ניתוח סרקומה

hero-text hero-text

סרקומה היא גידול סרטני נדיר (1% מכלל סוגי הסרטן), המתפתח ברקמות החיבור ועלול להגיע למימדים גדולים, במיוחד בבטן. הטיפול היעיל ביותר הוא ניתוח לכריתת הגידול. ניתוח זה דורש מיומנות רבה בשל קרבת הגידול לאיברים חיוניים. לאחר הניתוח יידרש מעקב רפואי צמוד להבטחת החלמה ומניעת הישנות המחלה.

סרקומה היא גידול סרטני אשר שכיחותו מבין כלל סוגי הסרטן עומדת על כ- 1%. מדובר אמנם בשיעור נמוך יחסית, אך מדובר בגידול בעל אופי ייחודי, שיכול בשלבים המתקדמים להגיע למימדים גדולים מאוד, במיוחד כאשר מדובר בהתפתחות סרקומה בחלל הבטן. הטיפול היעיל ביותר במקרים כאלו יהיה לרוב ניתוח לכריתתו וסילוקו של הגידול מהגוף.

כאשר מאובחנת סרקומה בבטן בשלבים מתקדמים, יש צורך לבצע את הניתוח בזהירות ובמקצועיות רבה, משום הסמיכות וההשפעה של הגידול על לא מעט איברים ומערכות חשובות בגוף. המנתחים האונקולוגיים בבית החולים הפרטי הרצליה מדיקל סנטר הם מהמקצועיים והמובילים בישראל ובעלי ניסיון רב בביצוע ניתוחי סרקומה בבטן וניתוחים אונקולוגיים נוספים.

על התפתחות סרקומה בבטן

אופיים הייחודי של גידול הסרקומה מבדל אותם מסוגי הסרטן האחרים. אלו גידולים אשר מקורם ברקמות החיבור, אחד מסוגי רקמות הבסיס של הגוף, ולכן הם יכולים להופיע בכל מקום. כיום, נעשית הפרדה של גידולי הסרקומה לשתי קבוצות עיקריות:

  • סרקומה של רקמה רכה – מתפתחת סביב רקמות שומן, שריר וכלי דם.
  • סרקומה של רקמה קשה – מתפתחת סביב רקמות עצם או סחוס.

גידולי הסרקומה יכולים להתפתח במשך שנים מבלי שהחולה ירגיש בהם. לרוב, כאשר מדובר בגידולים אשר צומחים סביב העצם או הסחוס, ניתן לחוש בשלב מסוים בגוש המתפתח, אך כאשר מדובר בסרקומה שמתפתחת בעומק הגוף, התסמינים יהיו קלושים מאוד ולכן הגילוי עלול להיות מאוחר למדי.

עניין זה נוגע בעיקר להתפתחותם של גידולים בחלל הבטן – החלל הגדול ביותר בגוף האדם, אשר כולל בתוכו גם את רוב איברי הגוף. כאשר מתפתחת סרקומה בחלל הבטן, היא למעשה כמעט ולא תפריע לפעולתו התקינה של הגוף, עד למצב בו תהיה גדולה מידי ותתחיל ללחוץ על האיברים השונים שנמצאים בסמוך לה. בשלב זה יכולים להופיע קשיים בנשימה, לחצים בחזה, כאבי בטן ועוד – בהתאם לאיבר עליו הסרקומה לוחצת.

הבעיה העיקרית היא, שמצב כזה יתרחש רק כאשר הסרקומה נמצאת כבר בשלבי התפתחות מאוחרים. מלבד ההשפעה שלה על תפקוד הגוף, היא עלולה להתפשט לאיברים הסמוכים לה ו'להעביר' את התאים הסרטניים גם אליהם.

ניתוח סרקומה

כיצד ניתן לאבחן סרקומה?

כידוע, לאורך השנים מתפתחים בגוף האדם סוגים שונים של גידולים, לאו דווקא סרטניים. גידולים אלו, שנקראים גידולים שפירים או בלתי ממאירים, אינם מזיקים בהכרח ויוסרו רק אם יפריעו לתפקודו של איבר מסוים. לכן, כאשר מתגלה גידול בנקודה מסוימת בגוף, חשוב מאוד לוודא את סוגו.

בדיקת ביופסיה היא הדרך הטובה ביותר לעמוד על אופיו של הגידול. במהלכה, תילקח דגימה זעירה מהגידול עצמו, אשר תישלח לבדיקת מעבדה תחת מיקרוסקופ. כך ניתן יהיה לדעת במדויק מהו סוג הגידול. הביופסיה תיעשה לרוב על ידי החדרת מחט זעירה אל הגידול ובמצבים נדירים יותר, באמצעות ביצוע חתך בעור או ניתוח.

לאחר שהתברר באופן חד משמעי כי מדובר בסרקומה, יישלח לרוב המטופל לבדיקת דימות – CT, צילום חזה, MRI, מיפוי עצמות, אולטרסאונד ועוד – מידע אשר יספק לצוות הרפואי תמונה מדויקת של הגידול, גודלו ומיקומו. בהתאם לכך, יוחלט באיזו דרך לטפל בגידול ומהי הדרך אשר תספק את הסיכויים הגבוהים ביותר להחלמה.

ניתוח סרקומה בבטן

כאמור, הדרך הטובה והיעילה ביותר לטיפול בסרקומה בבטן, היא באמצעות ניתוח. הנפח העצום של גידולים אלו (לעיתים משקלם יכול להגיע לכמה קילוגרמים) וצורת התפתחותם הופכים את השימוש בהקרנות וכימותרפיה לפחות יעיל בצורה משמעותית. עם זאת, לעיתים יוחלט על טיפולי כימותרפיה או הקרנה במטרה להקטין את נפח הגידול ולהאט את קצב התפתחותו, לפני ביצוע הניתוח.

ניתוח סרקומה בבטן יבוצע כמעט תמיד בשיטה הפתוחה, כאשר האזור בו יבוצע החתך תלוי במיקום הגידול – בבטן העליונה, במרכז הבטן או באזור האגן. הניתוחים הללו נעשים בהרדמה מלאה כמובן ויימשכו מספר שעות, בהתאם לסוג הגידול ולמורכבותו.

השאיפה בניתוחים אלו היא להסיר את הגידול בשלמותו ולהותיר את האזור 'נקי' מתאים סרטניים. לכן, לא אחת יכלול הניתוח גם הסרה חלקית או מלאה של איברים סמוכים, אשר גם אליהם התפשט הסרטן. במקרים בהם לא ניתן יהיה להסיר את הגידול במלואו, יהיה לרוב צורך בהמשך טיפול כימותרפי או טיפולי הקרנות.

לאחר ניתוח סרקומה בבטן

ההתאוששות מניתוח סרקומה תלויה כמובן בנפח הגידול ובמידת הפגיעה באיברים הפנימיים. לרוב, המנותח ישוחרר לביתו מספר ימים או שבועות ספורים לאחר הניתוח ויידרש לשמור על מנוחה כללית במשך שבועיים לפחות מיום השחרור.

לאחר כשבוע יוזמן המנותח לצורך הסרת התפרים ולטובת ביצוע בדיקה כללית. כדי להבטיח גילוי מוקדם במקרה של הישנות המחלה, יישאר המנותח תחת מעקב רפואי צמוד, כנהוג במקרים כאלו.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.


זימון תור למנתחים בתחום