סרטן ריאות

hero-text hero-text

סרטן הריאות הוא הגידול הממאיר הנפוץ ביותר הגורם למוות בקרב גברים ונשים ברחבי העולם, ולמרות התקדמות משמעותית בטיפול, עדיין יש לו שיעור הישרדות נמוך מאוד לאחר 5 שנים. זאת בעיקר בשל הופעת תסמינים רק בשלב מתקדם יותר של המחלה. זיהוי מטופלים בסיכון לפתח מחלה זו והכרת תסמיני הסרטן הם קריטיים לאבחון מוקדם, ולתוצאה מוצלחת יותר.

גילוי מוקדם של סרטן הריאות

מחקרים רבים בארה"ב ובאירופה הראו כי אבחון מוקדם של סרטן הריאות באמצעות סריקת CT יכול להציל חיים. מדינות רבות אימצו בהצלחה סריקה של קבוצות 'בסיכון' באמצעות סריקת CT במינון נמוך (כלומר: CT במנת קרינה נמוכה). בדיקה זו מתבצעת פעם בשנה ומאפשרת לגלות את המחלה בשלביה המוקדמים, כאשר סיכויי הריפוי גבוהים יותר. קבוצות בסיכון גבוה הן בדרך כלל מעשנים, או כאלה שהפסיקו לעשן ב-15 השנים האחרונות וכן כאלה עם היסטוריה משפחתית של המחלה.

חשוב לזכור, בדיקות סריקה אלה אינן מונעות את המחלה, אלא רק עוזרות לגלות אותה מוקדם יותר. לכן, ההמלצה העיקרית היא להפסיק לעשן וכדאי להתייעץ עם רופא המשפחה שלך לגבי הדרכים בהן ניתן לקבל תמיכה בתהליך הגמילה.

מה גורם לסרטן הריאות?

סרטן הריאות משפיע על דרכי האוויר של הריאות ונגרם בדרך כלל מחשיפה לעשן סיגריות, דלקי ביומסה (כלומר: עשן פנימי ממדורות), רדון, חשיפות תעסוקתיות (כמו אסבסט, כרום, ארסן, מתכות כבדות). הוא יכול גם להשפיע על ריאות שניזוקו ממחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD), פיברוזיס של הריאות ולאחר טיפול בקרינה קודם בחזה במקרים של סרטן השד או לימפומה.

קרוב משפחה מדרגה ראשונה עם סרטן ריאות מגדיל את הסיכון לאורך החיים פי 1.8 בשל נטייה גנטית סבירה. זכור, עישון פסיבי יכול להגדיל את הסיכון לסרטן ריאות ואף על פי שגברים היסטורית נוטים יותר לפתח את המחלה בגיל העמידה, היא יכולה להשפיע גם על אנשים צעירים יותר ובאופן גובר על נשים.

סוגי סרטן ריאות

חשוב לציין שתחת ההגדרה של סרטן ריאות, ישנו מגוון רחב של תתי-סוגים. בכ-90% מהמקרים, המחלה תהיה אחת מהבאות:

סרטן ריאות מסוג תאים קטנים (SCLC – Small Cell Lung Cancer )
גידול שמתפתח בעיקר בתוך הסמפונות ובדרך כלל מציג גידול ראשוני קטן ובלוטות לימפה מוגדלות. SCLC קשור לעישון סיגריות.
לסוג זה של סרטן יש למעשה שני שלבים: שלב מוגבל ושלב נרחב. הטיפול מבוסס בדרך כלל על כימותרפיה, לעתים בשילוב עם רדיותרפיה.

סרטן ריאות מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC – Non Small Cell Lung Cancer)

 

אלה הם סרטני הריאות הנפוצים ביותר והם מחולקים לשלושה סוגים היסטולוגיים:

אנדוקרצינוצה (Adenocarcinoma) – הסוג ההיסטולוגי הנפוץ ביותר, נוצר בתאי הבלוטות האחראיות על ייצור ריר. במקרים רבים הוא מתפתח בשולי הריאות וקשור מאוד לעישון, אם כי באנשים שמעולם לא עישנו זהו גם סרטן הריאות הנפוץ ביותר.
קרצינומה של תאים קשקשיים (Squamous Cell Carcinoma)
סרטן זה מתפתח בדרך כלל מדרכי האוויר המרכזיות הגדולות ונגרם בעיקר מעישון. ההופעה לעתים קרובות כוללת שיעול, דלקת ריאות חוזרת ושיעול דם.
קרצינומה של תאים גדולים (Large Cell Carcinoma)
זוהי צורה לא נפוצה של NSCLC המתפתח באזורים היקפיים של הריאות. היא יכולה להיות אגרסיבית ולהופיע עם מסה בריאות.

המשמעות של 'שלב' בסרטן הריאות

שלב הוא מונח המשמש לייצוג הגודל ומידת ההתפשטות של הסרטן. הוא קשור ישירות להישרדות והינו קריטי להחלטות בנוגע לאפשרויות הטיפול הזמינות וסיכויי הריפוי.

 

כפי שכבר צוין , סרטן ריאות מסוג תאים קטנים יכול להיות בשלב מוגבל (כלומר באזור אחד בצד אחד של החזה), או בשלב נרחב (כאשר הסרטן התפשט למספר אזורים).

