עקמת, המוכרת גם בשם סקוליוזיס, היא מצב בו עמוד השדרה אינו ישר ומספר חוליות סוטות הצידה, בצורת S או C. לרוב, מדובר בתופעה רפואית שאינה מלווה בכאבים עזים, אך משפיעה מאוד על ההופעה החיצונית ועל היציבה הטבעית של המטופל. כאשר התופעה הופכת לחמורה במיוחד, יומלץ לעבור ניתוח עקמת לתיקונה.
בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר מבוצעים שלל ניתוחי גב ועמוד שדרה, וביניהם גם ניתוחים לתיקון עקמת. בזכות היכולות הגבוהות של הרופאים והמכשור החדיש, ניתן לבצע חלק מהם בגישה המסורתית ('הפתוחה') או בשיטה זעיר פולשנית (אנדוסקופית).
מאפייניה של העקמת
על פי מחקרים שונים שהתבצעו בתחום, עיקר שלבי התפתחותה של העקמת מתרחשים לאורך גיל ההתבגרות ובעיקר אצל נערות. בתקופה זו, עם השינויים הפיזיולוגיים והצמיחה המתמדת, ישנם סיכויים גדולים יותר לשינוי במצב החוליות בעמוד השדרה, עד כדי התפתחות של בעיה בריאותית.
הסקוליוזיס מתבטאת בשלבים מתקדמים ביצירת הבדלי גובה בין הכתפיים, השחמות ועצמות האגן, בהטיה תמידית של הצוואר לצד מסוים ובמקרים מסוימים, גם בהופעת גבנונים (בליטות נראות לעין), בעיקר בחלקו העליון של הגב.
מלבד הבעיה האסתטית שגורמת העקמת, היא עשויה להוביל לירידה בגמישות הגב, למגבלות תנועתיות של ממש ובמקרים הקשים ביותר, אף לכאבי גב עזים וללחץ על איברי הגוף האחרים. במצבים אלו, אין מנוס מביצוע ניתוח עקמת, שיתקן את המצב ככל האפשר.
חדש במכון הדימות: צילום עמוד שדרה מלא.
אנשים הסובלים מעקמת או שברים נדרשים לבצע צילום רנטגן לאורך כל עמוד השדרה מהצוואר ועד הירך.
באמצעות המכשור החדש ניתן לבצע צילום אחד מלא לאורכו של כל עמוד השדרה ובכך לאפשר לרופא לקבל תמונת מצב שתספק מבט מלא על המבנה וזוויות עמוד השדרה ובהתאם לכך, לאבחן ולקבוע את הטיפול המתאים ביותר.
לקביעת תור מהיר לחצו כאן.
טיפולים מונעים ניתוח
כמובן שברגע שהתגלתה עקמת בגב, ינקטו הרופאים במספר צעדים למניעת התפתחותה, עוד לפני שיחליטו על ניתוח. בתחילה, יבוצע מעקב בלבד (צילומי רנטגן אחת לכמה חודשים), כדי להבין האם ישנה החמרה במצב או שהוא נותר סטטי.
אם אכן התברר שהעקמת מתפתחת, יומלץ למטופל ללבוש מחוך מיוחד או חגורת גב, אשר ילחצו על עמוד השדרה וימנעו מהחוליות שבו להמשיך בתזוזתן. כאן חשוב לזכור כי הטיפולים המונעים לא יסייעו להעלמת העקמת, אלא רק יעצרו את התפתחותה.
אופי הטיפול נקבע על פי חומרת העקמת: טיפול מונע ייעשה לרוב רק כאשר זווית העקמת גדולה מ-25 מעלות. במקרה בו המגמה תימשך והעקמת תגיע לזווית של 40-50 מעלות, יוחלט ככל הנראה על ניתוח.
המוצא האחרון – ניתוח
ישנן שלוש שיטות לביצוע הניתוח, כאשר בכולן מקובעות יחד החוליות אשר סטו ממקומן, ועמוד השדרה 'מיושר' למצבו הטבעי. את החוליות מקבעים באמצעות שתל עצם (שנלקח לרוב ממותנו של המנותח), אשר מקובע למוטות מתכת מיוחדים המוצמדים לעמוד השדרה – מוטות אשר מאפשרים יישור של החוליות.
ניתוח העקמת יכול להתבצע בהרדמה כללית או מקומית, בהתאם למקרה המטופל. חלק מהשיטות ניתנות לביצוע גם בשיטה הזעיר פולשנית, אשר מבטיחה התאוששות מהירה וקלה יותר מאשר ניתוח בגישה הפתוחה.
אלו שלוש השיטות הקיימות היום לביצוע ניתוח עקמת:
- ניתוח בגישה האחורית: המנותח שוכב על בטנו והניתוח מתבצע דרך חתך של מספר סנטימטרים בשרירי הגב. בניתוח זה, הגישה לחוליות הבעייתיות ישירה, אך הפגיעה בשרירי הגב נחשבת גדולה יחסית.
- ניתוח בגישה הקדמית: מבוצע דרך חתך בצד בית החזה (מתחת לבית השחי) או במותן, בהתאם למיקום החוליות הבעייתיות. בניתוח זה, לא נפגעים כלל שרירי הגב ולכן הוא נחשב קל יותר להתאוששות במידה מסוימת.
- ניתוח בגישה המשולבת: החדרת שתל העצם נעשית בשיטה זו בדומה לגישה הקדמית, ואילו התקנת המוטות המקבעים נעשית בגישה האחורית. כיום, בשל ההתאוששות הממושכת שדורשת שיטה זו, היא מבוצעת פחות ופחות ומשמשת בעיקר במצבים מורכבים.
נציין כי ניתוח העקמת צפוי לעצור את תהליך הגדילה של המנותח ולכן מומלץ לבצעו, אם הדבר אפשרי, רק בסיום תקופת הגדילה של המטופל או קרוב ככל האפשר לכך. עם זאת, מאחר ויישור החוליות בפני עצמו יוסיף לגובהו הטבעי, עצירת הגדילה לא אמורה להשליך באופן משמעותי על מראהו החיצוני של המנותח.
תוצאה נוספת של הניתוח היא הגבלה בתנועה. קיבוע החוליות זו לזו מצמצם את חופש הפעולה הכללי של עמוד השדרה והגב ולכן, צפויה הגבלה כזו או אחרת בתנועות מסוימות. עם זאת, כאשר הקיבוע נעשה בחלקו העליון של עמוד השדרה, ההגבלה תהיה מזערית.
התאוששות לאחר הניתוח
כידוע, תהליך ההתאוששות מניתוחי גב נחשב איטי וממושך יחסית. משך האשפוז לאחר ניתוחי עקמת הוא בין חמישה ימים לשבוע, כאשר המנותח יידרש לחזור בהדרגה לפעילות זהירה. כבר לאחר כשלושה ימים המנותח צפוי לחזור וללכת, ואילו לאחר שבועיים עד חודש ניתן לשוב ללימודים או לעבודה שאינה פיזית.
חצי שנה לאחר ניתוח עקמת, ניתן לשוב לפעילות גופנית סדירה, למעט ספורט בו מעורב מגע פיזי. החזרה לפעילות מלאה, ללא הגבלות, תתאפשר כשנה מיום הניתוח. כל ההנחיות הללו תלויות כמובן במידת הכאב ובתחושתו האישית של המנותח.
למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם