בדיקה אלקטרופיזיולוגית (E.P.S)

hero-text hero-text

בדיקת אלקטרופיזיולוגית (EPS) מאתרת ומטפלת בהפרעות קצב לב. הבדיקה נחשבת בטוחה ומתבצעת ע"י רופאים מומחים. במהלך הבדיקה, מוחדר צנתר ללב דרך וריד הירך כדי לרשום ולטפל בהפרעות קצב. הכנה כוללת צום והפסקת תרופות. תופעות לוואי נדירות כוללות זיהום ודימום. לאחר הבדיקה יש לנוח, ובהיעדר סיבוכים, משתחררים באותו היום.

בדיקת אלקטרופיזיולוגית EPS (Electrophysiology studies) זוהי בדיקה שתפקידה לאתר הפרעות בקצב הלב. הבדיקה מתבצעת על ידי רופאים המומחים בתחום כבר למעלה מכמה עשורים, נחשבת לבעלת רמת סיכון נמוכה ומביאה לתוצאות מירביות. בחלק מן המקרים ניתן אף לטפל בהפרעת הקצב כבר במהלך הבדיקה עצמה, ובכך למנוע מן המטופל הליכים רפואיים נוספים.

מתי יש צורך בבדיקה אלקטרופיזיולוגית?

אדם שחווה סימפטומים שעלולים להצביע על הפרעה בקצב הלב יופנה לבדיקת E.P.S. הסימפטומים שעלולים להצביע על הפרעת קצב הם:

  • דופק מהיר/איטי מן הרגיל
  • כאבים בחזה
  • סחרחורת
  • בחילה והתעלפות

הבדיקה מתבצעת כדי לאבחן את הפרעת הקצב ואת הסוג שלה, ובמקרים מסויימים גם לטפל בה באותו הזמן.

בדיקה אלקטרופיזיולוגית (E.P.S)

איך מתבצעת בדיקת EPS?

הבדיקה מתבצעת בידי רופא ונמשכת מספר שעות. השלב הראשון הוא הזרקת חומר ההרדמה דרך צינור שהוכנס מראש לווריד. לאחר מכן, דרך ווריד הירך (בדרך כלל) של המטופל מוחדר צינור דק או כמה צינורות בהתאם לצורך, המגיע עד ללב. צינור זה נקרא צנתר.

הפרעות קצב רבות מתרחשות כתוצאה משיבוש בפעילות החשמלית של הלב. הצנתר מתפקד כאלקטרודה ורושם את הפעילות החשמלית המתרחשת בלב, ובכך מסייע באבחון הפרעות קצב. בנוסף לפעולת האבחון, הצנתר מסוגל לבצע גם פעולה טיפולית במידה ויש בה צורך, הנקראת צריבה (אבלציה).

האם יש צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה?

כן. זוהי בדיקה פולשנית המתבצעת בהרדמה. הבדיקה מתבצעת לאחר צום של 6 שעות. במידה והמטופל נוטל תרופות כלשהן, כולל תרופות ללא מרשם, עליו להודיע על כך לרופא המטפל מספר ימים לפני ביצוע הבדיקה. כמו כן, יש להביא את תוצאות כל הבדיקות הרלוונטיות שבוצעו בעבר.

האם יש סיכונים או תופעות לוואי?

הבדיקה האלקטרופיזיולוגית EPS נפוצה מאוד, ורמת הסיכון בה מוגדרת נמוכה מאוד. ובכל זאת, מדובר בבדיקה פולשנית, וככזו היא כוללת סיכונים מסוימים: זיהום, דימום באזור החדרת הצנתר ופגיעה בכלי דם שבהם הוא עובר – אך כאמור מדובר בסיכונים ברמה נמוכה מאוד. תופעת לוואי נדירה במהלך הבדיקה היא הפרעה בקצב הלב, אך הצוות הרפואי ערוך לכך מבעוד מועד.

מה ההנחיות לאחר הבדיקה?

יש לנוח, להימנע ממאמץ ולהיות בהשגחה רפואית. במידה והכל כשורה, המטופל משתחרר לביתו עוד באותו היום. גם אם התבצע טיפול בצריבה, בדרך כלל זמן החזרה לשגרה הוא קצר מאוד. במידה ובמהלך הבדיקה התגלו בעיות הדורשות טיפולים נוספים, הרופא ייתן הוראות והנחיות בהתאם לאופי הטיפול הבא והזמן שבו הוא יתבצע.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.


זימון תור לרופאים בתחום