גרידה טיפולית

hero-text hero-text

גרידה טיפולית מבוצעת למגוון מטרות ולאו דווקא במסגרת הפלה. זהו הליך קצר שמבוצע בהרדמה מקומית או כללית תוך שימוש תרופות מיוחדות להרחבת צוואר הרחם. לרוב ההליך מבוצע ההליך במסגרת אשפוז יום, כאשר בימים העוקבים יתכנו כאבים, ואף דימומים. במידה וישנו דימום חריף או כאבים ממושכים, יש להיוועץ עם רופא כי יתכן ויהיה צורך בגרידה נוספת.

גרידה היא הליך רפואי שמוכר לרובינו בעיקר כאמצעי לביצוע הפלה, אך כיום היא משמשת גם לצרכים אחרים, ונקראת גרידה טיפולית. הגרידה הטיפולית מאפשרת הוצאת רקמות מיותרות מן הרחם ומסביבתו – כאלו שנותרו בו מסיבות שונות ושעשויות לגרום לזיהום או לדימום. כל מה שחשוב לדעת על ההליך.

מהי גרידה טיפולית?

הגרידה היא שיטה ותיקה למדי, שנמצאת בשימוש כבר שנים רבות בעולם הגינקולוגיה. מדובר בהליך קצר למדי, שנעשה בשתי שיטות: שאיבת ואקום או הוצאה פיזית של תוכן הרחם בעזרת אמצעים מיוחדים – הפעולה אשר נתנה לגרידה את שמה.

עבור רבים, הגרידה נקשרת בהפלה יזומה של היריון, וזאת משום שהיא נחשבת אמצעי נפוץ להפלות יזומות, בעיקר עד השבוע ה-21 או ה-22 להיריון. כאשר הגרידה נעשית במהלך הטרימסטר הראשון להיריון, היא תבוצע לרוב באמצעות שאיבת ואקום, ואילו בשלבים מתקדמים יותר תבוצע גרידה של ממש.

הגרידה, אם כן, נפוצה מאוד בהפלות יזומות, אך היא לא נעשית רק למטרה זו: במקרים מסוימים נותרות רקמות בתוך הרחם – רקמות מיותרות אשר הישארותן עשויה לגרום להתפתחות זיהום ברחם או לדימום מאסיבי ממנו – ולכן יש להוציאן. גם במקרים כאלו תיבָּחר לא פעם הגרידה כטיפול המתאים, ואז היא תיקרא גרידה טיפולית.

כיצד מתבצעת גרידה טיפולית?

ככלל, גרידה טיפולית נעשית כמו גרידה המתבצעת לצורכי הפלה יזומה, אך ייתכן שהיא תהיה קצרה יותר וכואבת פחות (אם קל יחסית להגיע אל הרקמות ואם כמות הרקמות המוּצאות אינה גדולה במיוחד). כך או כך מדובר בהליך שנמשך כמה דקות בדרך כלל.

לצורך ביצוע הגרידה תורדמי לרוב בהרדמה כללית, אם כי לעיתים היא נעשית גם בהרדמה אזורית בלבד – בהתאם לשיקולים שונים שבהם ישתף אותך הצוות הרפואי.

לפני שתחל, יורחב צוואר הרחם בעזרת תרופות מיוחדות, כדי להפוך את ההליך לקל ומהיר יותר, גם עבורך וגם עבור הרופא. לאחר הרחבת צוואר הרחם יוחדרו כלי הגרידה אל הרחם, ויוצאו שאריות הרקמות ממנו. בסיום ההליך יוודא הרופא כי לא נותרו עוד שאריות של רקמות ברחם, כדי להימנע מגרידה טיפולית חוזרת.

מתי נדרשת גרידה טיפולית?

גרידה טיפולית תתבצע לרוב בשני מקרים:

  • לאחר הפלה טבעית: במהלך הפלות טבעיות הרחם מתרוקן במלואו, בדרך כלל, אך לעיתים בסיומן יישארו רקמות ברחם. מאחר שנוכחותן ברחם עשויה לגרום, כאמור, לזיהום או לדימום, יש לבצע גרידה שתרוקן את הרחם לחלוטין.
  • לאחר ניתוח להסרת שרירן רחמי: שרירן רחמי (מיומה) הוא מעין גידול שפיר שמתפתח מרקמת שריר הרחם ונחשב נפוץ למדי. השרירנים לא תמיד יגרמו לתסמינים, אך כשהתסמינים מופיעים יש לטפל בהם, לרוב על ידי כריתתם. באחוז קטן מהמקרים עשויות להיוותר רקמות מיותרות ברחם אחרי ההליך, ובעזרת גרידה הן מוצאות במלואן.

סימפטומים שכיחים

תופעות כמו דימום חריף או כאבים ממושכים לאחר הפלה טבעית, או ניתוח להסרת שרירן מהווים אינדיקציה טובה לכך שאכן נותרו שאריות רקמה ברחם, מה שסביר להניח יחייב כמעט תמיד ביצוע גרידה טיפולית, עליה יחליט הרופא המטפל.

אגב, כאשר נשקלת גרידה טיפולית לאחר הפלה טבעית, ייתכן שיוחלט קודם כול על תקופת המתנה מסוימת, שכן לעיתים הרחם מתרוקן באופן טבעי לאחר תקופה מסוימת. הסטטיסטיקה מראה כי כ-50% מהנשים אשר המתינו לריקון טבעי של הרחם נמנעו מביצוע גרידה, אך אם הרחם לא מתרוקן לאחר שבועות ספורים, תתבצע הגרידה הטיפולית כמתוכנן.

ההתאוששות מגרידה טיפולית

הגרידה נעשית לרוב באשפוז יום, ולכן תשוחררי לרוב מבית החולים עוד באותו יום, כמה שעות לאחר השלמת ההליך הרפואי. בימים הראשונים שלאחריה, ייתכן שתחושי בכאבים באזור הבטן התחתונה, וכן באזור הנרתיק, אך אלו אמורים לחלוף בתוך מספר ימים. דימום משמעותי אופייני גם הוא לימים שאחרי גרידה טיפולית, ועשוי להימשך אף שבועיים.

בשבוע הראשון שלאחר הגרידה לא מומלץ לקיים יחסי מין (מה גם שאלו עשויים להיות כואבים בשלב זה, באופן טבעי), וככלל – עדיף לחזור ולקיים יחסי מין רק לאחר שהדימום פוסק. הווסת הראשונה תופיע בדרך כלל כחודש עד חודש וחצי לאחר ביצוע הגרידה הטיפולית.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.


זימון תור לרופאים בתחום