ניתוח קיבוע עמוד שדרה צווארי

hero-text hero-text

ניתוח קיבוע צווארי הוא הליך כירורגי מתקדם שנועד לחזק ולשפר את יציבות עמוד השדרה בחלקו העליון ולטפל בכאבים חמורים באזור הצוואר. במהלך הניתוח מתבצע קיבוע של החוליות הצוואריות במגוון שיטות.

 

חלק זה של עמוד השדרה מורכב משבע חוליות צוואריות המספקות יציבות ותנועה לראש ולצוואר. הן יחסית קבועות בתנועתן, כאשר העליונות ביותר מתחברות לעצם הגולגולת ומאפשרות את תנועת הצוואר החופשית – בזכות מבנן הייחודי.

 

בעיות חמורות בעמוד השדרה הצווארי אשר אינן נפתרות באמצעות טיפולים שמרניים כמו עיסויים, כירופרקטיקה ושיטות דומות אחרות, נחשבות לנדירות יחסית. עם זאת, במקרים בהם טיפולים אלו אינם מועילים או כאשר קיימת סכנה לפגיעה עצבית בלתי הפיכה (כגון פגיעה נוירולוגית בעצבים המרכזיים באזור) ניתוח עשוי להיות האלטרנטיבה הטובה ביותר.

באילו מקרים מבצעים את הניתוח?

ניתוח קיבוע עמוד שדרה צווארי ייערך כאשר הצוות הרפואי מגיע למסקנה כי ישנה בעיה מהותית באזור זה אשר לא ניתנת לפתרון בשום דרך אחרת. מצבים רפואיים אלו נחלקים לשני סוגים: חולשה משמעותית של חוליות הצוואר או סכנה הנשקפת לאחד העצבים באזור בשל המבנה הקיים של החוליות והדיסקים שביניהן.

הסיבות לבחירה באופציה הניתוחית כוללות, בין היתר, את המצבים הבאים:

  • טראומה: פגיעה בחוליות השדרה מגורם חיצוני (לדוגמה: פגיעה בעת תאונת דרכים).
  • פריצת דיסק: כאשר הפריצה חמורה ואף עשויה לגרום לחץ על עצבים חשובים באזור.
  • גידול סרטני: גידול עשוי 'לנגוס' בעצם ולפגוע בחוזק שלה.
  • ניוון של החוליות: הניוון נגרם בדרך כלל בגיל מבוגר וגורם להיחלשות העצם.
  • עקמת חמורה: עקמת עשויה גם היא לפגוע ביציבות האזור.

תמונת סטוק להמחשה - עמוד שדרה עם קיבוע צווארי בשיטה קדמית
איך מתבצע הניתוח?

הניתוח נעשה, כמובן, בהרדמה מלאה. הוא נחשב לניתוח לא קצר, שנמשך בין שעתיים לשלוש שעות. במהלכו ניתן לקבע עד ארבע חוליות יחד, בהתאם להיקף הבעיה – מה שישפיע על משך הניתוח ומהלכו. ההתאוששות מהניתוח כוללת מספר ימי אשפוז (בהתאם לאופי ומאפייני הניתוח) ונדרשת מנוחה רבה. החזרה לשגרה הדרגתית ומבוקרת.

 

בטרם נתעמק בשיטת הקיבוע עצמה, נציין כי ישנן שתי גישות עיקריות לעריכת הניתוח:

  • הגישה האחורית: הניתוח מתבצע דרך העורף והחתך מתבצע בסמוך למוקד הבעיה. אף על פי שניתן לחשוב כי זו הגישה המועדפת, עם השנים התברר כי היא עשויה ליצור לא מעט תופעות לוואי, בעיקר בשל מבנה השרירים באזור. אפשרות זו תיבָּחר בעיקר כאשר הבעיה נחשבת נרחבת ונוגעת לכמה חוליות יחד – בשל מרחב התנועה הגדול יותר שמספקת גישה זו.
  • הגישה הקדמית: הניתוח מתבצע דרך הצוואר. הצוות הרפואי ניגש אל חוליות עמוד השדרה הצווארי מקדימה, בסמוך לוושט ולקנה הנשימה וזאת משום שהאנטומיה באזור זה הופכת את הניתוח לפשוט יותר. גישה זו מערבת בהליך פחות שרירים ומערכות חשובות אחרות.

 

לצד ההליך הכירורגי הקלאסי, אשר עשוי לכלול חתך נרחב יחסית, עומדת היום לרשות הרופאים המנתחים שיטה נוספת: ניתוח קיבוע עמוד שדרה צווארי בגישה זעיר-פולשנית. שיטה זו מאפשרת לערוך את הניתוח דרך פתחים זעירים בעור (בגודל של חצי סנטימטר בלבד) ומבטיחה בדרך כלל התאוששות מהירה וקלה יותר לצד יתרונות נוספים אחרים, אך אינה מתאימה לכל מקרה.

שיטות הקיבוע לחוליות הצוואריות

כאמור, על מנת לחזק ולייצב את אזור עמוד השדרה הצווארי יש צורך לקבע את החוליות. הקיבוע עצמו ייעשה, לרוב, בין שתי חוליות בלבד על מנת לייצר יציבות באזור, מצד אחד – ולשמר את חופש התנועה של הגוף מצד שני (ככל שמתאפשר).

 

בעת הניתוח, הרופא המנתח יקַבע את החוליות אחת לשנייה בעזרת פלטות מתכת חזקות אשר יספקו לאזור את היציבות הראשונית החשובה כל כך. עם הזמן, 'יעטוף' הגוף את הקיבוע המתכתי בעצם, כחלק מתהליך טבעי, שיחזק את הקיבוע אף יותר וישיג את היציבות הנדרשת באופן סופי.

 

בחלק מהמקרים תידרש גם השתלת עצם או סחוס על מנת לסייע בדרך נוספת ליציבותו של עמוד השדרה באזור הזה. במקרים כאלו, הניתוח יהיה ארוך יותר, באופן טבעי. 'תוספת' העצם והסחוס יכולות להילקח מחלקי חוליות שהוסרו במהלך הניתוח עצמו, או מאזור אחר בגוף (עצמות האגן, למשל) ואף מתרומה חיצונית.

 

לאחר שיחליט המנתח על השיטה בה יתבצע הניתוח (ההחלטה תתקבל ,בין השאר, גם בהסתמך על האבחון, אופי הבעיה ומצבכם הפיזי והבריאותי) ולאחר שנקבע מועד הניתוח עצמו – כל שנותר הוא לבצע את הפרוצדורה עצמה.

היום שאחרי: משמעות והשלכות הניתוח

אחת ההשלכות המרכזיות של ניתוח קיבוע עמוד שדרה צווארי היא הגבלה בתנועתיות, אך לרוב – ובייחוד כשמדובר בקיבוע באזור הצוואר – התנועתיות תוגבל במידה מעטה מאוד. למעשה, הצוות הרפואי מתכנן את הניתוח מראש, כך שההגבלה בתנועה תהיה מינימלית ככל האפשר.

 

מהלך ההחלמה הוא הדרגתי: מנותחים אשר עוברים ניתוח זה בגישה הקדמית עשויים לסבול גם מבעיות בליעה, צרידות וכאבים באזור הצוואר – בעיקר בשל נפיחות בוושט ובקנה הנשימה אשר הוזזו במהלך הפרוצדורה. תופעות אלו אמורות לחלוף בתוך מספר ימים. לעיתים עשויה להתפתח, בשתי הגישות (קדמית ואחורית), חולשה בשרירי הכתף אשר ניתן לטפל בה בעזרת פיזיותרפיה.

 

בימים הראשונים שלאחר הניתוח תהיו מעט מוגבלים, כמובן בהתאם לשיטה שבה התבצעה הפעולה הכירורגית. ייתכן ותתבקשו להסתובב במשך מספר ימים עם 'צווארון פילדלפיה', כדי להבטיח שהאזור המטופל לא יזוז ולא יחווה טלטלות עזות. לאחר מכן תידרשו ללבוש את הצווארון המקבע רק בזמן נסיעה, למשך חודשים ספורים. כמו כן, תזומנו לביקורות אצל הרופא המנתח, כדי לוודא שהניתוח נעשה על הצד הטוב ביותר והשיג את התוצאות הדרושות.

מהם הסיכונים האפשריים בניתוח?

ניתוח קיבוע עמוד שדרה צווארי הוא הליך כירורגי עדין ומורכב אך נחשב לניתוח בטוח יחסית. עם זאת, כמו בכל הליך כירורגי, קיים סיכון נדיר מאוד לזיהום או דימום – וסיכון נדיר אף יותר לפגיעה נוירולוגית. ככלל, אחוז הסיבוכים בניתוח זה הוא מועט מאוד.

ניתוח קיבוע עמוד שדרה צווארי בהרצליה מדיקל סנטר

תחום האורתופדיה בהרצליה מדיקל סנטר רחב וכולל את כל ההתמחויות, לרבות מומחים ומנתחי גב ועמוד שדרה מהשורה הראשונה. הרופאים המנתחים שלנו מבצעים בבית החולים ניתוחים אורתופדיים דחופים ומורכבים רבים – ועושים שימוש בשיטות הכירורגיות המתקדמות ביותר בתחום. לרשותם עומד ציוד ומכשור מתקדם ביותר, תוך אפשרות לשימוש במגוון שתלים חדשניים בהתאם לאופי הפעולה. לצידם, הרופאים המרדימים והצוות בחדרי הניתוח מקצועיים, מיומנים, ובעלי ניסיון רב.

 

גם במהלך האשפוז אצלנו תקבלו טיפול מקצועי, רב תחומי וברמה גבוהה, תוך קיום קשר עם מוסדות שיקום ומתן טיפול סיעודי אישי ותומך. לצד זאת, תיהנו מתנאי אשפוז ברמה מלונאית גבוהה ואיכותית.

 

כאשר שוקלים לבצע ניתוח אורתופדי מורכב, ישנה חשיבות רבה לבחירת הרופא או הרופאה המנתחים, כמו גם לתנאי האשפוז והמעטפת שלאחר מכן: הרופאים המומחים שלנו מקפידים ללוות את המטופל באופן אישי גם זמן רב לאחר הניתוח – על מנת לוודא שהתאושש בצורה מיטבית ככל הניתן.

 

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם


זימון תור למנתחים בתחום