>
כאבים עצביים (נוירלגיה טריגמינלית)
כאבים עצביים (נוירלגיה טריגמינלית)

כאבים עצביים (נוירלגיה טריגמינלית)

נוירלגיה הוא שם כולל לכאב הנובע ממקור עצבי (נוירו – עצבי; אלגיה – כאב). ישנם סוגים רבים של כאבים ממקור עצבי, כאשר אחד מהם הוא 'תסמונת העצב המשולש', או בשמה הרשמי: נוירלגיה טריגמינלית (trigeminal neuralgia).

מחלה זו מתבטאת בהתקפים קצרים של כאב עצבי עז בפנים, שיכול להתחיל באופן ספונטני, ללא סיבה ברורה, אך לעיתים נגרם כתוצאה ממצב מסוים: לעיסה, חשיפה לקור עז או רוח חזקה וכן צריכת מזון מסוים. הכאב בזמן התקף הוא עז, וחולף בדרך כלל תוך שניות או דקות, כאשר ההתקפים עצמים נוטים לחזור שוב ושוב.

מרפאת הכאב מבית מדיקל NOW של בית החולים הרצליה מדיקל סנטר מציעה סוגים שונים של טיפולים להתמודדות עם כאבים אלו.

 מהו עצב המשולש ומהם הגורמים לכאב?

נויראלגיה טריגמינלית פוגעת בדרך כלל רק בצד אחד של הפנים, כאשר לרוב הוא יופיע בצידם הימני – אם כי עד היום לא ברורה הסיבה לכך. המחלה שכיחה יותר בקרב אנשים מעל גיל 40, ומספר הנשים שסובלות ממנה גבוה פי שניים בהשוואה לגברים. זו מחלה אשר על פי הספרות הרפואית פוגעת בכ-0.5% מהאוכלוסייה, ועל כן נחשבת לנדירה יחסית. יחד עם זאת, בשל הקושי לאבחן בצורה מדויקת את הכאב הזה, ייתכן שבפועל התופעה נפוצה יותר ממה שמשקפים מספרים אלו.

הסיבה להתפתחות המחלה איננה תמיד ידועה. עם זאת, ישנם מקרים בהם ניתן להוכיח כי כלי דם העוברים בסביבת העצב או על שורשו של העצב המשולש, פשוט לוחצים עליו. אותו לחץ על העצב עשוי ליצור אותות כאב שנשלחים לאורך הפנים, וגורמים לכאב הדוקר המאפיין את המחלה.

 

איך מטפלים בנוירלגיה טריגמינלית?

הטיפול בנויראלגיה הטריגמינאלית יתחיל לרוב במתן תרופות לחולה. ישנן משפחות של תרופות שהוכחו כיעילות לטיפול במצבים אלו, וביניהן קרבמזפין (carbamazepine), פראגבלין (pregabalin) או גאבאפנטין (gabapentin). לאורך השנים הוכח כי תרופות אלו יכולות להקל על הכאב במידה רבה.

בדרך כלל, תינתן בתחילה תרופה אחת מתוך משפחת התרופות שצוינו כעת, ובמידת הצורך – בהתאם להתקדמות הטיפול, להשפעה על תחושת הכאב ולתדירות ההתקפים – יועלה מינון התרופה או שתישקל האפשרות להחליפה בתרופה אחרת.

במקרים בהם התרופות אינן יעילות דיין, תיבדק האופציה של ביצוע הליכים פולשניים. אחת האפשרויות בתחום זה היא הזרקה לשורש העצב תחת שיקוף, במטרה להפחית את הזרמת הכאב מהשורש לאורך העצב. אפשרות פולשנית אחרת הינה ניתוח דה-קומפרסיה של העצב הטריגמינלי (Micro-vascular decompression). זהו הניתוח היעיל ביותר לטיפול בנויראלגיה טריגמינלית, אשר מטרתו היא למנוע לחץ של כלי הדם על שורש העצב המשולש, באזור גזע המוח.

בפועל, נעשית הפרדה מכאנית ומוכנס מעין 'קיר הפרדה' מטפלון, בין השורש לבין כלי הדם. אחוזי ההצלחה של הניתוח הזה נחשבים גבוהים, במקרים בהם ניתן להוכיח כי כלי דם לוחצים על סביבת העצב (אותו גרם שציינו קודם לכן). עם זאת, ההחלטה על ניתוח כזה תתקבל רק במקרה בו מתברר כי הטיפול התרופתי אינו מסייע בשיפור המצב.

לקביעת תור במרפאת כאב דרך האתר לחצו כאן