במקומות הראשונים: קרוהן וקוליטיס כיבית
קבוצת מחלות אלו כוללת בתוכה גם את הקרוהן (Crohn’s Disease) והקוליטיס הכיבית (Ulcerative Colitis), אשר בהן נדון כאן בהרחבה. שכיחותן של מחלות מעי דלקתיות בישראל היא מהגבוהות בעולם: כ-0.5 אחוזים מהאוכלוסייה מאובחנים איתן, כאשר קרוהן וקוליטיס כיבית הן הנפוצות ביותר (כ-60% סובלים מקרוהן וכ-40% מקוליטיס כיבית). בדרך כלל המחלות מתפרצות סביב גילאי 15 עד 30 ,אבל הן יכולות להופיע גם בגיל 60 או 80 או יותר וגם בגיל שנתיים.
מחלות אלו נפוצות בעולם המערבי בכלל – ולצד ישראל, הן שכיחות במיוחד גם במדינות סקנדינביה, סקוטלנד, קנדה וארצות הברית. נתונים אלו, בשילוב השפעתן הרבה של מחלות המעי הדלקתיות על חייהם של עשרות אלפי ילדים ומבוגרים כאחד, הופכים את חשיבות האבחון המוקדם וניהול המחלה השוטף לקריטיים, לצורך שמירה על שגרת חיים תקינה ובריאה למטופלים.
מהם הגורמים להתפרצותן של קרוהן וקוליטיס כיבית?
קרוהן וקוליטיס כיבית הינן מחלות אוטואימוניות, בהן המערכת החיסונית תוקפת, בטעות, תאים ורקמות של הגוף עצמו, במקרה הזה, רירית מערכת העיכול. הסיבה המדויקת להתפרצותן אינה ידועה במלואה, אך ההנחה הרווחת היא שלצד התהליך האוטואימוני מתקיימת גם השפעתם של גורמים גנטיים וסביבתיים.
גורמים למחלת הקרוהן
יכולה לערב כל חלק במערכת העיכול, מהפה ועד פי הטבעת, כשלרוב תפגע בסוף המעי הדק ובתחילת המעי הגס, לעיתים בצורה מקוטעת (אזורים חולים לצד בריאים).
- רקע גנטי מובהק: נטייה תורשתית במשפחה (המחלה נפוצה יותר כשיש בן משפחה חולה).
- גורמים סביבתיים: עישון סיגריות (גורם סיכון מוכח המחמיר את מחלת הקרוהן), תזונה מערבית מתועשת ושינויים בהרכב חיידקי המעי.
גורמים למחלת קוליטיס כיבית
פוגעת ברירית המעי הגס בלבד, לעיתים לכל אורכו.
- נטייה תורשתית: רקע משפחתי מעלה סיכון (אם כי הגנטיקה פחות בולטת מאשר בקרוהן).
- גורמים סביבתיים: שכיחה יותר במדינות מערביות, ייתכן שבשל תזונה ואורח חיים מודרני. באופן פרדוקסלי, עישון נקשר לשיעור מעט נמוך יותר של קוליטיס (ממצא אפידמיולוגי מעניין, אך ודאי שלא המלצה לעשן).
מה הם התסמינים של קרוהן וקוליטיס כיבית?
לשתי מחלות יש תופעות קליניות גם מחוץ למערכת העיכול כגון פגיעה בתפקוד מפרקים, עיניים, כבד ודרכי המרה , עור ועוד.
באופן כללי, מחלת קרוהן עלולה לגרום לתסמינים נרחבים יותר , היות והדלקת המתמשכת חודרת את דופן המעי ועשויה לייצר חיבורים לא תקינים בין איברים בחלל הבטן או היצרות בחלל המעי. קוליטיס כיבית מתבטאת בעיקר בהפרעות בתפקוד המעי הגס.
תסמיני קרוהן:
- כאבי בטן כרוניים וקשים, במיוחד בבטן הימנית התחתונה.
- שלשולים ממושכים, לעיתים עם דם.
- ירידה במשקל ותת-תזונה (עקב ספיגה לקויה ותיאבון ירוד; אצל ילדים – עיכוב בגדילה).
- חום, חולשה ועייפות בזמן התקף.
- פצעים בפה ודלקות סביב פי הטבעת (פיסורות, אבצסים או פיסטולות).
תסמיני קוליטיס כיבית:
- שלשולים תכופים המלווים בדם ובמרקם רירי.
