אונקוגנטיקה

hero-text hero-text

מחלות הסרטן השונות עלולות להתפרץ ולהתפתח עקב רשימה ארוכה מאוד של גורמים, חלקם, כמו עישון, מעלים סיכון לסוגי סרטן שונים, חלקם ייחודיים לסוגי סרטן מסויימים. לכ 5-10% מגידולי הסרטן יש בסיס תורשתי – גנטי. אצל אנשים שבמשפחתם יש חולי סרטן רבים, החשד בגורם תורשתי גבוה יותר. גורמים תורשתיים משחקים תפקיד כמעט בכל הגידולים, ידועים בעיקר סרטן השד והשחלות, סרטן המעי הגס, מלנומה, סרטן הלבלב – והרשימה, למרבה הצער, עוד ארוכה.

חשוב לציין שברוב המקרים, סרטן מתפתח עקב שילוב של מכלול רחב של גורמים, חלקם גנטיים וחלקם סביבתיים. עם זאת, יש מקרים בהם לבסיס הגנטי תפקיד חשוב ומשמעותי. במקרים אלו הנטייה התורשתית (המוטציות) עלולות לעבור מדור לדור, ונשאי המוטציה נמצאים בקבוצת סיכון לסרטן.

 

אונקוגנטיקה הוא תחום רפואי שמטרתו לאתר את הבסיס התורשתי למחלת הסרטן, ובכך לאפשר מניעה וגילוי מוקדם ממוקדים, מותאמים אישית. בהרצליה מדיקל סנטר, אנחנו מספקים מענה מקיף בתחומי אונקוגנטיקה: משלבי האבחון ועד לטיפולים עצמם.

תמונה של סליל ה DNA

מהן הבדיקות שאנו מציעים?

השאלה שצריכה להישאל היא מהם המצבים בהם נשקול בדיקות לבירור גורמים תורשתיים לסרטן. בירור מהסוג הזה עשוי להידרש אם מספר בני משפחה מתגלים כחולי סרטן, כאשר המחלה מופיעה אצל אדם מסוים בגיל צעיר יחסית או במצבים בהם דפוסי המחלה נחשבים לייחודיים באופן יחסי.

 

ידועות תסמונות גנטיות של סרטן המזוהות עם סוגי סרטן שונים. הנפוצות שבהן, הן:

  • תסמונת סרטן שד וסרטן שחלה תורשתי – נגרמת עקב מוטציות בגנים BRCA1/2. עלולה להגדיל גם את הסבירות לסרטן הלבלב, ולסרטן הערמונית בגברים
  • תסמונת לינץ' ( HNPCC) – נובעת ממוטציות בגנים ממשפחת ה MMR, ומגדילה את הסיכויים בעיקר לסרטן המעי הגס (התסמונת נצפתה לראשונה במשפחות עם שכיחות גבוהה של סרטן זה), סרטן הרחם, סרטן הלבלב ואחרים
  • תסמונת פוליפוזיס של המעי ("פוליפוזיס משפחתית") – מצב תורשתי בו לאורך מערכת העיכול, ובמיוחד במעי הגס, מתפתחים פוליפים בכמות גבוהה במיוחד. למרות שהפוליפים שפירים בתחילת הדרך, עם הזמן הם עלולים להפוך לממאירים (בעיקר אם לא מזהים את המצב ומטפלים בו בהקדם) ולגרום לסרטן המעי הגס.

 

הליך הבירור מתחיל בדרך כלל מבחינה של ההיסטורית האישית והמשפחתית של האדם הנבדק, בדגש כמובן על מחלת הסרטן ומחלות אחרות הנחשבות לחמורות. בהתאם לסוג המחלה האפשרי, מוחלט על הבדיקות שיש לבצע במקרה נתון. ברוב המקרים מדובר בבדיקות דם או דגימות רוק – עליהן עושים את הבדיקות המתאימות.

ייעוץ אונקוגנטי – מידע כללי

לייעוץ אונקוגנטי חשיבות מכרעת, שעשויה להציל חיים. היעוץ והברור נעשים על ידי רופא/ה עם התמחות בגנטיקה רפואית. היעוץ והבדיקות מאפשרים להעריך מה הסיכוי של אדם להיות נשא של המחלה הסרטנית ולחלות בה. בהתאם לתוצאות, המטופלים מקבלים דגשים חשובים לגבי אופני המניעה, הגילוי המוקדם, המעקב והבירור של הסרטן. הרי ידוע שאיתור מוקדם הוא הגורם החשוב ביותר לשיפור סיכויי ההתמודדות עם רוב סוגי הסרטן.

 

לחולים בסרטן על בסיס תורשתי, האבחון הגנטי מאפשר לאונקולוג לעתים לבחור טיפול ייחודי. דוגמה לכך היא תרופות מקבוצת מעכבי הפארפ (PARP Inhibitors) בגידולים על רקע נשאות  של מוטציה בגנים BRCA1/2.

 

אם מתגלה גורם תורשתי במשפחה, מומלץ להפנות גם את בני המשפחה לייעוץ האונקוגנטי, בכדי לאתר מי מבני המשפחה נשא שהסיכון שלו לחלות גבוה ומומלץ לו על מעקב מותאם, ומי אינו נשא, ולכן לא צריך מעקב ייחודי.

הטיפולים שניתן לעשות אצלנו

הרצליה מדיקל סנטר מספק מכלול שירותים רחב במסגרת תחום האונקוגנטיקה, לרבות:

בבית החולים נפתח שירות של אונקוגנטיקה. צוות מומחים המשתף פעולה במקרים של סרטן בעלי רקע תורשתי, לרבות גנטיקאים ויועצים גנטיים, מומחי אונקולוגיה, אורולוגים, גינקולוגים ועוד. שילוב השירותים והמומחים נקבע בכל מקרה לגופו, על פי סוג המחלה, דרגת החומרה שלב והשלב בו היא נמצאת.

 

מטרת השירות בכללותו היא להקטין את ממדי התחלואה בתא המשפחתי הנתון, לאפשר אבחון מוקדם ואפילו מניעה למטופלים ובני משפחותיהם.

איתכם לכל אורך הדרך

הרצליה מדיקל סנטר מציע מענה מקיף בהתמודדות עם הסרטן, כולל בדיקות וייעוץ אונקוגנטי.
בין היתרונות של בית החולים בהקשר הזה אפשר למנות:

  • זמינות גבוהה, שמגדילה את הסיכויים לאיתור המחלה ולתחילת הטיפול בה בהקדם
  • צוות רופאים ומומחים מהשורה הראשונה בתחומם, הנעזרים בציוד מתקדם
  • אפשרות לבצע את כלל שלבי התהליך – מהאבחון, דרך המעקבים התקופתיים ועד הטיפולים – תחת קורת גג אחת
  • ליווי אישי צמוד, תוך הקפדה על תנאי אירוח ושהות נוחים

 


זימון תור לרופאים בתחום