כריתת חצוצרות
החצוצרות הן מעין צינורות דקים, באורך של עד כ-14 סנטימטרים, המקשרים בין השחלות לבין הרחם. הביצית הבשלה המתנתקת מהשחלה עוברת אל החצוצרה, שם היא תפגוש לרוב בזרע ותופרֶה. לאחר מכן היא תמשיך את דרכה אל הרחם, תשתרש בו ותתחיל להתפתח לעובר. הדרך שעושה הביצית בחצוצרה נמשכת בין כמה שעות לכמה ימים.
לעיתים עשויות להתפתח בחצוצרה בעיות אשר יחייבו טיפול. כך לדוגמה, עשויה הביצית שהופרתה על ידי הזרע להישאר בחצוצרה ולהתחיל להתפתח שם – מה שמוגדר כהיריון מחוץ לרחם. אם ההיריון ימשיך להתפתח בחצוצרה, ייגרם לה נזק משמעותי שכן היא אינה גמישה במיוחד ותינזק מהתרחבות ומגדילת הביצית.
גם דלקות באגן או חסימות של החצוצרה על ידי נוזלים עשויות להפריע מאוד לתפקודה, ואף לגרום למצב של חוסר פריון.
במצבים אלו ובמקרים אחרים (לדוגמה: כשהתגלה סרטן בשחלה אשר יש חשש שיתפשט דרך החצוצרה לאיברים אחרים בגוף) ייתכן שיהיה צורך בכריתת חצוצרה אחת או בכריתת שתיהן. החדשות הטובות הן שהליך שכזה לא משפיע על הגוף מבחינה הורמונלית ושגם ללא החצוצרות ניתן להיכנס להיריון, באמצעות הפריה חוץ-גופית.
מידע כללי על כריתת חצוצרות
כריתת חצוצרות נעשית, כאמור, כאשר ישנה בעיה חמורה בתפקוד החצוצרות. כאן יש לציין כי גם חסימה של החצוצרות בנוזל (דם, מוגלה וכדומה) – אף שהיא עשויה להישמע כמו בעיה פשוטה לכאורה – תביא במקרים רבים להחלטה על כריתת החצוצרות, שכן טיפולים אחרים שנעשו עד היום במקרים כאלו לא הועילו לשיפור המצב.
כריתת חצוצרות נעשית היום בגישה לפרוסקופית, זעיר-פולשנית, דרך כמה חתכים קטנים באזור הבטן התחתונה, מה שמקל מאוד על הכאבים לאחר הניתוח ומקצר משמעותית את תקופת ההחלמה ממנו.
הכנה לפעולה
כריתת חצוצרות נעשית, כמובן, בהרדמה כללית, ולכן תידָרשי צום לפני תחילת הפרוצדורה לכמה שעות. בימים שלפני הניתוח תעברי בוודאי כמה בדיקות דימוּת לבחינה מדויקת ועדכנית של מצב החצוצרות.
מהלך הפעולה
כאמור, כריתת חצוצרות נעשית לרוב בגישה הלפרוסקופית. היא יכולה להיעשות במסגרת פעולה רחבה יותר (כמו כריתת הרחם או השחלות במקרה של סרטן), ואף כצעד מניעתי – בנשים אשר בגופן התגלו מוטציות גנטיות שמעלות משמעותית את הסיכוי להתפתחות סרטן באזור.
הניתוח נעשה באזור הבטן התחתונה, דרך כמה חתכים זעירים (סנטימטרים בודדים כל אחד), ובאמצעות כלי ניתוח ייעודיים המאפשרים כריתה של החצוצרות ללא ביצוע חתך גדול בבטן. לאחר הכריתה ייסגרו החתכים ותועברי לחדר ההתאוששות, ומשם למחלקת האשפוז. לרוב, האשפוז יימשך עד 48 שעות ולאחר מכן תשוחררי לביתך.
ההתאוששות הכללית מהניתוח תארך כשבועיים, שלאחריהם תוכלי לשוב לשגרה – אך עדיין לא תוכלי לשאת משאות כבדים, להתאמץ ולבצע פעילות גופנית. את אלו תוכלי לשוב ולעשות בהדרגה, ורק לאחר התייעצות עם הצוות הרפואי – מה שנכון גם באשר לקיום יחסי מין. כמו כן יש לזכור כי בימים הראשונים שלאחר הניתוח עשוי להופיע דימום מהנרתיק, וייתכנו גם הפרשות. הם ייפסקו לאחר ימים אחדים.
תופעות לוואי לאחר כריתת חצוצרות
זיהומים, דימומים מתמשכים ופגיעה באיברים פנימיים הסמוכים לחצוצרות עשויים להתרחש במסגרת ניתוח לכריתת חצוצרות, אך חשוב להדגיש: בידי הרופאים ידע רב בכל הנוגע לביצוע ניתוחים לפרוסקופיים, אשר במהותם נחשבים בעלי סיכונים נמוכים יחסית, כך שהופעת תופעות לוואי שונות תהיה נדירה מאוד במקרים מסוג זה.
למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.