קשירת חצוצרות הינה פעולה כירורגית שנעשית במטרה למנוע התפתחות היריון, מה שהופך אותה למעשה לאמצעי מניעה לכל דבר. היא נעשית ברוב המקרים בצורה יזומה, כאשר האישה או בני הזוג מחליטים שאינם רוצים עוד ילדים.
מהו תפקידם של החצוצרות?
החצוצרות (ישנן שתיים כאלו) מקשרות בין השחלה לבין הרחם ומהוות מקום מפגש בין הביצית הבשלה והזרע, ושם בעצם מתחילה ההפריה. לאחר ההפריה הראשונית ממשיכה הביצית לרחם, ושם למעשה מתפתח העובר.
תיאור זה ממחיש עד כמה חשוב תפקידן של החצוצרות. בהעדר תפקוד ראוי, הביצית לא תיפגש עם הזרע, לא תופרה ולא יוכל להתפתח היריון.
לכן חסימה של החצוצרות, 'קשירה' שלהן, מבטיחה באחוז גבוה מאוד (כ-99%) כי האישה לא תוכל להרות עוד.
מה זה קשירת חצוצרות?
קשירת חצוצרות היא פעולה יעילה מאוד, שמגיעה כמעט למאה אחוזי הצלחה. למרות אחוזי ההצלחה הגבוהים של הפעולה, ניתן במקרים מסוימים להיכנס להיריון לאחר קשירת חצוצרות – אם משום שההליך לא בוצע כראוי, אם על ידי 'ביטולו' (צעד שניתן לביצוע רק במקרים מסוימים וכאשר בוצעו שיטות 'קשירה' ספציפיות) ואם באמצעות הפריה חוץ-גופית, אשר למעשה מאפשרת את קיומו של תהליך הפריית הביצית, מחוץ לגוף האישה, בתנאי מעבדה.
יש לציין כי רופאים רבים ממליצים לבצע את קשירת החצוצרות במסגרת הליך רפואי-גינקולוגי אחר, כמו לידה, ניתוח קיסרי וכדומה. מאחר שמדובר בהליך לא מורכב מאוד, ניתן לבצע אותו באותה ההזדמנות וכך לחסוך את הצורך בניתוח מיוחד לצורך קשירת חצוצרות.
איך מתכוננים לפעולה?
קשירת חצוצרות נעשית כמעט תמיד בהרדמה מלאה, ולכן תידָרשי לצוּם כמה שעות לפני תחילת ההליך.
בימים שלפני הניתוח תעברי בוודאי כמה בדיקות דימות כדי לבחון מראש את מצבן של החצוצרות.
איזה שיטות קיימות לקשירת חצוצרות?
שתי שיטות נפוצות לקשירת החצוצרות, הינן הגישות זעיר פולשניות – לפרוסקופיה או היסטרוסקופיה, גישות אלו מקצרות משמעותית את תקופת ההחלמה וצפויות להקל מאוד על התאוששותך. רק במקרים מיוחדים ההליך ייעשה במסגרת ניתוח פתוח.
כיום ישנן כמה דרכים לביצוע קשירת חצוצרות – ביניהן כאלו הפיכות וכאלו שאינן הפיכות. קשירה פיזית בעזרת חוט מיוחד, צריבה חשמלית, כריתת חלק מהחצוצרה והנחת טבעת הגורמת לניוון החצוצרה הן פעולות שיהיו כמעט תמיד בלתי הפיכות. לעומתן, שימוש באטב מיוחד או חסימת החצוצרה בתהליך פיזי הדומה להצטלקות (לייֶפֶת או פיברוזיס) הם הליכים הפיכים שניתן לאחריהם להיכנס להיריון בדרך כלל.
חשוב לציין כי גם כאשר ההליכים אינם הפיכים, לכאורה, ניתן לשקם ולפתוח את החצוצרות הקשורות – אך פעולה כירורגית זו נחשבת מורכבת וממושכת מאוד. אפשרות נוספת, שאינה דורשת ניתוח נוסף בחצוצרות, היא כמובן 'דילוג' מעל תפקידה של החצוצרה ולכניסה להיריון בהפריה חוץ-גופית.
כמה זמן אורכת הפעולה?
קשירת חצוצרות היא פעולה שנמשכת עד שעה בדרך כלל. כיום היא נעשית באשפוז יום, כלומר כבר באותו היום תשוחררי, כנראה, לביתך. במשך השבועיים הראשונים שלאחר הפעולה מומלץ שלא להרים משאות כבדים.
האם יש תופעות לוואי?
תופעות הלוואי הנפוצות ביותר לאחר קשירת חצוצרות הן כאבים דמויי מחזור ודימומים מהנרתיק – תופעות שכיחות למדי בכל הליך גינקולוגי מסוג זה. גם דימומים וזיהומים יכולים להתרחש, וכן פגיעה באיברים סמוכים, בעיקר באברי מערכת העיכול התחתונה. אלו מקרים שניתן לטפל בהם עוד בזמן ביצוע הפעולה. תופעת לוואי נדירה היא כישלון הקשירה וכניסה להיריון, דבר שמתרחש באחד ל-1,000 מקרים, לפי הנתונים הסטטיסטיים וההיסטוריה הרפואית של הליך זה.
למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.