדרגה.

למעשה, ערמונית מוגדלת היא תופעה שתאפיין את רוב הגברים בשלב מסוים של חייהם. כך לדוגמה, בקרב גברים בני 50 היא מופיעה בשיעור של כ-50% – שיעור שעולה בהתמדה עד לכמעט 100% בבני 90 ויותר.

חשוב מאוד לציין כי עצם גדילתה של הערמונית אינו מחייב בהכרח טיפול: כאשר הערמונית המוגדלת שפירה ולא גורמת לתסמינים כלשהם, יידרש מעקב רפואי בלבד. רק אם המצב גורם להופעת תסמינים – קושי בהתרוקנות מלאה בעת מתן שתן, הרגשת דחיפות במתן שתן, קושי בהשגת זקפה וכדומה – תידרש התערבות רפואית.

לצד זה, ישנו מצב אשר יחייב טיפול מיידי, כמובן, והוא גדילה של הערמונית בשל גידול סרטני. במקרה כזה תטופל הערמונית המוגדלת בכל מקרה, שכן הסרטן עשוי להתפשט בשלב מסוים לאיברים נוספים ולעצמות סמוכות.

הטיפול בערמונית מוגדלת

כפי שניתן להבין, יש להבחין בין שני מקרים של ערמונית מוגדלת – גידול שפיר או גידול ממאיר. באופן טבעי, הגישה ודרכי הטיפול בשני המצבים יהיו שונים במובנים מסוימים. כך או כך חשוב לזכור שערמונית מוגדלת, בין אם היא שפירה ובין אם ממאירה, עשויה שלא לגרום לתסמינים (לכל הפחות בשלבים הראשונים של המחלה). לכן ישנה המלצה לערוך בדיקות סקר שונות לגילוי סרטן הערמונית מגיל 50, אחת לתקופה.

ערמונית מוגדלת מסיבות שפירות לא תגרום לסכנת חיים ברוב המכריע של המקרים, אך היא עשויה לגרום לתסמינים רבים, שכמה מהם צוינו קודם לכן. אלו הטיפולים המוצעים כיום במקרה של ערמונית מוגדת ושפירה:

  • מעקב: הטיפול הפשוט ביותר, שמהותו מעקב אחר קצב גדילת הבלוטה, צורתה ומאפייניה השונים. המעקב כולל, בין היתר, בדיקות שונות הנחשבות גם בדיקות סקר, כמו בדיקה רקטלית של הבלוטה ובדיקות רמת חלבון ה-PSA בדם. אם יתגלה שינוי או ממצא מחשיד, ישקול הרופא מעבר לטיפול משמעותי יותר.
  • תרופות לטיפול בתסמינים: ישנן כיום תרופות אשר מאפשרות הקלה על התסמינים באמצעות הרפיה של שרירי האיברים שתפקודם נפגע (לדוגמה, כאלו שמרפות את שריר שלפוחית השתן או את שריר הערמונית). התרופות הללו לא מטפלות בגדילת הערמונית באופן ישיר, אך בהחלט יכולות לסייע בהקלה על התסמינים ובכך משפרות את חיי החולה.
  • תרופות להקטנת נפח הערמונית: אלו תרופות אשר מפחיתות את פעילותו של הורמון הטסטוסטרון, מה שמביא להקטנה בנפח הערמונית, לעיתים עד כדי 30%.
  • צנתור ערמונית PAE
  • סטנט טיפולי iTind
  • ניתוח לכריתת הערמונית: אם הטיפולים השונים לא עוזרים, והתסמינים ממשיכים להופיע באותה עוצמה, יוחלט לרוב על עריכת ניתוח לכריתת הערמונית.

לקריאה נוספת על מגוון השיטות ההבדלים ביניהם, לחץ כאן

הטיפול בסרטן הערמונית

בערמונית מוגדלת מסיבות ממאירות יש לטפל בהקדם: לגילוי המוקדם של המחלה יש כאן חשיבות רבה, משום שככל שהסרטן יתגלה מאוחר יותר, כך ישנו סיכוי רב יותר שהספיק לשלוח גרורות לאיברים סמוכים.

טיפול בסרטן הערמונית מתמקד בהרס התאים הסרטניים, גם אם המחיר הוא פגיעה בערמונית כולה (שכן הגבר יכול לתפקד גם בלעדיה). הטיפול ייעשה באחת הדרכים הללו:

  • ברכיתרפיה: החדרת גבישים רדיואקטיביים זעירים אל הבלוטה, המחסלים את התאים הסרטניים
  • קריותרפיה: טיפול בהקפאה – על ידי הקפאת התאים הסרטניים ניתן לחסל אותם ולמנוע את התפתחות המחלה
  • חימום בגלי אולטרסאונד: כמו ההקפאה גם כאן מתבצעת פגיעה ממוקדת בתאים הסרטניים, בעזרת חום גבוה, אשר מחסל אותם
  • ניתוח רובוטי להסרת הערמונית

תופעות לוואי

תופעות הלוואי והסיכונים נוגעים בעיקר לניתוח להסרת הערמונית. עד לאחרונה הוא נחשב כניתוח בעל סיכון גבוה יחסית לאימפוטנציה, לשפיכה אחורית ולהיצרות צינור השתן. עם השנים הפכו הניתוחים הללו למדויקים יותר, כך שתופעות לוואי כאלו נחשבות נדירות יחסית כיום.