- כאבי בטן והתכווצויות, במיוחד לפני יציאה.
- תחושה של צורך מתמיד להתפנות
- אנמיה, חולשה ועייפות (עקב איבוד דם מתמשך).
- חום וירידה במשקל (במחלה נרחבת וחמורה).
מה הם סימני האזהרה שמצריכים פנייה לרופאים?
לצד תסמינים אלו, חשוב לשים לב לסימנים שעשויים להעיד על מחלת מעי דלקתית פעילה, ולפנות לייעוץ רפואי בהקדם אם הם מופיעים:
קרוהן:
- עצירות קשה, הקאות חוזרות וכאבי בטן חזקים ומתמשכים
- שלשול ממושך באופן לא סביר עם או בלי דם , התייבשות
- חום ממושך, חולשה קיצונית
קוליטיס כיבית:
- דם בצואה
- שלשול ממושך באופן חריג, לעיתים דמי ורירי
- חום גבוה, חולשה, עייפות
- כאבי בטן מתמשכים בליווי בטן נפוחה
כיצד מאבחנים מחלות מעי דלקתיות?
האבחון מבוסס על שילוב תוצאות מספר בדיקות ותשאול מקיף הכולל בדיקה גופנית, ומבוצע ע"י רופא מומחה.
כך ניתן לקבוע האם מדובר במחלת IBD ואם כן, איזו – כולל הערכת חומרת והיקף המחלה, לצורך התאמת הטיפול.
- בדיקות מעבדה: בדיקות דם וצואה
- קולונוסקופיה: בדיקת האנדוסקופיה של המעי הגס באמצעות מצלמה (דרך פי הטבעת) היא כלי האבחון המרכזי והיא מאפשרת לבחון את רירית המעי מבפנים, לזהות כיבים ודלקות ולקחת ביופסיות להמשך אבחנה ולזיהוי מעורבות קרוהן.
- בדיקות הדמיה: לפי הצורך מבוצע CT או MRI בטן, כדי להדגים חלקי מעי ולהראות סיבוכים (כמו היצרות או מורסה). במקרים מסוימים נעשה שימוש בגלולת מצלמה (קפסולה) שבולעים, והיא מצלמת את המעי הדק לכל אורכו.
כיצד מטפלים במחלות מעי דלקתיות?
הטיפול בקרוהן ובקוליטיס כיבית מותאם אישית בהתאם לחומרת המחלה, מיקומה, גיל המטופלים ומצבם הכללי. מטרות הטיפול הן להביא את המחלה למצב של רגיעה (רמיסיה), לשפר את איכות חיי המטופל ולמנוע התלקחויות נוספות וסיבוכים.
סוגי הטיפול העיקריים כוללים:
- טיפול תרופתי: תרופות נוגדות דלקת ייעודיות למעי, תכשירי 5-ASA , סטרואידים לדיכוי מהיר של התלקחות בינונית-קשה; תרופות לדיכוי מערכת החיסון ושמירת הרמיסיה לאורך זמן; אנטיביוטיקה
- טיפולים ביולוגים: תרופות חדשניות הניתנות בזריקה , בהזלפה, מבוססות נוגדנים, המנטרלות מרכיבים ספציפיים בתהליך הדלקתי. לאחרונה הצטרף מגוון תרופות הניתנות דרך הפה השייכות לקבוצה של מולקולות קטנות. תרופות אלו קיימות במגוון רחב יחסית וניתנות כאשר טיפולים תרופתיים אחרים לא הועילו.
טיפולים אלו מאפשרים לרבים מהחולים להגיע להפוגה ממושכת. - טיפול תזונתי: התאמת תזונה היא חלק חשוב מהטיפול, כאשר לכלל המטופלים מומלץ להיעזר בייעוץ תזונתי מקצועי, הן לתמיכה בתקופות התקף והן למניעת חסרים תזונתיים והשלמת ויטמינים לפי הצורך.
- ניתוח: כאשר המחלה אינה נשלטת או כשמתפתחים סיבוכים, ייתכן ויהיה צורך בניתוח. בקרוהן מבצעים לעיתים כריתה של מקטע מעי חולה (למשל אם נוצרה היצרות וחסימה או אבצס) ובקוליטיס כיבית קשה, לעיתים מבוצעת כריתת מעי גס מלאה (מהלך קיצוני שמסלק את הקוליטיס, אך מחייב יצירת פתרון לניקוז הצואה כמו סטומה או פאוץ' ). ניתוח נשקל רק לאחר מיצוי הטיפולים השמרניים ובדיון משותף של מומחים גסטרואנטרולוגים וכירורגים.
