ניתוח גלאוקומה

hero-text hero-text

גלאוקומה היא מחלה שתוקפת את העין וגורמת לירידה הדרגתית בראייה. הסיבה לה היא לרוב עלייה בלחץ התוך-עיני, שפוגעת בעצב הראייה. הטיפול הראשוני כולל תרופות ולייזר, אך ניתוח נדרש במקרים חמורים או כששיטות אחרות אינן יעילות. ניתוחים כוללים פילטרציה, השתלת צינורית ניקוז או הקפאת מקור ייצור הנוזל. תופעות לוואי נדירות, אך כוללות זיהום ופגיעה בראייה.

גלאוקומה היא מחלה הפוגעת בעין, וגורמת להידרדרות איטית – אך משמעותית מאוד לאורך השנים – של כושר הראייה. בשלבים מתקדמים של המחלה ראייתו של הסובל ממנה תהייה ראייה טובולרית, ראייה 'דרך צינור', כלומר ברורה רק במרכז התמונה.

מהי הסיבה להתפתחות גלאוקומה?

הסיבה הישירה להתפתחות הגלאוקומה אינה ברורה דיה: בעבר נטוּ לחשוב שמדובר במחלה ניוונית, כלומר כזו הקשורה בגיל, אך עם השנים התברר כי היא יכולה להופיע גם בצעירים. ישנם אף מקרים של גלאוקומה מולדת. הגלאוקומה היא למעשה קבוצה של מחלות, שהמשותף להן הוא תוצאה אחת: פגיעה בעצב הראייה. כאשר עצב הראייה נפגע, הוא אינו מצליח להעביר אל המוח בצורה תקינה ומסודרת את המסרים הדרושים כדי לראות, מה שגורם לירידה בראייה.

 

הפגיעה בעצב הראייה בשל גלאוקומה קשורה בדרך כלל לעלייה בלחץ התוך-עיני – אם בשל בעיה בתהליך הניקוז הטבעי של הנוזל הנמצא בעין (נקרא בעגה המקצועית "הנוזל הזגוגי"), אם בשל ייצור מוגבר של הנוזל בעין עצמה ואם בשל מקרים אחרים. הבעיה היא שפגיעה בעצב הראייה אינה ניתנת כמעט לשיקום, ולכן חשוב מאוד לאבחן את הגלאוקומה בהקדם ולטפל בה במהירות, גם באמצעות ניתוח אם יש בכך צורך.

מה הם אפשרויות הטיפול בגלאוקומה?

הטיפול בגלאוקומה לא חייב להיות ניתוחי. למעשה, הצעדים הראשונים לטיפול במחלה יהיו שמרניים – כלומר בעזרת תרופות להורדת הלחץ התוך-עיני. אפשרות נוספת היא שימוש בקרן לייזר ממוקדת מאוד אשר באמצעותה ניתן, למשל, ליצור חור בקשתית שדרכו ייפלט נוזל החוצה מהעין או לגרום להפחתה בייצור הנוזל הזגוגי. אם הטיפולים הללו ניתנים בשלבים מוקדמים של המחלה, ניתן להציל את עצב הראייה ואת הראייה עצמה במקרים רבים.

ניתוח ייבחר באחד משני מקרים בעיקר:

  • אם הגלאוקומה חמורה ודורשת התערבות מיידית, כדי להציל חלק כלשהו מעצב הראייה הפגוע.
  • אם הטיפול התרופתי או טיפולי הלייזר לא סייעו לשיפור במצב. הניתוח אינו מורכב במיוחד, ואחוזי ההצלחה שלו גבוהים למדי.

רופא בודק עיניים למטופל לפני ניתוח גלאוקומה

כיצד מתכוננים לניתוח?

ניתוח גלאוקומה נעשה בדרך כלל בהרדמה מקומית בלבד, לכן לא תידָרשו לצום לפניו (הצום נדרש לקראת ניתוחים הנעשים בהרדמה כללית). לפני הניתוח, תתבקשו בדרך כלל לעבור בדיקת עיניים מלאה אצל הרופא המנתח שלכם.

איך מתבצע ניתוח גלאוקומה?

ישנן שלוש דרכים עיקריות לביצוע ניתוח גלאוקומה:

  • ניתוח פילטרציה, או טרבקולקטומיה: ניתוח שבו מבצע הרופא חתך מזערי בלובן העין (במהלך הניתוח לא תרגישו דבר, ולאחריו אתם עשויים לסבול מכאבים קלים לזמן קצר, אם בכלל, בנקודה שבה בוצע החתך) ויוצר מעין 'בועת ניקוז' שדרכה ייפלט הנוזל הזגוגי החוצה. בכך יוצר הרופא יוצר 'מעקף' לטובת ניקוז טוב יותר של הנוזל. זהו ניתוח הגלאוקומה הנפוץ ביותר כיום
  • השתלת צינורית ניקוז: אפשרות נוספת ל'ניקוז אלטרנטיבי' ומלאכותי, שיסייע בהורדת הלחץ התוך-עיני. זהו ניתוח שנעשה לרוב רק במקרי גלאוקומה קשים
  • הקפאת מקור ייצור הנוזל: ניתן להשבית כליל את פעילותו של הגוף המייצר את הנוזל הזגוגי, בעזרת קריותרפיה – טיפול בהקפאה עמוקה

 

כל אחד משלושת הניתוחים הללו אורך כחצי שעה בדרך כלל, ולא דורש יותר מהרדמה מקומית, כאמור. חשוב מאוד להתייעץ עם הרופא שלכם, לשמוע ממנו מה הם היתרונות ומה הם החסרונות של כל שיטה, ולהחליט יחד איזה ניתוח יתאים לכם.

 

הניתוח ידרוש בדרך כלל אשפוז יום, וכמה שעות לאחר סיומו כבר תשוחררו לביתכם, לרוב. מייד לאחר הניתוח ייתכנו כאבים, אך לרוב תתמודדו בעיקר עם הרגשת חוסר נוחות בעין המנותחת.

 

בשבועיים הראשונים אף צפויה הידרדרות בראייה, שתחלוף עם הזמן, כאשר הלחץ התוך-עיני יתאזן. בארבעת השבועות שלאחר הניתוח חשוב לא להתאמץ, לא להרים משאות כבדים ולא להיחשף ללכלוך ולאבק רבים.

האם יש תופעות לוואי?

לבד מזיהום ודימום – סיכונים שכל ניתוח מביא עימו – תיתכן גם פגיעה מסוימת בראייה ואף התפתחות קטרקט. סיכון נוסף הוא הצורך בניתוח גלאוקומה חוזר: עם השנים פוחתים המקרים הללו, אך עדיין מדובר במקרה שמתרחש לעיתים.

 

ככלל, תופעות הלוואי של ניתוח גלאוקומה אינן שכיחות מאוד, וניתנות לטיפול ביעילות אם אכן הופיעו.

 

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.