TAVI – השתלת מסתם בצנתור

hero-text hero-text

פגיעה במסתם האאורטלי עלולה לגרום לאי ספיקה לבבית ותסמינים קשים. בעבר נדרש ניתוח לב פתוח לתיקון המסתם, אך כיום ניתן לבצע החלפה בצנתור (TAVI). פעולה זו מתבצעת דרך חתך קטן בעור וכוללת הכנסת מסתם מלאכותי באמצעות צנתר. תהליך זה יעיל, בעל אחוזי הצלחה גבוהים ומאפשר התאוששות מהירה.

רבות נאמר ונכתב כבר על חשיבותו של הלב, ועל חשיבות תפקודו התקין. אחת הבעיות הנפוצות ביותר הקשורות בתפקוד התקין של הלב היא פגיעה בפעילותו של המַסְתֵּם האאורטלי – המסתם המקשר בין החדר השמאלי לבין אבי העורקים, ומהווה בעצם את מוצא הלב.

מסתם זה עשוי להיפגע בשל הסתיידויות לרוב (הצטברות של משקעים שונים), מה שיכול לגרום לאי ספיקה של הלב ולתסמינים קשים, עד כדי סכנת מוות.

בעבר, הדרך היחידה לטפל בבעיה כזו הייתה באמצעות ניתוח לב פתוח, שבמהלכו 'תוקן' המסתם או שהוחלף במסתם מלאכותי.

כיום ניתן לעשות זאת בפעולה פשוטה בהרבה, שמבטיחה התאוששות קלה הרבה יותר: החלפת המסתם האאורטלי בצנתור, או TAVI – Trans Catheter aortic Valve Implantation.

מדובר בפריצת דרך של ממש בתחום: במקום פתיחה מלאה של בית החזה, ניתן להחליף את המסתם במלואו בפעולה שמסתכמת בחתך זעיר בעור, אשר דרכו מוחדר צנתר ועליו 'רוכב' המסתם החדש, המלאכותי.

פעולה זו כבר נעשית זמן מה ברחבי העולם, וגם בישראל, ואחוזי ההצלחה שלה גבוהים מאוד.

מידע כללי על השתלת מסתם בצנתור

השתלת מסתם בצנתור בשיטת TAVI יכולה להיעשות דרך עורק המפשעה, דרך העורק התת-בריחי (באזור הכתף) או דרך חוד הלב, בין שתי צלעות.

כמו כל צנתור, הפעולה מתבצעת בעזרת צנתר ארוך אשר מוּבל בזהירות דרך העורק הנבחר, עד למקומו של המסתם. בפעולה מהירה 'מותקן' המסתם המלאכותי במקומו של המסתם האאורטלי המקורי, וכך יכול המטופל לחוש בשיפור מהיר במצבו לאחר הפעולה.

השתלת המסתם בשיטת TAVI יכולה להיעשות בהרדמה כללית, אך ניתן לבצע אותה בהרדמה מקומית בלבד, ותחת אלחוש. מדובר בפעולה שהופכת את אחת הפרוצדורות המורכבות ביותר לפעולה קלה ומהירה מאוד יחסית, זאת מבלי להתפשר על סיכויי ההצלחה שלה ועל מידת יעילותה, בהשוואה לניתוח לב פתוח.

הכנה לפעולת TAVI

כמה ימים לפני הצנתור הטיפולי תעברו צנתור אבחנתי, שבמהלכו יוכל הצוות הרפואי לבחור מקרוב את מצב המסתם שלכם ואת מצב הלב כולו.

תתבקשו גם לעבור בדיקת דם לטובת ספירת דם, תפקודי קרישה ועוד. ביום הפעולה תידָרשו לצום כמה שעות, גם אם מדובר בפעולה שתיעשה תחת הרדמה מקומית בשילוב אלחוש.

צנתור לב

מהלך פעולת החלפת מסתם

לאחר ההכנות הנדרשות וההחלטה בדבר הדרך שבה יבוצע הצנתור – דרך עורק המפשעה, העורק שבאזור הכתף או חוד הלב – תחל הפעולה: המסתם המלאכותי 'יולבש' על הצנתר, ויובל דרך העורק עד ללב.

הרופא יוביל את הצנתר עד לנקודה שבה המסתם המלאכותי למעשה נמצא בתוך המסתם הקיים – ואז המסתם החדש ייפתח, יתנתק מהצנתר וייצמד אל המסתם הפגוע.

המסתם המלאכותי למעשה מצמיד את המסתם לדופנות ומחליף אותו במקומו, וכך פותח שוב בצורה מלאה את המעבר החסום, מה שישפר משמעותית את תפקוד הלב, ויביא במהירות להיעלמות התסמינים, או לכל הפחות להפחתה משמעותית בחומרתם.

הצנתור אורך לרוב כשעה, ובסיומו תישארו להשגחה ולמנוחה כיומיים או שלושה. אם הצנתור נעשה דרך עורק בפלג הגוף העליון תוכלו לקום מהמיטה ולשבת כבר יום אחרי הצנתור, אך אם הצנתור נעשה דרך המפשעה, ההמתנה עד לקימה תהיה ארוכה מעט יותר.
בשבועות הראשונים שלאחר הצנתור תתבקשו, כמובן, להימנע מפעילות מאומצת כלשהי כדי לאפשר ללב ולגופכם להתאושש כראוי.

תופעות לוואי לאחר החלפת מסתם TAVI

בהשוואה לניתוח לב פתוח, תופעות הלוואי בעקבות השתלת מסתם בצנתור מעטות והסיכונים סביבה פחותים משמעותית.

ובכל זאת, ישנן תופעות לוואי וישנם סיכונים, כמובן, הקשורים בה: קרע בעורק שדרכו מתבצע הצנתור (מה שניתן לתיקון עוד בזמן הפעולה), דימום מאזור חדירת הצנתר, הפרעות בקצב הלב אשר יצריכו התקנת קוצב לב ואף שבץ מוחי.

חשוב לציין שמקרים כאלו נחשבים נדירים כיום, בייחוד הודות לניסיון הרב שנצבר עם השנים.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.