מה הם הסיבוכים האפשריים של קוליטיס כיבית?
ללא טיפול ומעקב נאות, קוליטיס כיבית עשויה להוביל לסיבוכים משמעותיים. אלו העיקריים שבהם:
אנמיה ותת-תזונה: איבוד דם ממושך יכול להביא לאנמיה. שלשולים כרוניים עלולים לגרום לחסרים תזונתיים.
סיכון לסרטן המעי הגס: דלקת כרונית במעי הגס מגבירה, עם השנים, את הסיכון להופעת פוליפים טרום-סרטניים ולסרטן במעי הגס. לפיכך, חולי קוליטיס כיבית וגם קרוהן, זקוקים למעקב קולונוסקופיה תקופתי וקבוע.
מה הם הסיבוכים האפשריים של קרוהן?
כאמור, גם כאן, הסיכון לסרטן המעי הגס עולה עם הגיל והשנים. מי שחיים עם המחלה עשר שנים ויותר, חייבים להקפיד על מעקב קולונוסקופיה תקופתי וקבוע. בעיות קשות אחרות שיכולות להיווצר כתוצאה מהמחלה הן:
- היצרויות וחסימות מעיים: היצרות של קטעי מעי עד כדי חסימה, מצב שמתבטא בכאבי בטן עוויתיים, נפיחות והקאות.
- פיסטולות ומורסות: היווצרות תעלות לא תקינות שמחברות בין המעי לאיבר אחר, למשל לעור או לשלפוחית השתן וכן מורסות בחלל הבטן.
- סיבוכים מחוץ למעי: פגיעות במפרקים, עיניים, עור, כבד ודרכי המרה יכולות להופיע כחלק מהמחלה. לרוב, שיפור בשליטה על קרוהן מוביל גם להטבה בסיבוכים החוץ-מעיים. לעיתים נדרש טיפול ספציפי לכל תופעה (בשיתוף מומחה מתאים כמו ראומטולוג או רופא עיניים).
האם ניתן להירפא באופן מוחלט ממחלות מעי דלקתיות?
למרבה הצער, התשובה היא לא. קרוהן וקוליטיס כיבית הן מחלות כרוניות שנמשכות כל החיים ונכון להיום אין ריפוי מוחלט מהן.
יחד עם זאת, חשוב מאוד לציין שמטופלים מאוזנים המקפידים על ניהול צמוד של המחלה ומעקב קפדני יכולים בהחלט לנהל אורח חיים רגיל. בזכות מגוון הטיפולים הקיימים ניתן ברוב המקרים להגיע להפוגות ארוכות, בהן המטופל מרגיש טוב ומתנהל בשגרה רגילה.
לשם כך יש להקפיד על המשך טיפול אחזקה מונע גם בהיעדר תסמינים, להגיע למעקבים רפואיים סדירים ולאמץ אורח חיים בריא (להימנע מעישון, לאכול תזונה מאוזנת ולטפל גם בהיבטים נפשיים של לחץ). רבים מהמטופלים מצליחים כך לחיות חיים מלאים – ללמוד, לעבוד, להקים משפחה – כשהמחלה ברקע אך בשליטה.
בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר ניתן לקבל אבחון וטיפול מקיף במחלות מעי דלקתיות. הצוות הרב-תחומי שלנו, הכולל גסטרואנטרולוגים מומחים, כירורגים, תזונאים וגורמי תמיכה, מלווה את המטופלים בכל שלבי ההתמודדות עם קרוהן וקוליטיס עד לשיפור מיטבי.
אם אתם סובלים מתסמינים של מחלת מעי דלקתית או זקוקים לייעוץ של מומחה בתחום, פנו אלינו ונסייע לכם באבחון מידי ומקצועי, המתבצע על ידי מיטב הגסטרואנטרולוגים בארץ, תוך קבלת גישה לקשת טיפולים רחבה ועדכנית ובליווי מקצועי ואישי.
האזינו לד"ר יוליה רון, מומחית לגסטרואנטרולוגיה, בפודקאסט "מנתחים את זה" – בו היא מסבירה על מחלות מעי דלקתיות.