טחורים נחשבים לתופעה נפוצה למדי, שמאפיינת כרבע עד שליש מהאוכלוסייה בעולם המערבי. מדובר בעניין לא נעים כלל, אך ברוב המקרים – ובייחוד בשלבים הראשונים – ניתן לטפל בטחורים בכמה גישות שמרניות שאינן מחייבות התערבות כירורגית. אם כן, מתי יש לבצע ניתוח טחורים?
מה הם הטחורים?
טחורים נחשבים לבעיה נפוצה למדי כיום. יש הטוענים שהשכיחות הגוברת לתופעה קשורה בכך שכיום רובינו יושבים זמן ממושך מדי יום, אך בפועל לא הוכחו עד היום הגורמים הישירים להיווצרות הטחורים. כך או כך, מדובר בבעיה אשר גורמת אי-נוחות רבה לסובל ממנה, וגם אי-נעימות רבה.
הטחורים הם כלי דם שנמצאים באזור פי הטבעת ומסייעים לפעילותו התקינה. לעיתים כלי דם אלו מתנפחים יתר על המידה, גורמים להרגשה לא נעימה, לגירודים ואף לכאבים. במצבים רבים כלי הדם הללו אף יחלו לדמם וככל שהטחורים יתפתחו, כך הדימום יהיה תכוף ומאסיבי יותר. בשלבים מתקדמים אי-הנוחות והכאבים גדולים כל כך, עד שהאדם הסובל מהם אף יימנע ככל יכולתו מללכת לשירותים.
מה גורם לטחורים?
כאמור, ישנם מספר גורמים אפשריים להיווצרות הטחורים, ביניהם ישיבה ממושכת, ישיבה לפרקי זמן ארוכים בשירותים, עצירות בתדירות תכופה ועוד. גם לגורם הגנטי ולגיל ישנה השפעה על התופעה: למשל בני 30 ומעלה נמצאים בסיכון גדול יותר לפתח טחורים, וכך גם להיריון: נשים רבות סובלות מטחורים בזמן ההיריון, אך ברוב המקרים אלו נעלמים לאחר הלידה.
כיצד מטפלים בטחורים?
כפי שציינו בתחילה, ישנן דרכים שמרניות, לא ניתוחיות, לטיפול בטחורים. הדרכים הללו ייבחרו לרוב כאשר הטחורים נמצאים בשלבי ההתפתחות הראשוניים, וכאשר התסמינים נסבלים יחסית. כאשר הטחורים מגיעים לשלבים מתקדמים, הניתוח יהיה לרוב בלתי נמנע.
כיצד מטפלים בטחורים שלא באמצעים כירורגיים?
טחורים מדרגה 1 או 2 (טחורים צורבים או מדממים, אשר עשויים לבלוט אל מחוץ לפי הטבעת – אך חוזרים למקומם ללא התערבות) יטופלו בכמה דרכים:
- מעבר לתזונה המבטיחה ריכוך של הצואה (כדי להקל על הכאבים ביציאות)
- שימוש במשחות שונות וב'נרות' להרגעת הטחורים ולצמצום הנפיחוּת
- עריכת אמבטיות ישיבה להרגעת המקום הכואב
- תרופות מאלחשות
- שמירה על היגיינת האזור, כדי למנוע התפתחות זיהום.
תזונה מניעתית
- הימנעו ממאכלים עשירים בסוכר ו/או חריפים. מאכלים מהסוג הזה בדרך כלל מחריפים את מצב הטחורים.
- אלכוהול או קפה גורמים להתייבשות ומחריפים את מצב הטחורים.
- אוכל שומני או שמנים אחרים מעקבים את פעילות מערכת העיכול. היזהרו מאוכל העשיר בשומן רווי וכל סוגי אוכל מטוגן.
- המזונות הגורמים בשכיחות הגבוהה ביותר לטחורים הם חלב-פרה, חיטה, פירות הדר, עגבניות ובוטנים (במיוחד בקרב האנשים שרגישים או אלרגים למאכלים מהסוג הזה).
