איך מאבחנים הפרעות קצב לב?
- בדיקה גופנית: במקרים מסויימים ניתן לאבחן הפרעה בקצב הלב על ידי בדיקה גופנית. הרופא מאזין לליבו של המטופל באמצעות סטטוסקופ, ויכול להבחין בקיום של אי סדירות בדופק.
- אלקטרופיזיולוגיה: שימוש במכשור רפואי המסוגל למדוד פעילות חשמלית על ידי שימוש באלקטרודות.
- א.ק.ג: השיטה הידועה ביותר של תחום האלקטרופיזיולוגיה. במהלך בדיקה זו מונחות מספר אלקטרודות על חזהו של המטופל, ואלה רושמות את הפעילות החשמלית של הלב. מכשיר האק"ג מוציא פלט שמפוענח בידי הרופא, וכך הרופא מקבל מידע לגבי פעילות הלב של המטופל. עם זאת, לא כל הפרעת קצב יכולה להיראות מיידית בבדיקה זו ולכן יש צורך בביצוע אק"ג בעת מאמץ (ארגומטריה), ואף בבדיקה הנמשכת לאורך 24 שעות (הולטר אק"ג).
- צנתור: הליך פולשני אך נפוץ מאוד, המשמש לאבחון הפרעות קצב לב ולטיפול בהן, לעתים בו זמנית. בפעולה זו מוחדר צינור לווריד של המטופל ומגיע לתוך הלב. המכשיר יכול לאבחן את הפרעת הקצב ובמקרים מסויימים אף לפתור אותה בו במקום.
דרכי טיפול אפשריות בהפרעות קצב לב
על פי האבחון שבוצע בידי הרופא ניתן להחליט על הטיפול המתאים לכל סוג של הפרעה בקצב הלב.
טיפול תרופתי
במקרים רבים הטיפול נעשה באמצעות תרופות. ישנן תרופות להאטת קצב הלב, ותרופות למניעת קרישי דם שעלולים להיווצר כתוצאה מפעילות לבבית לא תקינה. הטיפול התרופתי לעתים משולב עם טיפולים אחרים. על מנת שהטיפול יהיה יעיל ומוצלח, חשוב להקפיד על נטילת התרופות באופן סדיר ועל פי הוראות הרופא.
השתלת דפיברילטור
או בשמו העממי "קוצב לב". זהו מכשיר חשמלי המושתל בגופו של המטופל, אשר יודע לזהות הפרעות בקצב הלב ולתת שוק חשמלי במידת הצורך, כלומר כאשר המכשיר מזהה הפרעת קצב. ניתוח ההשתלה מתבצע בהרדמה מקומית ונמשך כשעה וחצי. לאחר הניתוח המטופל מועבר להתאוששות והשגחה בבית החולים, ובמידה ואין סיבוכים משתחרר לביתו בתוך כ-24 שעות. ניתן לחזור בהדרגה לשגרה יום-יומית, בהתאם להוראות הרופא. לאדם שבגופו מושתל דפיברילטור אסור להיחשף לקרינה מייננת וטיפולים בגל קצר.
אבלציה (צריבה)
נעשית על ידי צנתור טיפולי. המכשיר מאתר ומאבחן את ההפרעת קצב ואת הגורמים לה, ועל ידי שחרור חום צורב את הנקודות שגורמות להפרעות קצב לב. לאחר טיפול זה, רוב המטופלים משתחררים לביתם בתום השגחה של כ-24 שעות וחוזרים לשגרה מלאה בתוך זמן קצר, בהתאם להוראות הרופא.
לאחר הטיפול בהפרעת קצב
אדם הסובל מהפרעת קצב כלשהי צריך לנהוג במשנה זהירות גם לאחר הטיפול, אף כי מטופלים רבים חוזרים לשגרה יום יומית מלאה. על מטופל שעבר צנתור או השתלת דפיברילטור להישמע להוראות הרופא, להימנע מעישון ומשתיית אלכוהול ולהקפיד על נטילת התרופות שנרשמו לו. במקרים של חזרת אחד או יותר מן התסמינים יש לפנות לרופא באופן מיידי.
סוגי הפרעות קצב לב והסימפטומים
דופק איטי (ברדיקרדיה)
קצב לב תקין במצב מנוחה של אדם בוגר ובריא הוא כ-70 פעימות לדקה. עיכוב באותות החשמליים הוא הגורם העיקרי לקצב לב איטי. כמו כן, אנשים שעוסקים בספורט באופן אינטנסיבי וקבוע קצב הלב הוא איטי יותר מאשר אצל אנשים שאינם מבצעים פעילות גופנית באופן קבוע. במקרה זה, קצב לב איטי הוא מצב נורמלי ותקין.
הסימפטומים של ברדיקרדיה:
- תחושה שהלב "מחסיר פעימה"
- עייפות
- סחרחורת
- חולשה
- במקרים קיצוניים אובדן הכרה
פרפור חדרים
פגיעה בפעילותו של קוצב הלב הראשי, האחראי על שליחת האותות החשמליים בלב. תאי שריר הלב, שמסוגלים אף הם לשלוח אותות חשמליים, שולחים כמות לא סדירה ולא מפוקחת של אותות חשמליים. במצב זה הלב אינו מאפשר את פעילותו התקינה של הלב. גם גורמים חיצוניים עשויים לגרום לתופעה, כמו הפסקת נשימה, התחשמלות או שימוש לקוי בתרופות. במצב של פרפור חדרים משתבשת הזרמת הדם שסדירה אל הלב ומן הלב לגוף.
