כשבוחנים את החשיבות של תפקוד השרירים בגוף שלנו, אפשר להבין מדוע מחלות שרירים עלולות להיות בעיה חמורה. השרירים, הידועים ביכולת התכווצות, הרפיה והתארכות שלהם, אחראים למעשה על כל פעולה הדורשת תנועה (בין אם רצונית ובין אם אוטומטית). הם תורמים לעבודת חלק מהאיברים הפנימיים ולוקחים חלק בתהליכים חשובים אחרים הנעשים בגוף, דוגמת ייצור החום.
התמונה הופכת למורכבת יותר על רקע העובדה ששרירי הגוף עלולים להיפגע באינספור דרכים. לצד פגיעות אורתופדיות דוגמת קרעים או חבלות, ידועות כיום מגוון מחלות שרירים המאוגדות תחת השם "מיופתיה". המחלות, הגורמות לקשיים בביצוע פעולות בסיסיות, לכאבים ולתסמינים נוספים, נחלקות לשתי קבוצות עיקריות: מחלות שרירים גנטיות (בעיקר ניוון שרירים על סוגיו) ומחלות שרירים נרכשות, הנוטות להיות אוטואימוניות. מחלות אלה נגרמות פעמים רבות עקב תהליכים דלקתיים, הגורמים לכך שהמערכת החיסונית של האדם תוקפת את השרירים.
לצד אלה ניתן להצביע על שלל מחלות שרירים אחרות, שעלולות להיות נוירולוגיות, זיהומיות, ממאירות, משניות (כלומר, כאלה הנובעות ממחלות אחרות או מהטיפול בהן) – והרשימה עוד ארוכה.
מהן הבדיקות שאנחנו מבצעים?
אבחון מחלות שרירים אינו משימה פשוטה על רקע העובדה ש"קל" לבלבל פגיעות שונות במערכת העצבים או בחיבור שבין העצב לשריר עם מחלות השריר עצמן. לכן יש צורך בביצוע סדרה של בדיקות. ההערכה הנוירולוגית היא חלק חיוני בתהליך והיא כוללת בחינה של התסמינים, תשאול המטופל (למשל, לגבי הרקע המשפחתי שלו) ועוד.
יש מקרים בהם ההערכה הנוירולוגית תספיק על מנת לספק לנו אבחנה מדויקת. עם זאת, פעמים רבות נדרשות בדיקות משלימות הנעשות במסגרת מכון ה-EMG החדיש של הרצליה מדיקל סנטר, ביניהן:
- EMG (אלקטרומיוגרפיה) – בדיקת הפעילות החשמלית של השרירים
- בדיקות מעבדה, עם דגש לא מבוטל על בחינת רמות האנזים CK אשר רמתו עולה בעת גרימת נזק לתאי השרירים
- בדיקות גנטיות לאיתור מחלות שרירים בעלות רקע משפחתי
טיפול במחלות שרירים – מידע כללי
הטיפול במחלות שרירים הוא מורכב וצפוי להשתנות על פי סוג המחלה, דרגת החומרה שלה וההשפעה הנקודתית שלה על האדם. השורה התחתונה היא שברוב המקרים יש צורך בשילוב בין מספר כלים טיפוליים על מנת להקל על האדם, לשכך את התסמינים, לשפר את עצמאותו ולאפשר לו להתמודד עם המחלה בצורה ראויה.
הטיפול במחלות שריר עשוי לכלול תרופות וסטרואידים שונים (לדוגמה, תרופות למטרת דיכוי פעילות המערכת החיסונית או להאטת קצב התפשטות ניוון שרירים), פיזיותרפיה, הידרותרפיה, תרפיה בבליעה, בדיבור או בנשימה, מתן תמיכה פסיכולוגית לחולה ולמשפחתו ועוד.
בחלק מהמצבים שינויים באורח החיים, בדגש על פעילות גופנית ותזונה מותאמת, יכולים להקל משמעותית על האדם. יש מצבים בהם פתרון המחלה הראשונית המשפיעה על השריר עשוי לפתור את הבעיה, דוגמת איזון תפקוד בלוטת התריס במקרה בו מחלת השריר נובעת משיבוש אנדוקריני או מטבולי.
מה הם הטיפולים שניתן לעשות אצלנו?
בית החולים הרצליה מדיקל סנטר לוקח על עצמו את הטיפול במחלות שרירים, מחלות עצבים ומחלות עצב-שריר. אנחנו מציעים את הטיפולים המתקדמים הנדרשים להתמודדות עם מחלות שריר, ביניהם התאמת תרופות, טיפולי פיזיותרפיה הניתנים על ידי מערך רחב של פיזיותרפיסטים, ניתוחי שרירים (נעשים בעיקר כאשר יש בכך צורך אורתופדי) ועוד.
כמו כן, אנחנו מעניקים ייעוץ מקיף לגבי שיפור אורחות החיים, במטרה להקל על תסמיני המחלה או אפילו להוציא מהמשוואה גורמים שעלולים לגרום להחמרה שלהם. בהקשר הזה ניתן להזכיר בניית תוכנית פעילות גופנית, ייעוץ תזונתי, התאמת עזרים אורתופדיים וכן הלאה.
עומדים לצידכם לאורך כל הדרך
בהרצליה מדיקל סנטר, תקבלו ליווי אישי וצמוד בכל שלבי ההתמודדות עם מחלת השריר: החל מהייעוץ הראשוני וביצוע הבדיקות לאיתור המחלות, דרך ביצוע תוכנית הטיפולים הנבנית עבורכם באופן אישי ועד לליווי במהלך השיקום, תוך ביצוע מעקבים ובדיקת תקופתיות במידת הצורך.
בבית החולים פועלים מומחים מהשורה הראשונה בתחומים רפואיים מגוונים, המשלימים יחדיו את המלאכה. על רקע העובדה שמחלות שרירים עלולות להשפיע על שורה ארוכה של איברים ומערכות בגוף, ייתכן מאוד שיהיה צורך בשילוב של מומחים מדיסציפלינות רפואיות שונות. העובדה שניתן לקבל את הטיפולים בשערי בית החולים מקלה משמעותית על חיי המטופלים, מקצרת את משך הטיפול ומשפרת את תוצאותיו.