Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
אורטרוסקופיה

אורטרוסקופיה

Ureteroscopy – בחינת דרכי השתן וריסוק אבנים בכליות

אורטרוסקופיה (Ureteroscopy) היא פעולה אשר בעזרתה ניתן לבחון את דרכי השתן העליונות ואף לטפל בהן. דרכי השתן העליונות כוללות שני איברים מרכזיים אשר נבחנים בפעולה זו: הכליות והשופכנים – הצינורות שדרכם עובר השתן מהכליות אל שלפוחית השתן.

אורטורוסקופיה תבוצע במקרים שבהם יש חשד להתפתחות אבנים או גידולים סרטניים בדרכי השתן העליונות, או כאשר ישנו צורך לטפל בממצאים שאותרו בהם.

היא מאפשרת גם לגלות גורמים אפשריים לדימומים במערכת השתן ובעיות אחרות שמקורן, ככל הנראה, באזור זה. האורטרוסקופיה נעשית בעזרת צנתר מיוחד בקוטר של מילימטרים ספורים, אשר מוחדר אל הגוף דרך צינור השופכה, לרוב בעקבות הופעת תסמינים מחשידים אשר עשויים להצביע על בעיה באזור: כאבים וצריבה בעת הטלת שתן, רצון דחוף וחוזר להטלת שתן ועוד.

מידע כללי על אורטרוסקופיה

אורטרוסקופיה מאפשרת לבצע כמה וכמה פעולות: ראשית, היא משמשת כבדיקה אבחנתית, לבחינה מקיפה וקרובה של דרכי השתן העליונות, במטרה לאתר ממצאים שונים או גורמים שבעקבותיהם התפתחו תסמינים שונים.

שנית, היא מאפשרת ביצוע פעולות טיפוליות, כמו ריסוק אבנים שהתפתחו באזור זה והוצאתן, הסרת גידולים קטנים (כולל גידולים ממאירים), ונטילת דגימת רקמה מגידולים גדולים יותר (ביופסיה).

האורטרוסקופיה נעשית בהרדמה מלאה או מקומית, בהתאם למקרה המטופל. הצנתר המשמש לפעולה, האורטרוסקופ, כולל מערכת אופטית שמשדרת את התמונה ש'רואה' הצנתר ישירות אל מסך שנמצא מול עיני הרופא.

כך יכול הרופא גם לבחון מקרוב את איברי מערכת השתן העליונה וגם לטפל נקודתית בממצאים אשר דורשים טיפול.

אגב, לא תמיד תיבחר האורטרוסקופיה כדרך הטיפול המומלצת במקרה של גילוי ממצאים שונים או כאשר עולה חשד להימצאות גורמים מפריעים בדרכי השתן העליונות. לעיתים ניתן לבצע טיפול בגלי הדף, טיפול לא פולשני שבעזרתו אפשר גם כן לרסק אבנים בדרכי השתן העליונות.

אנטומיה של גוף האדם בחינת דרכי שתן

הכנה לאורטרוסקופיה

אם הפעולה נעשית בהרדמה מלאה, תתבקשו לצום כמה שעות לפניה. כך או כך, תתבקשו לבצע לפני הפעולה תרבית שתן. אם אתם נוטלים תרופות קבועות, יש ליידע את הצוות לפני ביצוע הפעולה.

מהלך הפעולה

האורטרוסקופיה נעשית, כאמור, באמצעות החדרת צנתר שבקצהו מצלמה, המאפשרת 'לשדר' אל עיני הרופא את הדרך שעובר הצנתר, בזמן אמת. הצנתר מוחדר אל הגוף דרך צינור השופכה, מה שמייתר את הצורך בביצוע חתך כירורגי במטרה להגיע אל דרכי השתן העליונות.

אורטרוסקופיה יכולה להתחיל כהליך אבחוני ו'להפוך' תוך כדי הפעולה להליך טיפולי, בהתאם לממצאים המתגלים במהלכה. אם התגלו אבנים בדרכי השתן העליונות, אפשר לרסק אותן בעזרת לייזר. הלייזר מוחדר דרך הצנתר אל הנקודה שבה התגלו האבנים, ומרסק אותן לחלקיקים קטנים. לאחר מכן יחליט הרופא אם להוציא את החלקיקים בעצמו, או לאפשר להם להיפלט בדרך הטבע.

אם התגלו גידולים בדרכי השתן העליונות, ניתן להסירם גם כן, אף כאשר מדובר בגידולים סרטניים – אך רק אם אלו גידולים קטנים. אם מדובר בגידולים גדולים יחסית, אפשר ליטול מהם דגימה במהלך האורטרוסקופיה, אך הניתוח להסרתם – אם יוחלט כי זו הדרך לטפל בהם – ייעשה בדרך אחרת.

אורטרוסקופיה אורכת לרוב עד 90 דקות. ההתאוששות ממנה קלה יחסית: לעיתים תשוחררו מבית החולים עוד ביום הניתוח, ולכל היותר כיומיים לאחר סיום הפרוצדורה. תוכלו לשוב לשגרה במהירות (בהתאם להוראות שתקבלו מהצוות הרפואי), ותתבקשו להקפיד על שתייה מרובה ועל הטלת שתן תכופה בימים הראשונים שלאחר הפעולה.

תופעות לוואי

תופעות הלוואי העיקריות שמאפיינות אורטרוסקופיה הן צריבה וכאב בעת מתן שתן, וכן הרגשת דחיפות להתפנות והופעת דם בשתן. אלו תופעות מוכרות וידועות, שאמורות לחלוף בתוך ימים אחדים. זיהום, דימום חריף, פגיעה בשופכן מצידו הפנימי והיווצרות בצקת בשופכן נחשבים סיכונים אפשריים גם כן, אך הם נדירים וניתנים לטיפול יעיל בעזרת צנתר פנימי שיוחדר למקום הפגיעה ויישאר שם עד שהתופעה תחלוף.

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.