כריתת כליה

hero-text hero-text

כריתת כליה נעשית כאשר יש בעיות כמו גידול סרטני, אבנים, או ציסטות בכליה. הניתוח יכול להיות חלקי או מלא, ועשוי להתבצע בגישה פתוחה או זעיר-פולשנית, כולל שימוש ברובוט. התהליך כולל הרדמה כללית, והשיקום אורך כעשרה ימים עם הגבלות לפעילות גופנית. תופעות לוואי עשויות לכלול סחרחורת, דימומים וזיהומים

בגופנו שתי כליות, המשמשות כ'מסננים טבעיים' ומווסתות את משק המים בגוף. בשל בעיות בריאותיות כאלו ואחרות עשויה להידרש כריתה של כליה אחת – מה שלא יפגע ביכולתו של האדם לנהל חיים תקינים. ניתוחי כריתת כליה יכולים להיות חלקיים (ואז ייקראו גם ניתוחים לשימור כליה) או מלאים, בהתאם לסוג הבעיה שהתגלתה.

אחת הסיבות העיקריות לכריתת כליה, מלאה או חלקית, היא התפתחות של גידול סרטני בכליה. עם זאת, סרטן הוא לא הסיבה היחידה לעריכת ניתוח שכזה: גם כליה לא מתפקדת, היצרות עורק הכליה, היווצרות אבנים בכליות, התפתחות ציסטות רבות ומזוהמות, התפתחות מורסות בכליה ואף התפתחות של גידולים שפירים מסוימים – כל אלו יכולים להוביל להחלטה על ניתוח כריתת כליה.

ניתוחים לכריתת כליה נעשים בגישה פתוחה (דרך חתך גדול באזור המותן) או בגישה זעיר-פולשנית. האחרונה תיבָּחר בדרך כלל רק אם מדובר בניתוח לשימור כליה, שבמהלכו מוסר גידול קטן יחסית – עד שבעה ס"מ קוטרו.

במקרים שבהם יבקש הרופא לבצע ניתוח זעיר-פולשני, אך הגידול או האזור בכליה שירצה להסיר יהיו בנקודה לא נגישה במיוחד, יתבצע הניתוח בעזרת רובוט מיוחד.

מידע כללי על כריתת כליה

כאמור, אדם יכול להתנהל בצורה שגרתית וטובה גם ללא כליה אחת, אך כיום מנסים הרופאים לבצע ניתוח כליה ה'משמר' כמה שיותר מנפח הכליה, כדי להקטין את ממדי הטראומה הנגרמת לגוף, ולאפשר לו להסתגל למצב החדש כמה שיותר מהר.

ניתוחים לכריתת כליה, מלאה או חלקית, נחשבים ארוכים יחסית (עד שלוש שעות) ונעשים בהרדמה כללית כמובן. מאחר שמדובר באיבר גדול למדי, שנמצא מאחורי חלל הבטן, ניתוחים פתוחים לכריתת כליה נעשים עדיין בתדירות גבוהה, אך אט-אט נעשים יותר ויותר ניתוחים כאלו בגישה זעיר-פולשנית, ולעיתים גם בעזרת 'רובוט דה וינצ'י'.

הכנה לפעולה

ההליך הכירורגי לכריתת הכליה נעשה, כאמור, בהרדמה כללית ולכן תתבקשו לצום לפניו. לעיתים תעברו גם בדיקות דימות שונות (CT חזה או MRI בטן) לפני הניתוח.

כליות לא אמיתיות בידיים של הרופא

מהלך פעולת כריתת כליה

לפני הניתוח יחליט הרופא, בעצה אחת איתכם, כיצד לבצע את הפרוצדרה – בגישה פתוחה או בגישה זעיר-פולשנית. ככלל, ככל שהבעיה מופשטת ונרחבת יותר (לדוגמה: גידול גדול שהתפשט אל רוב חלקי הכליה) כך גדל הסיכוי לעריכת ניתוח פתוח. אם הניתוח יתבצע בגישה הפתוחה, יבצע הרופא חתך באזור המותן שלכם. אם הניתוח ייעשה בגישה הזעיר-פולשנית, יבוצעו שלושה או ארבעה חתכים באזור המותן, ודרכם יבוצע הניתוח כולו.

כאמור, כאשר המטרה היא לבצע כריתה חלקית של הכליה, בנקודה לא נגישה יחסית, יבוצע הניתוח בעזרת 'רובוט דה וינצ'י', המאפשר לבצע ניתוחים זעיר-פולשניים שבעבר נחשבו בלתי אפשריים מסיבות טכניות הקשורות במגבלות התנועה של המנתח.
הרובוט מציע מרחב תנועה גדול יותר מזה שמציעה היד האנושית, מנטרל רעידות ומציג לעיני הרופא תמונה מוגדלת של האזור המנותח, בתלת-ממד. כך, הוא מספק לרופא מרחב תמרון גדול יותר ותנאי עבודה טובים יותר, המאפשרים לבצע בשיטה הזעיר-פולשנית גם ניתוחים בנקודות נגישות פחות.

בניתוח עצמו, ואין זה משנה איזו שיטה תיבָּחר, יסיר הרופא את חלק הכליה או את הכליה כולה, וישלח את הרקמות שהוסרו לבדיקה פתולוגית. לעיתים הוא יסיר גם בלוטות לימפה הסמוכות לכליה, וגם את בלוטת יותרת הכליה.

ניתוח להסרת כליה, חלקית או מלאה, נערך בין שעתיים לשלוש. כיומיים לאחריו תשוחררו לביתכם, ולאחר כעשרה ימים תוכלו לחזור ולבצע פעילות שגרתית אך לא מאומצת. הרמת משאות כבדים, פעילות גופנית אינטנסיבית וכדומה יתאפשרו רק לאחר חודש וחצי עד חודשיים מיום הניתוח, בהחלטת הרופא שלכם.

תופעות לוואי

לאחר הניתוח ייתכן שתחושו סחרחורת ובחילות, אך אלו יחלפו בדרך כלל בתוך זמן קצר. לעיתים, עשויים להתפתח בעקבות הניתוח דימומים או זיהומים, אשר יטופלו ביעילות על ידי הצוות הרפואי. יש לציין כי כמו בכל ניתוח זעיר-פולשני, גם במקרה זה עשוי להחליט הרופא על מעבר לניתוח פתוח תוך כדי הפרוצדורה הכירורגית, ומסיבות שונות. אחד הסיכונים שבעריכת הניתוח הוא פגיעה באיברים סמוכים לכליה, אך מדובר במקרים שמתרחשים לעיתים נדירות מאוד.

 

למידע נוסף וייעוץ, ניתן למלא פרטים בעמוד צור קשר ונחזור אלייך בהקדם.

 

מעתה לא צריך לחכות!
במקרים של אבנים בכליות או חשד לאבנים בכליות והשתן,
אצירת שתן או דלקות הגיעו למוקד האורולוגי המהיר
וקבלו טיפול מיידי על ידי מיטב האורולוגים המומחים. 

פנו למוקד האורולוגי המהיר מבית מדיקל NOW