סיגמואידוסקופיה

hero-text hero-text

סיגמואידוסקופיה היא בדיקת גסטרו באמצעות סיב אופטי, המיועדת לבדוק את הסיגמואיד, החלק האחרון של המעי הגס. היא קצרה ולא כואבת, נמשכת כ-15 דקות, ואינה דורשת טשטוש. הבדיקה מיועדת לגילוי בעיות במעי כמו דימום, כאבי בטן, או נגעים, וכוללת הכנה מיוחדת כמו צום ונטילת חומרי ריקון.

סיגמואידוסקופיה היא בדיקת גסטרו שנעשית בעזרת סיב אופטי דק, אנדוסקופ, ונקראת על שם החלק שאותו היא בודקת – הסיגמואיד, או המעי העקול. הסיגומאיד, המחבר בין המעי היורד לבין החלחולת, הוא למעשה חלקו האחרון של המעי הגס, ובדיקה שלו יכולה לסייע בגילוי מחלות או נגעים שונים, כולל גידולים שפירים וסרטניים.

בדיקת סיגמואידוסקופיה, בשונה מקולונוסקופיה, אינה בודקת את המעי הגס לכל אורכו אלא רק את הסיגמואיד עצמו, ולכן גם אורכת זמן קצר יותר – כרבע שעה לכל היותר, ברוב המקרים. היא אף אינה מחייבת טשטוש, כמו בבדיקות גסטרו אחרות: לעיתים ניתן לבצעה בהכרה מלאה, מאחר שהיא אינה חודרת לעומקו של המעי וכאמור, נמשכת זמן קצר יחסית.

בדיקה לבחינת הסיגמואיד תתבצע בדרך כלל בשל דיווחים שונים אשר מעידים על בעיה רפואית אפשרית במעי: דימום שנראה בצואה, כאבי בטן ממושכים, שינוי משמעותי במשטר היציאות (שלשולים רבים, עצירויות) ועוד. היא יכולה להיות גם אמצעי לאבחון של מחלות מעי דלקתיות, ואף לשמש להסרת נגעים ולביצוע ביופסיה של רקמות המעי.

מידע כללי על בדיקת סיגומאיד

כאמור, סיגמואידוסקופיה אינה בדיקה 'דרמטית' כמו בדיקות אחרות מתחום הגסטרו, שאורכות זמן רב ומצריכות טשטוש עמוק (סדציה). הבדיקה של הסיגמואיד קצרה ואומנם עשויה לגרום תחושת אי נעימות, אך היא אינה כואבת ומטופלים רבים יוכלו לעבור אותה מבלי להיות שרויים תחת חומרי הרדמה או טשטוש כלשהם.

סיבה נוספת להרגשת אי נעימות מסוימת בזמן הבדיקה עשויה להיגרם בשל ניפוח המעי בעזרת גז מיוחד, כדי לאפשר לרופא לזכות בתמונה ברורה ככל האפשר של האזור במהלך הבדיקה. אותו גז עשוי לגרום לתחושת נפיחוּת רבה לאורך הבדיקה וגם זמן מסוים לאחריה.

הכנה לסיגמואידוסקופיה

למרות שמדובר בבדיקה פשוטה יחסית, נדרשת לפניה הכנה משמעותית: כ-24 שעות לפני הבדיקה יש לעבור לתזונה מיוחדת, שכוללת בעיקר נוזלים (תקבלו הנחיות מהצוות הרפואי בנוגע לכך). כמו כן, יש ליטול חומרים מרוֹקְנים ביממה שלפני הבדיקה. כשעתיים לפני שתתחיל הבדיקה תידָרְשו גם לבצע חוקן, כדי להותיר את האזור הנבדק נקי ככל האפשר. נוסף על כך, צום של כמה שעות לפני הבדיקה יהיה צעד נדרש ברוב המקרים.

רופא מתכונן לבדיקת סיגמואידוסקופיה

מהלך הפעולה

בדיקת סיגמואידוסקופיה נעשית, כמו בדיקת קולונוסקופיה, דרך פי הטבעת, על ידי החדרת סיב אופטי דק שבקצהו מצלמה. המצלמה משדרת את התמונה מתוך המעי הגס ישירות אל מסך שנמצא מול עיני הרופא, וכך הוא יכול לבחון מקרוב את הסיגמואיד.

לפני שתחל הבדיקה תתבקשו לשכב על צד שמאל, בעוד הברכיים שלכם מכופפות כלפי החזה. כאמור, הבדיקה לא אמורה להיות כואבת, אך בהחלט עשויה להיות מלווה בחוסר נעימות מסוימת. לאחר כרבע שעה היא תסתיים בדרך כלל.

הבדיקה יכולה לשמש לאבחון ממצאים שונים אשר גורמים לתופעות בריאותיות שאותן ציינו קודם לכן. היא אף יכולה לסייע בהבחנה בין מחלות דלקתיות של המעי (קרוהן וקוליטיס כיבית), ובמקרים מסוימים אף לספק לרופא הזדמנות לכרות פוליפים וגידולים, וליטול מהמעי ביופסיה – דגימת רקמה – שתועבר לבדיקה במעבדה.

לאחר הבדיקה תתבקשו להישאר להשגחה במשך חצי שעה, ולאחריה תוכלו להשתחרר לביתכם ולשוב לשגרה. מומלץ שתגיעו לבית החולים בליווי אדם קרוב, כדי שינהג במקומכם הביתה. עוד בזמן שהותכם בבית החולים, וזמן קצר לאחר ביצוע הבדיקה, תוכלו לאכול ולשתות – מבלי להעמיס יתר על המידה על מערכת העיכול.

תופעות לוואי

ישנן מעט מאוד תופעות לוואי הנגרמות בעקבות בדיקת סיגמואידוסקופיה. לעיתים עשויים להיווצר דימומים בשל כריתה של גידול או פוליפ, וכן לאחר ביופסיה, אך הם ייפסקו לאחר זמן קצר. סיבוך אפשרי הוא ניקוב של המעי על ידי הסיב האופטי, אך הסיכויים לכך מזעריים.

איך מזמנים תור לבדיקה?

שלחו אלינו את ההפניה בצירוף מספר טלפון וניצור אתכם קשר לזימון הבדיקה.

ניתן לשלוח את ההפניה לדוא"ל  gastro@hmc.co.il או לפקס 09-9592481.

 

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.

 


זימון תור לרופאים בתחום