 

עבור NSCLC, קיימת מערכת TNM (Tumor, Nodes, Metastases – גידול, בלוטות, גרורות) המסווגת את השלב מ-1 עד 4. לגידולים בשלב 1 יש את שיעור הריפוי הגבוה ביותר והם בדרך כלל מוסרים בניתוח עם שיעור הישרדות של 90% לאחר 5 שנים, בעוד שלאלה עם מחלה בשלב 4 (מחלה גרורתית) יש שיעורי הישרדות של כ-5%.

תסמינים של סרטן הריאות

יש לא מעט סימפטומים שניתן לייחס לסרטן ריאות, כאשר הופעה של רבים מהם מגדילה את הסיכויים לכך שמדובר במחלה הנמצאת בשלב מתקדם יחסית.

 

• שיעול ממושך (שלושה שבועות לפחות), או לחלופין שינויים בדפוסי שיעול קיימים. השיעול של חולה סרטן ריאות עשוי לכלול ליחה משולבת בדם.
• תחושת אי נוחות בחזה, בין אם במהלך שיעול, נשיפה או פעילות אחרת.
• קוצר נשימה ו/או צפצופים.
• דלקת ריאות שאינה מגיבה באופן מספק לאנטיביוטיקה.
• ירידה משמעותית במשקל (מעל 10%) או אובדן תיאבון, ללא סיבות נראות לעין.
• חולשה וחום.
• כאבים בחזה ו/או בעצמות.
• צרידות

כאשר סובלים מהתסמינים האלו במשך כמה שבועות לפחות, חשוב לגשת ולהיבדק באופן מיידי. חשוב להדגיש, תסמינים אלה יכולים להיגרם ממחלות אחרות מלבד סרטן ריאות, אך יש לבדוק אותם.

כיצד מאובחן סרטן הריאות?

אבחון סרטן ריאות מתחיל בדרך כלל אצל רופא המשפחה, שעלול לחשוד שהמטופל שלו סובל ממחלה חמורה דוגמת סרטן ריאות. במקרה זה, הוא יבצע בדיקה גופנית, יבחן את ההיסטוריה הרפואית של המטופל ויפנה אותו לבדיקות נוספות כולל צילום חזה. אם הצילום יראה דבר מה חשוד, יבוצעו בדיקות נוספות והפניה למומחה חזה.

 

מגוון בדיקות משמשות לאבחון ולקביעת שלב סרטן הריאות. בדיקות הדמיה מתחילות בדרך כלל עם CT חזה. אם נמצא סרטן בסבירות גבוהה, נדרשת סריקה מעמיקה יותר הנקראת PET CT (לעתים קרובות ביחד עם סריקת מוח נפרדת).

 

בהתבסס על ממצאי ההדמיה, מומחים ישקלו הליך של לקיחת ביופסיה כדי לקבל אבחנה היסטולוגית. אלה יכולים לכלול:

ברונכוסקופיה גמישה: תחת הרדמה, מוחדרת מצלמה גמישה לדרכי האוויר דרך הפה או האף ואם רואים את הגידול, ניתן לקחת ביופסיות.
אולטרסאונד אנדוברונכיאלי (EBUS) / אולטרסאונד אנדוסקופי (EUS): בדומה לברונכוסקופיה, זה מאפשר לקיחת ביופסיה מגידולים ובלוטות לימפה בחזה המרכזי ומשמש גם לקביעת שלב ה NSCLC.
ביופסיית ריאה מונחית CT: באמצעות ה-CT, רדיולוג יכול להחדיר מחט ביופסיה לתוך הגידול. בתהליך זה נשתמש בהרדמה מקומית כדי להופכו לנוח יותר.
ביופסיה כירורגית: האפשרויות כוללות מדיאסטינוסקופיה, ניתוח חזה בעזרת וידאו (VATS), ניתוח חזה בסיוע רובוטי (RATS) לביופסיה או הסרת הגידולים.
הליכים מונחי אולטרסאונד: אם יש מחלה המשפיעה על קרום הריאה (הפלאורה), ניתן להשתמש באולטרסאונד לביופסיה. אם הסרטן גורם להתפתחות נוזל סביב הריאה (תפליט פלאורלי), ניתן לנקז אותו בהנחיית אולטרסאונד ולשלוח דגימות לבדיקה.

כיצד ניתן לטפל בסרטן הריאות?

אפשרויות הטיפול תלויות במספר גורמים כולל הסוג ההיסטולוגי של סרטן הריאות, השלב (STAGE), כושר המטופל והעדפות המטופל. NSCLC בשלב מוקדם מטופל בדרך כלל בניתוח, לעתים עם כימותרפיה. מחלה מתקדמת מקומית יכולה להיות מטופלת עם כימותרפיה, אימונותרפיה וקרינה, לפעמים עם ניתוח אם יש תגובה טובה לטיפול. מחלה בשלב מאוחר מטופלת בדרך כלל עם כימותרפיה, אימונותרפיה או טיפולים 'ביולוגיים' אם נמצא שלמטופל יש מוטציות גנטיות מסוימות גורמות סרטן בדגימת הביופסיה או בדיקת דם, שניתן לכוון אליהן (למשל: EGFR, ALK, ROS, KRAS וכו'). תגובת הטיפול לחומרים אלה יכולה להיות מרשימה מאוד ונסבלת טוב יותר מכימותרפיה.
כדי לדון באפשרויות אלה, אנו ממליצים על התייעצות עם אחד המומחים שלנו.

 

לקבלת מידע נוסף או ייעוץ אישי, כדאי לקבוע תור אצל רופא מומחה למחלות ריאה


זימון תור לרופאים בתחום
אולי יעניין אותך עוד