מהי בדיקת ארגומטריה?
בדיקת ארגומטריה באה להעריך את תפקוד שריר הלב במהלך פעילות אינטנסיבית. הדבר נעשה באמצעות מדידה רציפה של הפעילות החשמלית של הלב (תרשים א.ק.ג) במנוחה ובמאמץ.
ביחד עם מדדים נוספים שנלקחים (כמו לחץ דם שמנוטר במהלך הבדיקה) ניתן לגלות, לחשוד או לנבא באמצעותה בעיות לבביות שונות, כמו היצרות בעורקים הכליליים או הפרעת קצב.
ארגמוטריה היא אחת הבדיקות הוותיקות בקרדיולוגיה, והיא בדיקה פשוטה, זמינה, קצרה, לא פולשנית ועם תוצאות מיידיות הניתנות במקום.
למי מיועדת בדיקת ארגומטריה?
ארגומטריה נחשבת לבדיקת הבחירה הראשונה לאבחון ובירור של מחלות של העורקים הכליליים (העורקים שמזינים את הלב). הבדיקה נחשבת למתאימה במיוחד למטופלים עם תרשים א.ק.ג. נורמלי (או כמעט נורמלי) במנוחה, שמסוגלים לעמוד במאמץ גופני לא ארוך.
בנוסף, ארגומטריה משמשת כבדיקת מעקב למטופלים שעברו צנתור טיפולי, ניתוח מעקפים לעורקים הכליליים או אוטם של שריר הלב וכן למטופלים עם הפרעות קצב ידועות.
פרט לכך, הבדיקה נועדה למי שעוסק בספורט תחרותי: מעבר בהצלחה של בדיקת ארגומטריה הוא דרישה המופיעה בחוק הספורט בישראל.
אילו הכנות נדרשות לבדיקה?
- תרופות – עדכנו אותנו מראש איזה תרופות את/ה לוקח/ת, במעמד קביעת התור, כדי שנוכל להנחות אותך במדוייק אם ומתי ליטול אותן.
- עישון ושתיית אלכוהול – עד 3 שעות לפני הבדיקה.
- מומלץ לאכול ארוחה קלה – עד שעתיים לפני הבדיקה.
- שתייה – עד שעה לפני הבדיקה.
- לבוא בבגדים נוחים ובנעלי ספורט.
כיצד מתבצעת בדיקת ארגומטריה?
ראשית, הנבדק מחובר לשרוול למדידת לחץ דם, אצבעון שימדוד סטורציה (ריווי חמצן בדם) ולאלקטרודות ("לידים") שירשמו בדייקנות את הפעילות החשמלית של הלב שלו.
לגוף מוצמדים בין 12 ל-15 לידים – 4 לרגליים והשאר לאיזור החזה. כדי להבטיח שהאלקטרודות צמודות לעור, יש לעתים צורך לנקות את העור באלכוהול או להרטיב אותו במעט מים. אצל גברים שיש להם חזה שעיר שמפריע לאלקטרודה להיצמד לעור – יגולח איזור קטן.
לאחר מכן לוקחים במנוחה מדדי Baseline – מעין מדדי "בסיס", שישמשו בהמשך להתייחסות (למשל: בכמה אחוזים עלה הדופק?) ולקבלת תמונה קלינית מלאה.
החלק האקטיבי של הבדיקה מתבצע על מסוע הליכה, כאשר הנבדק מחובר לכל מכשירי הניטור. מתחילים בהליכה איטית מאוד ומדי כדקה מגבירים את הקצב – עד להגעה לדופק המטרה ולמאמץ מקסימלי, שיימשך מספר דקות ברציפות.
הבדיקה תופסק במקרה שיופיעו כאבים בחזה, סחרחורת, קוצר נשימה משמעותי, הפרעת קצב או זינוק בלחץ הדם; אם הטכנאי או הרופא יצפו בשינויים בא.ק.ג. שמחייבים את הפסקת הבדיקה; או במקרה שהנבדק עצמו יגיד שהוא לא מסוגל להמשיך.
מתי מתקבל הפענוח?
מייד בתום הבדיקה יעבור על הנתונים שהושגו בה אחד הקרדיולוגים שלנו, ויעדכן אותך באשר לתוצאותיה ולצורך בהמשך בירור.
ארגומטריה היא בדיקה ותיקה ומבוססת, ויש לה יכולת מוכחת לזהות בעיות באספקת הדם לשריר הלב והפרעות בקצב הלב. עם זאת, תוצאה לא תקינה בבדיקה לא בהכרח מצביעה על בעיה לבבית ומנגד: גם בדיקה תקינה לגמרי לא שוללת לחלוטין מחלת לב.
מה קורה אם נתגלתה בעיה בבדיקה?
אנו מעמידים לרשותך ייעוץ קרדיולוגי בזמינות מיידית, שיוכל לשקלל את תוצאות הבדיקה ביחד עם פרמטרים נוספים, כמו גיל הנבדק, ההיסטוריה הרפואית והמשפחתית שלו ותסמינים אחרים שהוא חווה ולשקול את הצורך בבדיקות המשך מתוחכמות יותר.
אם נדרשות בדיקות המשך ואפילו צנתור – לא תצטרך להתעסק בביורוקרטיה, בקביעת תורים, בניירת ובטרטור: אנחנו נעשה בשבילך את כל מה שצריך, במהירות האפשרית ונדאג לקבוע עבורך את התורים לבדיקות או לפרוצדורות הנדרשות מהיום למחר.
היכן מתבצעת הבדיקה?
הבדיקה מתבצעת ב"מרכז הלב" החדש של "הרצליה מדיקל סנטר", הכולל קרדיולוגים בכירים, אחיות לב וטכנאים מיומנים. המרכז נפתח לאחרונה והוא כולל את הציוד המתקדם בעולם בתחום.
מרכז הלב שלנו מאגד תחת קורת גג אחת את כל הפתרונות, הבדיקות והטיפולים לאבחון וטיפול מהיר בבעיות הלב השונות. אנו מעניקים את המענה המקיף ביותר ומאפשרים להגיע מאבחון הבעיה לטיפול – במהירות, בנוחות וביעילות.
לזימון תור פשוט ומהיר לבדיקת ארגומטריה