האבחון המוקדם הוא אחד הכלים החשובים ביותר במלחמה נגד מחלת הסרטן, מכל סוג שהוא. כאשר מדובר בסרטן השד, הסרטן הנפוץ והשכיח ביותר בקרב נשים, ישנה חשיבות עליונה לאבחון המוקדם: הוא מעלה את סיכויי ההחלמה מהמחלה עד לכדי 90%. אחת הבדיקות המשמשות למטרה זו היא בדיקת ממוגרפיה (Mammography).
במרכז המצוינות לדימות השד הפועל בבית החולים הרצליה מדיקל סנטר נערכות בדיקות ממוגרפיה בעזרת המכשור המתקדם בעולם. במידת הצורך ניתנת הכוונה לייעוץ והמשך טיפול.
מה היא בדיקת ממוגרפיה?
בדיקת ממוגרפיה היא צילום רנטגן של השד, מדובר בבדיקה לא פולשנית שמטרתה כמו שציינו קודם לכן היא אבחון מוקדם של סרטן בשד. בדיקות הממוגרפיה מבוצעות לרוב כבדיקות סקר – בדיקות אשר נעשות אחת לתקופה לכלל הנשים החל מגיל 50, ולנשים הנמצאות בקבוצת סיכון החל מגיל 40.
למי מומלץ לעבור ממוגרפיה?
משרד הבריאות הישראלי העביר את המלצותיו והגדיר בצורה מפורטת אילו קבוצות נדרשות לעבור בדיקות ממוגרפיה כבדיקות סקר, ובאיזו תדירות. כך, מומלץ כי כל אישה מגיל 50 עד 75 תעבור את הבדיקה אחת לשנתיים לנשים להן קרובת משפחה מדרגה ראשונה אשר חלתה בסרטן השד, כמו גם לנשים שלקו בעבר בסרטן השד, מומלץ לעבור את הבדיקה אחת לשנה, מגיל 40 ואילך.
נשים אצלן התגלתה מוטציה בגן BRCA1 או BRCA2, יתבקשו לעבור בדיקת ממוגרפיה אחת לשנה, החל מגיל 30 או מעט מאוחר יותר, וכן בדיקות MRI. ממוגרפיה אבחנתית הינה ממוגרפיה שתתבצע במקרה בו התגלה גוש בשד, בין אם בבדיקה עצמית ובין אם בבדיקה בידי רופא.
כיצד מתבצעת בדיקת ממוגרפיה?
מרכז המצוינות לבריאות השד מציע למטופלות בדיקות דימות בעזרת הציוד הטוב בעולם. בדיקות הממוגרפיה מתבצעות בעזרת מכשיר אשר פועל בשיטת הטומוסינטזיס (TOMOSYNTHESIS) ונחשב למתקדם במיוחד.
המכשיר מאפשר צילום תלת מימדי של השד, 'פריסת' השד לפרוסות ולשכבות תצלום ואף התמקדות בנקודות ספציפיות, עד רמת המילימטר. המכשיר פועל בטכנולוגית הרדיולוגיה הדיגיטלית (DR), אשר מספקת צילומים דיגיטליים איכותיים בקרינה נמוכה.
הבדיקה עצמה מתבצעת כאשר השד נלחץ בין שני לוחות שטוחים למשך מספר שניות. לחיצת השד 'משטחת' את השד וכך מאפשרת צילום רחב ומקיף שלו.
איזה ממצאים ניתן לאתר בעזרת רנטגן?
בעזרת הצילומים הללו ניתן להבחין בכמה סוגים של ממצאים בשד:
- הסתיידויות (משקעי סידן)
- גושים
- עיוות ארכיטקטורה (שינוי מבני ברקמת השד)
- אסימטריה בהשוואה בין שני השדיים
נציין כי ממצא אשר נראה בבדיקת ממוגרפיה, אינו מעיד בהכרח על ממאירות. כמו כן, יש לזכור כי הבדיקה מכאיבה במקצת וגורמת אי נוחות מסוימת לזמן קצר. לכן, מומלץ לבצע אותה שבוע לאחר הווסת, אז השדיים רגישים פחות למגע וללחץ.
מה אם התגלה ממצא חשוד במהלך הבדיקה?
במקרה בו התגלה ממצא חשוד במהלך בדיקת הממוגרפיה, תופנה המטופלת לבדיקות המשך (לרוב תהיה זו בדיקת אולטרסאונד משלימה) ובמקרה הצורך אף יהיה צורך בנטילת דגימת רקמה (ביופסיה) מהשד. הביופסיה תישלח למעבדה הפתולוגית של בית החולים, ותספק לצוות הרפואי תשובה מדויקת לגבי אופי הגידול – שפיר או ממאיר. התשובות יתקבלו תוך כ-72 שעות.
בדיקות האולטרסאונד מתבצעות בעזרת מכשיר איכותי מבית Philips, אשר מספק הדמיות ברמה גבוהה במיוחד. מכשיר זה משמש כאמצעי דימות משלים לבדיקות הממוגרפיה ובנוסף, מאפשר לבצע ביופסיית שד בהנחיית אולטרסאונד באיכות יוצאת דופן. כל הצילומים המתקבלים במסגרת בדיקות הדימות נאספים ונשמרים בארכיון הדיגיטלי של בית החולים. כך, יכול הרופא הבודק לבצע גם השוואה מהירה ומדויקת בין הצילומים שהתקבלו בכל אחת מהבדיקות שעברה האישה.
קביעת תור לבדיקת ממוגרפיה בהרצליה מדיקל סנטר
המטופלות אשר מגיעות למרכז בריאות השד זוכות לפרטיות ולהפרדה מוחלטת מיתר הנבדקים במכון הדימות של בית החולים. המכון מספק להן תחושת ביטחון ורוגע, לצד מעטפת שלמה של שירותים בתחום בריאות השד, ברמה ובסטנדרטים הגבוהים המאפיינים את הרצליה מדיקל סנטר.
במכון הדימות עומדים לרשותך בכירי הרדיולוגים בישראל, המבצעים בדיקות בזמינות מרבית, פענוח מהיר מדויק ומקצועי, ומתן תוצאות תוך פרק זמן קצר ביותר. במידת הצורך ניתן לתאם פגישת ייעוץ והמשך טיפול עם רופאים מומחים בכל תחומי הרפואה.
לזימון תור במהירות ובקלות, לחצי כאן
- כתובתנו: רח' החושלים 6, בניין C, קומה 1, אגף A, הרצליה.