זריקת PRP – פלזמה עשירה בטסיות דם

hero-text hero-text

השימוש בזריקות פלזמה עשירה בטסיות, או בשמה זריקת PRP (platelet-rich plasma) בטיפולים שונים ומגוונים, הפך לשכיח ונפוץ יותר ויותר בשנים האחרונות. מחקרים שונים הוכיחו את יעילותן ובטיחותן של זריקות PRP כמאיצות את תהליך במצבים של אוסטיאוארתריטיס, קרעים ברצועה, פציעות בשרירי הירך האחורי וגיד האכילס ועוד.

מהי שיטת PRP?

זריקות PRP המכילות דם של המטופל עצמו, מיוצרות עם ריכוז טסיות דם גבוה באופן מיוחד, בתהליך צנטריפוגה (שהינו כלי המפריד את הדם למרכיביו השונים). טסיות דם הינן קריטיות לשם קרישת דם, ובאופן רגיל הן חלק מהפלזמה הנוזלית הקיימת אצל כל אחד ואחד. היתרון העיקרי במנת דם זו טמון בעובדה שהיא עשירה בגורמים ביולוגיים כמו פקטורי גדילה, ציטוקינים, חלבונים ורכיבים תאיים אחרים אשר חיוניים לריפוי לאחר פציעה. בשנים האחרונות למדו הרופאים שלגוף יש את היכולת לרפא את עצמו. זריקת PRP הינה טיפול אשר רותם את יכולות הגוף להבריא ומסייע לו בתהליך זה. הפלזמה העשירה בטסיות מאיצה את תהליך הריפוי של הגידים, הרצועות, השרירים והמפרקים הפצועים.

מתי נשתמש בזריקות PRP?

ככל שתוחלת החיים הממוצעת של האדם גדלה, ישנו סיכון מוגבר לנזק סחוסי שגורם לכאב רב. זריקת PRP יכולה לשמש ביעילות במצבים של נזק סחוסי וגידי, לרבות כאבי כתף הנגרמים מקרעים, קרעים בגיד אכילס ופציעות אחרות ברקמות רכות. כמו כן, הזרקת PRP משפרת תפקוד ומפחיתה כאב בקרב מטופלים הסובלים מדלקת גידים כרונית ומצבים כמו tennis elbow. חלק מיתרונותיה של זריקת PRP נובע מהעובדה שהיא יכולה להפחית את הצורך בתרופות אנטי דלקתיות או תרופות חזקות יותר לשיכוך כאבים כמו אופיואידים.

ספורטאי סובל מכאבים בגב התחתון

כיצד זריקת PRP מתבצעת?

זריקת PRP ניתנת למטופלים, לרוב, תחת הנחיית אולטרסאונד, כדי לוודא את המיקום המדויק להזרקה. לאחר הרדמה מקומית של האזור המטופל, יוכל המטפל להזריק באופן מדויק את מנת הדם. ההליך כולו נמשך בדרך כלל עד כ-30 דקות, אולם הזמן תלוי באזור המטופל ובמידת מורכבותו.

ברגע שטסיות הדם מוזרקות לאזור הנדרש, הן מתפרקות ומשחררות גורמי גדילה, כחומרים המסייעים לתאים להתחדש. לאחר ההזרקה, על המטופל להימנע מפעילות גופנית לפרק זמן קצר, אולם בדרך כלל מגבלה זו תוטל רק במקרים של פציעות חמורות. זריקות PRP לא משפיעות באופן מידי, ולעיתים זמן השפעתן יכול להיארך מספר שבועות.

איך מתכוננים לפני קבלת זריקות PRP?

כהכנה לפני הזרקת PRP, סביר להניח שתונחו להפסיק נטילת תרופות מסוימות, בעיקר תרופות מדללות דם כמו אספירין ואיבופרופן. לפעמים נדרשים המטופלים להפסיק גם נטילת ויטמינים או תוספי תזונה מסוימים, כגון חומצות שומן אומגה 3. כמו כן, מכיוון שהכנת הזריקה כרוכה בהוצאת דם מהמטופל, יש להקפיד על הוראות האכילה והשתיה המותרות, כדי למנוע סחרחורת. לא תוכלו לקבל טיפול זה במקרה ואתם סובלים מתפקוד לא תקין של טסיות דם או ספירת טסיות נמוכה, לרבות מקרים של אנמיה, סרטן או זיהומים כללים אחרים.

האם יש סיכונים ותופעות לוואי?

תופעות הלוואי של זריקות PRP מוגבלות מאוד מכיוון שהזריקות נוצרות מהדם העצמי של המטופל, כך  שהגוף לא נוטה לדחות את הטיפול או להגיב לו באופן שלילי. תופעות הלוואי הנפוצות יותר לאחר הליך הזרקת PRP הן חבורות באזור ההזרקה ולפעמים כאב. סיבוכים נדירים יותר יכללו דימום או פציעות עצביות. כאשר חשים בכאב חד וחזק, יש להודיע לרופא המטפל לשם בירור מעמיק יותר.

זריקת PRP ליד של מטופל

באיזה תדירות ניתן לקבל זריקות PRP?

זריקת PRP בדרך כלל ניתנת כטיפול חד פעמי. מכיוון שהטיפול מערב מרכיבים וחומרים שונים, כמו גורמי גדילה, יהיה צורך בניסויים ומחקרים נוספים כדי לקבוע לגבי תדירות ההזרקות ומשך זמן הפעולה שלהן. באופן ספציפי, ניתן להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי נתוני המחקר הקיימים, ניסיון אישי והתאמת הטיפול לבעיה האישית.

איזה שאלות נוספות רצוי לשאול את הרופא?

לפני התחלת הטיפול, וודאי תרצו להתרשם מהרופא המטפל ומהצוות והאמצעים העומדים לרשותו. גם אם אתם כבר מטופלים ומכירים מרפאת כאב, תרצו וודאי לשאול שאלות נוספות ומעמיקות יותר בקשר להזרקות PRP ולהליך הצפוי. במעמד זה תוכלו לברר ולשאול האם הזריקה מכאיבה? האם יש דברים שהמטופל צריך לעשות בשביל להפוך את הטיפול ליותר אפקטיבי? מהו זמן ההתאוששות הנדרש לאחר קבלת הזריקה? האם יש הנחיות מיוחדות לאחר קבלת הזריקה? וכד'.

שימו לב – על מנת לקבל זריקת PRP צריך להגיע לבדיקה וייעוץ במרפאת כאב, לזימון תור לחצו כאן.