ניתוח כבד

hero-text hero-text

ניתוחי כבד יבוצעו לרוב כאשר יש ממצאים שפירים או ממאירים אשר עלולים לפגוע בתפקוד הכבד והאיברים הסכומים לו, כאשר במקרה של גידולים סרטניים, הניתוח יהיה הכרחי. ישנן שתי גישות נפוצות לביצוע הניתוחים – הפתוחה והסגורה (לפרוסקופית). בשתיהן, הניתוח יתבצע בהרדמה מלאה. אומנם הליך זה נחשב להליך כירורגי מורכב, אך בעל שיעורי הצלחה גבוהים כאשר הוא מבוצע בידיים מיומנות.

מהם ניתוחי כבד?

ניתוחי כבד, רובם ככולם, נעשים במטרה להסיר גידולים שפירים או ממאירים. גידולים אלו עשויים לפגוע בתפקוד הכבד והאיברים הסמוכים לו, עד כדי סכנה מהותית לחייו של החולה. ניתוח כבד נחשב להליך כירורגי מורכב מאוד בו נכרת חלק מהאיבר, אך אחוזי ההצלחה שלו עלו משמעותית בשנים האחרונות.

אם בעבר נעשו ניתוחי הכבד בגישה הפתוחה בלבד, הרי שבאחרונה יותר ויותר ניתוחים כאלו נעשים בגישה הלפרוסקופית, בה נעשים בעור מספר חתכים זעירים במקום חתך אחד גדול. בבית החולים הפרטי הרצליה מדיקל סנטר נעשים ניתוחי הכבד בשתי הגישות, על ידי כירורגים בכירים מהטובים בישראל.

מבנה הכבד ותפקידיו

הכבד הוא אחד האיברים הפנימיים הגדולים ביותר בגוף. הוא ממוקם באזור הבטן העליונה ומתפרס כמעט על כל רוחבו של פלג הגוף העליון. ישנה חשיבות רבה לפעולתו של הכבד בגופנו ולמעשה, איננו יכולים לתפקד בלעדיו.

הכבד אחראי על סינון הדם מחומרים רעילים ומפסולת, ולכן כל מחזור הדם עובר דרכו; הוא אחראי על ייצור חלבונים ועל פירוק פחמימות וסוכרים, אשר הופכים בהמשך לאנרגיה; הוא מפיק את מיצי המרה ואף אוגר חומרים חיוניים (ויטמינים למשל) למקרי חירום; הוא משתתף בתהליך חילוף החומרים ובייצור ההורמונים בגוף, מסייע בפירוק של תאי דם אדומים – ותפקידיו עוד רבים ומגוונים.

גם מבנהו של הכבד ייחודי ויוצא דופן: זהו איבר אשר מורכב משתי אונות, ימנית ושמאלית. אלו נחלקות לשמונה חלקים בסך הכול, כשכל חלק בכבד קשור ישירות לחלק הסמוך אליו, אך נהנה מאספקה ומניקוז דם בצורה נפרדת.

בנוסף לכך, לכבד תכונה ייחודית – הוא מסוגל "להשתקם" מחדש לאחר כריתת חלק ממנו, בתהליך שיחל מספר שבועות בלבד לאחר הכריתה. בזכות המאפיינים הללו, כריתת אונה מהכבד או חלק ממנה מאפשרת המשך חיי שגרה לאחריה.

מתי יוחלט לבצע ניתוח כבד?

ניתוח כבד, כאמור, יבוצע כמעט תמיד בעקבות גילוי של ממצאים – לרוב, גידולים מסוגים שונים. כאשר מדובר בגידולים סרטניים אשר פוגעים ברקמות הבריאות ועשויים להתפשט לשאר חלקי הכבד או לאיברים סמוכים, הניתוח יהיה הכרחי. באם התגלה בכבד גידול שפיר בלבד, הניתוח יבוצע רק אם עצם קיומו פוגע בתפקוד הכבד או במערכות הסמוכות אליו (לדוגמא: חסימת דרכי המרה).

ישנם שני סוגים של גידולים סרטניים אשר עשויים להופיע בכבד: סרטן ראשוני, כזה אשר התפתח לראשונה בכבד עצמו וסרטן שניוני, אשר מקורו באיברים אחרים בגוף וגרורות שלו הגיעו אל הכבד. שכיחות הופעתו של סרטן שניוני בכבד נחשבת גבוהה ביותר, משום היותו צומת מרכזי במחזור הדם ויעד לגרורות של רבים מסוגי הסרטן.

מבנה הכבד ו'חלוקתו' הטבעית מקלים מאוד על הליך הכריתה. החלוקה הטבעית מאפשרת למנתח לכרות קטע שלם, כמעט מבלי לפגוע בחלקיו האחרים ותוך איבוד כמות קטנה מאוד של דם, באופן יחסי. כך או כך, שיקום הכבד יתאפשר כל עוד נשמר לפחות 30% מנפחו המקורי (נתון שעשוי להשתנות בהתאם למקרה המטופל, כמובן).

כיצד מתבצע ניתוח כבד בפועל?

כאמור, כיום ניתן לבצע את ניתוח הכבד בשתי גישות:

  • הגישה הפתוחה: ניתוח שכולל חתך גדול בבטן העליונה. צורת החתך וגודלו ייקבעו על פי מיקום הממצאים בכבד ובהתאם להתפתחות הניתוח.
  • הגישה ה'סגורה' (לפרוסקופית): ניתוח שכולל מספר חתכים זעירים בבטן העליונה, סביב מיקומו של הכבד. דרך אותם חתכים מוכנסים כלי הניתוח ומצלמה זעירה אשר משדרת אל מסך המנתח בזמן אמת את מראה האיברים הפנימיים.

בשתי השיטות, הניתוח יתבצע בהרדמה מלאה. לאחר כריתת החלק הנגוע, הוא יועבר לבחינה במעבדה פתולוגית, כדי לבדוק את אופיו של הגידול ואת רמת מסוכנותו. חשוב לציין כי במקרה של ניתוח בגישה הסגורה, יכול המנתח להחליט בכל שלב על מעבר לניתוח פתוח, בכדי להקל על פעולות הניתוח במידה והמצב מחייב זאת.

לאחר הניתוח, יישאר המנותח באשפוז למשך מספר ימים. רוב תהליך ההתאוששות כולל מנוחה רבה ורק לאחר כשבועיים או שלושה, יחל המנותח לחזור באופן הדרגתי לפעילות מלאה, תוך ליווי והתייעצות עם הצוות הרפואי.

בהרצליה מדיקל סנטר מנתחים רק רופאים מומחים בעלי ניסיון רב בתחום. הרופא המנתח אחראי באופן אישי על הטיפול, החל מרגע קבלת ההחלטה על הניתוח, במהלך הניתוח והאשפוז ולאורך כל המעקב שלאחריו. במהלך האשפוז, מקבל הרופא המנתח באופן אישי, את כל ההחלטות הטיפוליות, 24 שעות ביממה.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.


זימון תור למנתחים בתחום