הבשלה חוץ גופית (IVM) של ביציות

hero-text hero-text

הבשלה חוץ גופית של ביציות (IVM) היא שיטה חדשנית בטיפולי הפריון, המאפשרת שאיבת ביציות לא בשלות מהשחלה והבשלה במעבדה ללא גירוי הורמונלי. השיטה מתאימה בעיקר לנשים עם שחלות פוליציסטיות, מחזורים לא סדירים, או סיכון גבוה לגירוי יתר שחלתי, ומציעה טיפול קצר וזול יותר עם פחות תופעות לוואי.

הבשלה חוץ גופית (הבח"ג) של ביציות (IVM-In Vitro Maturation) הינה שיטה חדשנית ומבטיחה בתחום טיפולי הפריון וההפריה החוץ גופית.

השיטה מבוססת על שאיבה של ביציות לא בשלות מזקיקים קטנים הנמצאים בשחלה במשך כל החודש, והבשלה של ביציות אלו במעבדה. בשיטה זו אין צורך בגירוי הורמונלי.

רקע

הדיווח על לידת הילד הראשון בהבשלה חוץ גופית היה בשנת 1991. הביציות נשאבו משחלה של תורמת במהלך ניתוח גניקולוגי. לאחר ההפריה, הוחזרו העוברים לרחמה של אישה עם אי ספיקה שחלתית, והאישה הרתה וילדה שלישיה. בהמשך, השיטה התפתחה בעיקר לנשים עם מחזורים לא סדירים ושחלות פוליציסטיות.

כיום, השיטה מיושמת במספר מרכזים ברחבי העולם, בהצלחה של עד 30-35% למחזור טיפול.

זהו אחוז הנמוך רק מעט מאחוזי ההצלחה במחזור הפריה חוץ גופית רגיל הכולל טיפול בהורמונים.

מנתונים שדווחו עולה כי שעור הביציות שמבשילות במעבדה באמצעות השיטה עומד על כ-90 אחוז, וכ-75% מהביציות שמבשילות מופרות.

עד כה דווחו בעולם כ-1000 לידות של ילדים בריאים אשר נולדו בשיטה זו.

התוויות

הטיפול בשיטה זו מומלץ בעיקר לנשים:

  • בעלות שחלות פוליציסטיות
  • בעלות מחזורים לא סדירים
  • בעלות סיכון גבוה לגירוי יתר שחלתי, או נשים אשר סבלו מגירוי יתר שחלתי בטיפולים קודמים (גירוי יתר שחלתי הינה מחלה הנובעת מטיפול בהורמונים, והמתבטאת באגירת נוזלים בגוף, בבטן ובראות, ואשר במקרים קיצוניים יכולה לגרום לתסחיפים ואף למוות).
  • נשים החוששות מנטילת הורמונים או נשים אשר להן הוראת נגד לשימוש בהורמונים (למשל נשים עם היסטוריה של פקקת, תסחיפים או קרישיות יתר).
  • נשים חולות סרטן המעוניינות בשימור פוריות טרם תחילת טיפולים בכימותרפיה או הקרנות. בנשים אלו אין בד"כ זמן להמתין למחזור ולגירוי שחלתי, והבשלה חוץ גופית מאפשרת להתחיל טיפול באופן מיידי.

הבשלה חוץ גופית

פרוטוקול הטיפול

קיימים מספר פרוטוקולים לטיפול ב-IVM, אך ככלל, ניתן לומר כי מדובר בטיפול קצר, הכולל: מעקב אחר התפתחות הזקיקים ובדיקות דם כשלוש פעמים במהלך הטיפול.

לקראת היום השמיני או התשיעי למחזור ניתנת זריקה לביוץ. שאיבת הזקיקים מתבצעת בסביבות היום העשירי.

שאיבת הזקיקים דומה מאוד למה שמתבצע בטיפול הפריה חוץ גופית רגיל, ומבוצע באמצעות מחט המוחדרת דרך הנרתיק, כשהאישה מורדמת בהרדמה כללית.

באם מתקבלות ביציות בשלות הן מופרדות ומופרות באותו יום.

הביציות הבלתי בשלות עוברות להבשלה בתרבית, הכוללת הורמונים במינון נמוך, למשך 24-48 שעות עד להבשלתן. ברגע שמתקבלות ביציות בשלות, הן מופרות, והעוברים שמתפתחים מהם, מוחזרים לרחם כעבור שלושה ימים, בדומה לטיפול הפריה חוץ גופית רגיל.

יתרונות

יתרונות הטיפול בשיטה זו כוללים העדר צורך בשימוש בגירוי השחלה על ידי הורמונים, ונגזר מכך, טיפול קצר יותר, עלות טיפול נמוכה יותר, פגיעה מינימלית באורח החיים במהלך הטיפול, פחות תופעות לוואי והעדר סכנה לגירוי יתר שחלתי.

בנוסף, אין צורך בהמתנה בין מחזורי הטיפול.

בטיחות השיטה

אמנם המידע הקיים בספרות עדין מוגבל, אך קיימות כבר מספר עבודות מעקב אחר ילדים אשר נולדו בשיטה זו, בהשוואה לילדים שנולדו לאחר הריון טבעי, או בטכניקות אחרות של הפריה חוץ גופית.

בכל עבודות אלו לא נמצא סיכון מוגבר למומים או הפרעות כרומוזומליות בקרב הילדים שנולדו לאחר טיפול בשיטה זו.

בארץ, השיטה מיושמת בהצלחה במספר מרכזים. לסיכום, הבשלה חוץ גופית (IVM), מהווה שיטת טיפול יעילה ובטוחה, המאפשר השגת הריון גם ללא טיפול הורמונאלי, וללא תופעות הלוואי הכרוכות בטיפול ההפריה החוץ גופית והגירוי השחלתי המסורתי.

גישה טיפולית חדשנית נכתב ע"י פרופ' אריאל הורביץ, רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית, המרכז הרפואי שיבא, תל-השומר. יועץ ומנתח בהרצליה מדיקל סנטר.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.


זימון תור לרופאים בתחום