פרוצדורת POEM (Myotomy Peroral Endoscopic Patient) הוא הליך זעיר פולשני המשמש לטיפול בעיקר בבעיות עיכול כמו אכלזיה (מצב בו הסוגר הקיים בין הושט לקיבה נשאר מכווץ תמידי ולא מאפשר למזון לעבור). במהלך הפרוצדורה מוחדר אנדוסקופ דרך הפה והוושט כך שיגיע עד שרירי הוושט התחתונים. לאחר ההתמקמות, נחתכים סיבי השריר (בפעולה הנקראת מיוטמיה) כדי להחזיר את יכולת ההרפיה של סוגר הוושט.
היתרון העיקרי של פרוצדורת POEM הוא שמדובר בשיטת טיפול חסרת צלקות ופחות פולשנית, כך שזמן ההחלמה מהיר יחסית, והסיכון לסיבוכים פוטנציאליים נמוך. בנוסף, פרוצדורה זו עשויה להוביל להקלת התסמינים לטווח הארוך ובלבד שיבצע אותה מומחה בתחום אשר התנסה בביצוע פרוצדורות אלו בעבר.
מה זה טיפול POEM?
טיפול POEM הוא הליך חדש יחסית המשתמש בטכנולוגיה אנדוסקופית. טיפול זה דומה למיוטומיה של הלר בכך שמטרת שתי הפרוצדורות דומה, אך הן שונות זו מזו בגישות הטיפול. בעוד שהמיוטמיה של הלר דורשת מהמנתח לבצע חתכים בבטן שדרכו הוא יוכל להכניס את האמצעים הדרושים לו לשם חיתוך השרירים, בטיפול POEM החדרת האנדוסקופ, שהינו צינור דק וגמיש המצויד במצלמה ומכשירי ניתוח נוספים, נעשית באופן ישיר לפיו של המטופל ללא צורך בחתכים נוספים. פעולת חיתוך השרירים, אשר היא זו שתוביל להקלה על התסמינים תיעשה באמצעות כלי הניתוח אשר הועברו למקום.
מי עשוי להזדקק לפרוצדורת POEM?
פרוצדורת POEM משמשת לטיפול במספר הפרעות תנועתיות של הוושט המקשות על הבליעה, לרבות: אכלזיה, עווי ושט דיסטלית (DES), הפרעת Jackhammer ועוד. טיפול זה יכול להינתן כאופציה הטיפולית הראשונה אך גם יכול להיות מוצע לחולים שכבר עברו בעבר טיפולים אחרים לאכלזיה כמו טיפול בבלון, מיוטמיה של הלר ועוד. באופן כללי, הפרוצדורה מוצעת למטופלים על פי חומרת התסמינים שהם חווים והפגיעה באיכות חייהם.
איך מתכוננים לפרוצדורת POEM?
ההכנה להליך POEM דורשת תכנון מוקדם מכיוון שהוא ניתן לביצוע רק בתנאי שהוושט נקי ממזון. לשם כך כיום או יומיים לפני הפרוצדורה, יידרש המטופל להקפיד על דיאטה נוזלית (מרקים, דייסות וכו'), וביום ההליך, או כמספר שעות לפני ביצועו יידרש המטופל להיות בצום מוחלט. במידה ונלקחים מדללי דם, יש להפסיק להשתמש בהם לפני ההליך, ולפעמים ייתכנו שינויים או הוראות מיוחדות עבור תרופות כרוניות נוספות.
מה קורה במהלך הטיפול?
ההליך נעשה בשני שלבים, כאשר בשלב הראשון מוחדר האנדוסקופ המכיל, בין השאר, מצלמה וסכין חיתוך. באמצעות המצלמה יכול הרופא לנווט את דרכו בזהירות לאורך הוושט עד להגעתו לשרירי הוושט התחתונים. בשלב השני נעשית פעולת המיוטמיה במהלכה ייחתכו השרירים הרלבנטיים באזור הוושט התחתון והצד העליון של הקיבה באמצעות סכין החיתוך. בסיום הפעולה החתכים ייסגרו בקליפסים אנדוסקופיים והמכשירים יוצאו.
התאוששות מפרוצדורת POEM
האישפוז בבית החולים לאחר ההליך הינו קצר באופן יחסי, ויכול להסתכם בשהות של לילה אחד. לא תתאפשר אכילה או שתיה עד למחרת בבוקר, למעט חיבור לנוזלים ואנטיביוטיקה דרך צנתר תוך ורידי. בזמן ההתאוששות, ניתן לקחת משככי כאבים אם קיימים כאבים בחזה, חום או בחילות.
איזה גורמי סיכון קיימים?
למרות ש- POEM נחשב בדרך כלל בטוח ויעיל, ישנם גורמי סיכון מסוימים שיש לקחת בחשבון לפני ביצוע ההליך.
גורמי סיכון אלו כוללים:
- דימום – סיבוך שכיח יחסית, אולם הוא בדרך כלל קל וניתן לטיפול שמרני אנדוסקופי ללא סכנה למטופל.
- זיהום – גורם סיכון אשר קיים בכל הליך או פרוצדורה רפואית. אך לאור פולשנותו הזעירה של ההליך והקפדה על סטריליות הציוד, שיעורי סיבוך זה הינם מופחתים.
- פגיעה בוושט או ברקמה סמוכה – סיכון זה ניתן למיזעור כאשר ההליך מבוצע על ידי מומחה שביצע פעמים רבות הליכים דומים.
- קושי בבליעה – סיכון זמני שבדרך כלל נפתר במהלך הזמן.
- צרבת – עד כ 20% מהמטופלים יפתחו צרבת לאחר הפעולה. במקרים אלה מומלץ טיפול במפחיתי חומצה.
- חוסר יעילות ההליך שיתבטא בחוסר הקלה על התסמינים.
מה חשוב לדעת לאחר שמסיימים עם ההליך?
לאחר השלמת ההליך יש לעקוב אחר הוראות הרופא בכל הקשור לנטילת תרופות ולהקפדה על תזונה רכה למשך כשבוע. יש לזכור שזמן ההחלמה תלוי במצבו של האדם הספציפי ובחומרת המצב ממנו הוא סבל. בכל מקרה יש לבצע את הוראות הרופא לרבות נטילת תרופות וקביעת תורי מעקב המשכיים. כמו כן יש לנוח, לשתות הרבה נוזלים ולאכול תזונה מאוזנת.
המאמר נכתב בשיתוף פעולה עם ד"ר סרגיי ווסקו, מומחה לאנדוסקופיה מתקדמת וגסטרואנטרולוגיה בבי"ח הרצליה מדיקל סנטר.