צילום רחם הינה בדיקת הדמיה המדגימה את חלל הרחם ועבירות החצוצרות בין הרחם לחלל האגן. הבדיקה הינה חלק מהליך הברור של אי פריון או הפלות חוזרות.
מה זה אי פריון?
אי פריון מוגדר כאי יכולת להרות במשך שנה. בהגדרה זו ישנן חריגות בהן אין צורך להמתין שנה להגדרת אי פריון ומתייחסות למקרים בהם מחזור הוסת אינו סדיר או חסר, כשידוע על הפרעה חסימתית בחצוצרות, על נוכחות אנדומטריוזיס באגן וכן במקרים בהם נמצאה איכות זרע נמוכה.
כ 15% מכלל הזוגות המנסים להרות עשויים לסבול מאי פריון. אי פריון יכול להיות ראשוני במידה ומעולם לא היה הריון או משני במידה והיה הריון בעבר. הגדרה זו מתייחסת לכל בן זוג בנפרד ולזוג ביחד.
ברור אי פריון
ברור אי פריון מתייחס לשלושה מרכיבים עקרים – תקינות מערך הביוץ, עבירות ותקינות הרחם חלל הרחם והחצוצרות ותקינות נתוני הזרע. לכל מרכיב קיימות בדיקות המאפשרות את הערכת תקינותו.
- ברור תקינות מערך הביוץ – נקבע בראש ובראשונה על ידי סדירות הוסת. בנוסף מבצעים הערכה של המערכות האנדוקריניות השונות על ידי בדיקת "פרופיל" הורמונלי בימים 2-5 מתחילת הוסת. הבדיקה כוללת הערכה של הציר ההורמונאלי המפעיל את השחלה וכוללת רמות בדם של FSH,LH, E2, Progesterone וכן הערכה של מערכות אנדוקריניות אחרות כולל בלוטת מגן, הורמון הנקה ותפקוד יותרת הכליה. בנוסף ניתן לבחון את מהלך הביוץ על ידי סדרה של בדיקות דם ואולטרסאונד של השחלות למעקב אחר צמיחת הזקיק שהינו בית הגידול של הביצית ואחר עיבוי רירית הרחם כעדות למוכנות הרחם לקליטת ההריון.
- הפרעה מכאנית – משמעותה חסימות בחצוצרות ו/או ליקויים במבנה רחם וחלל רחם. בעיות מסוג זה ניתנות לזיהוי על ידי שיטות הדמיה שונות הכוללות צילום רחם, לפרסקופיה, אולטרסאונד לבירור הימצאות הנוזל (הידרוסונוגרפיה) והיסטרוסקופיה. לכל אחת מהבדיקות יתרונות וחסרונות מבחינת ההערכה המכאנית ובד"כ הבדיקה הראשונית הינה צילום רחם.
- ליקוי באיכות הזרע – קביעת אי פריון הגבר נעשית על ידי בדיקת זרע. במידה ובדיקה ראשונה אינה תקינה חוזרים על הבדיקה בפער של כ-4-6 שבועות לביסוס האבחנה. במידה וקיימת בעייה בנתוני הזרע מבוצע ברור לסיבת אי פריון הגבר על ידי בדיקות הורמונליות, אולטרסאונד אשכים, בדיקת אורולוג ובדיקות גנטיות בהתאמה לחומרת הליקוי.
איך מתבצע צילום רחם באמצעות רנטגן וחומר ניגוד?
לפני הבדיקה יש למלא שאלון פרטים אישיים ודף הסכמה לבדיקה בו מפורטים הסיכונים הכרוכים בביצוע הבדיקה. הבדיקה אורכת כעשר דקות ומבוצעת על ידי רופא נשים וטכנאי רנטגן.
הבדיקה נעשית בשכיבה על מיטה בדומה לבדיקה שגרתית אצל רופא נשים. מבצעים רחצה וחיטוי של הנרתיק בתמיסת פולידין. לצוואר הרחם מוצמד צנטר דרכו מוזרק חומר ניגוד המכיל יוד. ההזרקה מאפשרת הדגמה של חלל הרחם והחצוצרות וכן את פיזור החומר בחלל הבטן. בזמן הזרמת החומר מבוצע שיקוף ומידי פעם צילום הבוחן את התקדמות החומר בחלל הרחם, המעבר בחצוצרות והפיזור בחלל הבטן.