התסמינים העיקריים של פרפור חדרים:
- דופק מהיר באופן קיצוני
- התעלפות
- הפסקת נשימה במקרים חמורים
במצב זה יש לבצע באדם החייאה ולהזעיק עזרה רפואית באופן מיידי. זמן קצר לפני שהאדם עובר פרפור חדרים הוא עלול לחוש סימנים מוקדמים לתופעה: סחרחורת, בחילה, כאבים בחזה, קוצר נשימה, דפיקות לב מואצות.
אין להתעלם מסימפטומים אלה, בעיקר אנשים בעלי מחלות לב ומחלות נוספות. פניה לרופא בזמן יכולה להציל חיים.
דופק מהיר (טכיקרדיה)
מעל 100 פעימות בדקה. קצב לב מהיר שנגרם משליחה מהירה מדי של אותות חשמליים במערכת החשמלית של הלב. זהו מצב חירום רפואי המחייב פנייה מיידית לחדר מיון וקבלת טיפול מתאים.
הסימפטומים של טכיקרדיה:
- כאבים בחזה
- קוצר נשימה
- סחרחורת
- במקרים מסויימים אפילו אובדן הכרה
פרפור פרוזדורים (פרפור עליות)
זוהי הפרעת הקצב השכיחה ביותר. מצב שפני עצמו אינו מסכן חיים, אך עלול לגרום להיווצרות קרישי דם ולגרום לשבץ מוחי. אנשים בעלי מחלות לב נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בפרפור פרוזדורים, אך במקרים מסויימים גם אנשים בריאים לחלוטין חווים זאת. ישנם אנשים שכלל לא יחושו שדבר מה אינו תקין ולא יידעו בכלל שהם עוברים, או עברו בעבר, פרפור פרוזדורים.
תסמיני פרפור עליות:
- דופק לא סדיר ומהיר במיוחד
- קשיי נשימה
- כאבים בחזה
רפרוף פרוזדורים
הפרעת קצב שדומה לפרפור פרוזדורים, אך במצב זה הלב מצליח לתפקד ביעילות מדי פעם.
היעדר טיפול ברפרפוף פרוזדורים ממושך עלול לגרום לאי ספיקת לב.
הסימפטומים של רפרוף פרוזדורים:
- דופק מהיר
- בחילה
- קוצר נשימה
- כאבים בחזה
טיפול בהפרעות קצב
הפרעה בקצב הלב (אריתמיה) היא מצב שבו נגרם שיבוש בפעילותו התקינה של הלב כתוצאה מבעיה מכנית בשריר הלב, או הפרעה באותות החשמליים הפועלים בו. ישנם כמה גורמים לבעיה זו ואף גורמי סיכון המעלים את הסיכוי להתרחשותה. הפרעות קצב לב עלולות להיות מצב מסכן חיים העלולות לגרום למוות אם מתעלמים מהן, אך ניתן לאבחן ולטפל בהן ביעילות. התנהגות מניעתית, מודעות וטיפול נכון יכולים לשפר את חייהם של הסובלים מהפרעות שונות בקצב הלב.
הגורמים להפרעות בקצב הלב
ישנם שני גורמים עיקריים להופעתם של הפרעות קצב לב:
- הגורם הראשון הוא שיבוש בתפקוד התקין של המערכת החשמלית של הלב. שיבושים אלה יכולים לגרום לשליחת אותות חשמליים לא תקינים ללב ובכך לגרום לעלייה או ירידה בקצב הלב.
- הגורם השני להפרעת קצב הלב הוא מחלה בשריר הלב עצמו. לדוגמא, אוטם שריר הלב (מחלה שידועה יותר כ"התקף לב") היא מצב שבו משתבשת אספקת הדם הסדירה אל הלב וממנו. זוהי בעיה מכנית, שיכולה לגרום גם להופעת הפרעה במערכת החשמלית של הלב.
קיימים מספר גורמים המעלים את הסיכון ללקות בהפרעת קצב, כאשר הבולטים שביניהם הם עישון ושתיית משקאות אלכוהוליים. הימנעות מהם יכוליה להפחית את הסיכון ללקות בהפרעות קצב הלב.
תסמינים וסימנים ראשונים להפרעות בקצב הלב
המאפיינים הבולטים ביותר בכל בעיה לבבית הינם כאבים בחזה ושינויים בקצב דפיקות הלב, כלומר דופק מהיר או איטי מן הרגיל. כמו כן עשויים להופיע סימפטומים כגון קוצר נשימה, בחילות, סחרחורת, עייפות וחולשה. סימפטומים אלה מאפיינים מחלות רבות, אבל אין להזניח אותם. לעתים הם מופיעים זמן מה לפני התרחשות ההפרעה ואי-התעלמות מהם עשויה להציל חיים. בעת הופעת התסמינים האלה יש לפנות לייעוץ רפואי באופן מיידי, בעיקר באנשים מבוגרים או הסובלים ממחלות נוספות.