קולונוסקופיה (המכונה גם קולוסקופיה) היא בדיקה אנדוסקופית המאפשרת לבדוק את המעי הגס כולו ולעתים גם חלקים מסוימים של המעי הדק, באזור חיבורו עם המעי הגס.
קולון (מעי גס) סקופיה (מבט), כשמה כן היא – מאפשרת לרופא/ה מבט ישיר לחלל המעי הגס בעזרת צינור דק וגמיש (אנדוסקופ) בעל מצלמת וידיאו זעירה בקצהו. הצילום הנ"ל מאפשר איתור ממצאים חשודים ושינויים ברקמות העוטפות.
מטרת הבדיקה היא אבחון וגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, שהינו הסרטן השלישי בשכיחותו בישראל, אשר מתחיל כפוליפ שפיר, ומתפתח באטיות לאורך שנים. עקב אופיו האיטי הגילוי מוקדם – ניתן ואפשר להציל חיים!
מתי יש לבצע בדיקת קולונוסקופיה?
הבדיקה פשוטה ונפוצה והיא מומלצת כאשר רוצים לאבחן ולטפל במחלות המעי הגס.
התכנית הלאומית למניעת סרטן המעי הגס מפרטת את המקרים בהם יש לבצע בדיקת קולונוסקופיה:
- כל מטופל/ת ללא בעיות צריכ/ה לבצע בדיקת דם סמוי או קולונוסקופיה החל מגיל 45 עד גיל 74.
- היסטוריה משפחתית – מטופל/ת עם קרוב משפחה מדרגה ראשונה שחלה בסרטן המעי, צריכים לבצע אותה החל מגיל 40, או לכל המוקדם 10 שנים טרם גיל גילוי המחלה אצל קרוב המשפחה – המוקדם מבין השניים.
- מקרים רבים של מחלות ממאירות במשפחה (סרטן המעי, סרטן הרחם או ריבוי פוליפים במעי). הנם סיבה נוספת לביצוע בדיקות בתדירות ובתזמון שונה. בנוסף יש לשקול ביצוע בירור גנטי לאיתור תסמונת לינץ או פוליפוזיס של המעי.
- תוצאת בדיקת דם סמוי חיובית, מחייבת ביצוע בדיקה בטווח של עד 3 חודשים ממועד ביצוע בדיקת דם סמוי. אם לא ניתן לבצע אותה בפרק זמן זה, יש לבצעה לא יאוחר מ- 6 חודשים.
הכנה לבדיקת קולונוסקופיה
יעילות הבדיקה תלויה בכמה גורמים, כאשר העיקרי שבהם הוא ניקוי מרבי של המעי הגס, ככל שניקיון המעי יהיה טוב יותר משך הבדיקה יהיה קצר יותר ואיכות האבחון טובה יותר.
לפני הבדיקה ניתנות הוראות מפורטות לצורך ניקוי המעי הגס, כאשר אופי ההוראות משתנה לעתים בהתאם למצב וגיל החולה.
לצפייה בהנחיות לבדיקות הגסטרו לחצו כאן
מהלך הבדיקה
בבדיקה סוקרים את המעי הגס כולו וחלק מהמעי הדק. המטרה העיקרית היא אבחון וזיהוי דלקות מסוגים שונים, טחורים חיצוניים ופנימיים, פוליפים וגידולים שפירים.
הבדיקה מבוצעת תחת חומרי טשטוש, על מנת למזער אי- נעימות של המטופל/ת, כאשר במקרים מסוימים יהיה שימוש בהרדמה כללית וזאת בהתאם למצבו של החולה.
מתחילים מבדיקה ידנית פיזיולוגית קצרה של אזור פי הטבעת ולאחר מכן ממלאים את חלל המעי הגס באוויר על מנת לקבל תמונה ברורה של המעי. בסיום, מחדירים את האנדוסקופ בזהירות דרך פי הטבעת, ובטכניקה מיוחדת מתקדמים לאורך כל המעי הגס וחלק קטן של המעי הדק ובוחנים את שלמות ותקינות מבנה המעי.
במהלכה ניתן לבצע כריתת פוליפים, נטילת דגימות (ביופסיה) להמשך בירור פתולוגי, חסימת דימומים ופעולות טיפוליות נוספות.
משך ביצוע הקולונוסקופיה הוא כחצי שעה, אולם הימצאות ממצאים חשודים, עלולים להאריך אותה.
לאחר הבדיקה
בסיומה, עוברים לחדר התאוששות, כאשר אכילה ושתייה יאושרו בהתאם להנחיות הרופא.
עקב השפעת הטשטוש – חובה להיעזר במלווה ואין לנהוג ברכב 12 שעות לאחר מכן.
התוצאות ימסרו ע"י הרופא, טרם השחרור בתוספת הנחיות להמשך מעקב.
אם נלקחו דגימות למעבדה פתולוגית – יש להמתין לקבלת התוצאות המלאות בטרם החלטה על טיפול מתאים.
מה הם הסיכונים בבדיקה?
הבדיקה נחשבת בטוחה עם שיעורי הצלחה גבוהים במיוחד. לעתים לאחר עלולים לחוש כאבי בטן, נפחיות ובחילות אשר יחלפו בשעות שלאחריה.
סיכונים נוספים עלולים לנוע מדימומים קלים ועד סיבוך של ניקוב של המעי, מצב חירום הדורש ניתוח דחוף.
במסגרת ההכנות, תדרש/ י לקרוא ולחתום על טופס הכנה והסכמה המפרט את כל המידע המקדים.
זימון תור מהיר
לקביעת תור מהיר עבור בדיקת קולונוסקופיה לחצו כאן.