בזמן ההצמדה של הצנטר ובזמן הזרמת חומר הניגוד תתכן תחושת חוסר נוחות קלה ולעיתים כאבים הדומים בעוצמה ובאופי לכאבי מחזור אשר יחלפו זמן קצר לאחר סיום הבדיקה באם יהיו. נדיר שיהיו כאבים מעבר לכך. תתכן גם הפרשה דמית קלה ברמה של הכתמה בלבד. ההדמיה של מהלך הבדיקה מופיעה על מסך טלוויזיה בחדר הבדיקה וניתן לעקוב אחר תוצאות הבדיקה בזמן אמת.
בסיום הבדיקה ניתן הסבר על ידי הרופא על משמעות תוצאות הבדיקה אשר נמסרות בדיסק ובתשובה כתובה.
האם יש תופעות לוואי?
באופן נדיר יכול להפתח דימום מוגבר, חום מעל 38 או כאבי בטן חזקים. במקרים אלו יש לפנות מיידית לרופא שביצע את הבדיקה לקבלת הנחיות.
מה הם התנאים לביצוע צילום רחם עם רנטגן?
הבדיקה מתבצעת בסמיכות לסיום הדמם הויסתי. אין לקיים יחסי מין בין הוסת לצילום הרחם. יש להביא תשובת בדיקת הריון שלילית שבוצעה בסמיכות ליום ביצוע הצילום כדי לוודא שאין הריון בזמן הצילום. במידה וידועה רגישות ליוד לא ניתן לבצע את הצילום. במקרים מסויימים בהם יש תנאים להתפתחות זיהום בשל רקע רפואי או ממצאי הבדיקה ינתן כיסוי אנטיביוטי לאחר הצילום.
איך מתבצע צילום רחם באמצעות אולטרסאונד?
בדיקה חדשנית הנעשית בסיוע מכשיר אולטרסאונד ומתמר (ה"מוט" של המכשיר) וגינלי.
לאחר הכנת הקצף ייחודי נעים למגע (שבנוי ממים פיזיולוגיים, תאית וגליצרול), הוא מוזרק לרחם באיטיות באמצעות קטטר, הממוקם בצוואר הרחם.
הרופא הבודק יסתכל, באמצעות המתמר, על המסלול שהקצף עובר בו – כך הוא יוכל לראות אם המעבר שלו דרך החצוצרות הוא חלק, או שמא יש חסימות או היצרויות במקום. הבדיקה עצמה קצרה מאוד ואורכת כמה דקות. התשובות לבדיקה ניתנות במקום.
האם יש תופעות לוואי?
צילום רחם באמצעות אולטרסאונד נחשב לפעולה בטוחה עם פרופיל סיכונים נמוך. ביצוע הפעולה בידיים מיומנות ומנוסות מקטין את הסיכונים עוד יותר. עם זאת, ככל פעולה רפואית פולשנית, יש לה סיכונים נדירים. אחוז הסיבוכים של הצילום ברנטגן ובאולטרסאונד דומה וכולל זיהום בשיעור מדווח של 0.3% וסיכונים נדירים עוד יותר, הכוללים רגישות לחומר ופגיעה ברחם.
מה הם התנאים לביצוע צילום רחם עם אולטרסאונד?
ניתן לבצע את הבדיקה בשלב הראשון של המחזור ("שלב הזקיק") עד ליום ה-12 שלו.
לאחר בדיקת הקצף, מומלץ לקיים יחסי מין. מחקרים שנערכו על בדיקת האולטרסאונד, גילו עלייה באחוז ההריונות הספונטניים שמושגים אחריה. הגורם לפריון שאחרי הבדיקה עדיין לא ברור לחלוטין.
לזימון תור לבדיקה בקלות ובמהירות לחצי כאן.