טיפול ניתוחי בטחורים
כאשר כל השיטות שהוזכרו כעת אינן מסייעות לשיפור המצב, או כאשר הטחורים מגיעים לרמות המתקדמות 3 או 4 (טחורים שבולטים החוצה מפי הטבעת בזמן מאמץ ואף כל העת), ניתוח יהיה בלתי נמנע. במהלך הניתוח ייעשו פעולות לטיפול בטחורים הבעייתיים עצמם, כך שלא יוסיפו להתנפח, להכאיב ולדמם.
ניתוח קשירת/ קיבוע או כריתת טחורים
ישנן מספר שיטות כירורגיות עיקריות לטיפול בטחורים כיום:
- 'קשירת' הטחורים: ניתוח שנעשה בהנחיית אולטרסאונד. במהלכו 'נקשרים' כלי הדם אשר מובילים אל הטחורים, מה שעוצר את אספקת הדם אליהם עד שהם נמקים ונושרים מן הגוף. הניתוח הזה יעיל כל עוד הוא נעשה פעמים אחדות. קשירה של עוד ועוד כלי דם באזור עשויה לגרום לבעיות באספקת הדם הכללית אליו.
- קיבוע הטחורים: ידוע גם בשם 'ניתוח סיכות', משום שבמהלכו מקובע הטחור למקומו בעזרת סיכות מיוחדות. הקיבוע מבטיח שהטחור יפסיק לצנוח, ואף שיזכה לזרימת דם טובה יותר אליו וממנו, מה שמסייע לשיפור המצב. ניתוח זה נחשב פשוט יותר מבחינת זמן ההתאוששות, אך הוא לא תמיד יעיל לטווח הארוך.
- כריתת הטחורים: במהלך הניתוח הזה כלי הדם הבעייתיים, הטחורים, נכרתים לחלוטין וכך מפסיקים להטריד את המטופל. הכריתה מתבצעת בשיטה המסורתית (בעזרת סכין מנתחים), באמצעות צורב חשמלי מיוחד או על ידי צריבה בלייזר. מדובר בניתוח שאחוזי ההצלחה שלו הם הגבוהים ביותר, אך ההתאוששות ממנו קשה יותר וארוכה יותר.
ניתוח טחורים יכול להיעשות תחת הרדמה אזורית של פלג הגוף התחתון או בהרדמה כללית – בהתאם למקרה, לחומרת התופעה ולמצבו הבריאותי הכללי של המטופל. לרוב, הניתוח יימשך לא יותר משעה.
איך מתאוששים מניתוח טחורים?
שלב ההתאוששות מהניתוח הוא אחד השלבים החשובים בתהליך: ככל שהמטופל יקפיד יותר על ההנחיות, שיינתנו לו מאנשי הצוות של בית החולים הרצליה מדיקל סנטר, כך יגדל הסיכוי להחלמה מהירה, וחשוב מזה – להצלחת הניתוח.
לאחר ניתוח טחורים, חשוב ביותר להקפיד, בראש ובראשונה, על ניקוי אזור הניתוח באופן קפדני: לערוך אמבטיות ישיבה, לשטוף את מקום הניתוח במים זורמים ולהקפיד על שטיפתו לאחר כל יציאה. כמו כן, יש להקפיד בשבועות הראשונים על תזונה עשירה בסיבים תזונתיים ועל שתייה מרובה, כדי לרכך את הצואה ולהקל על היציאות. נוסף על כך יש להימנע מעצירויות, ולכן במקרה הצורך חשוב ליטול תרופות נוגדות עצירות.
ניתוח טחורים הוא ניתוח פשוט למדי שנערך בישראל, מדי שנה, עשרות ומאות פעמים. הקפדה על היגיינה ועל הנחיות הצוות הרפואי יעזרו לכם לעבור את תקופת ההתאוששות מהניתוח בשלום, ולחזור לשגרה במהירות, ללא כאבים.
למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.